用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-3-31 18:01
睇咗。
你想指,係要有更出色既成績,例如:港隊,香港成績?
我明,所以我一向認為如果運動,係要去到好出 ...
真係有天分、興趣...都未必達標...仲要最好揾到位夠江湖地位既教練~~~

Eat_Sleep_Play  你呢句100%啱哂,有個有江湖地位的教練,真係可以改變一切  發表於 17-5-9 18:07

IloveJJ 發表於 17-3-31 18:09
咁所以我就覺得唔會係因為無sport而唔得囉!(我會估係學校唔夠出名所以唔得,希望樓主唔好介意我咁講)

...
我覺得樓主小朋友成績一d都唔差,純粹一線之差同差少少運氣,始終面試時對住個老師或校長都有佢地個主觀因素影響。
我囡一樣考了這幾間,無任何特異功能,只係有參加下學校d活動,個resume甚至冇樓主小朋友咁亮麗,都一樣有收到offer,我認為除非體育同音樂真係好突出,如果唔係學校都係主要以成績和少許面試這基準來收取學生。

樓主不要灰心,機會還是會有的,音樂椅應該仲未停轉。

little_yolky  純粹運仔未到,第下一輪收生可能有好消息。  發表於 17-3-31 18:50

IloveJJ 發表於 17-3-31 18:09
咁所以我就覺得唔會係因為無sport而唔得囉!(我會估係學校唔夠出名所以唔得,希望樓主唔好介意我咁講)

...
DG, GH有小學部, 所以收生係少D, 咁, 收咁少人, 你估學校會唔會揀D十項全能? 小學部上既未必個個體育好, 但收外校生就可以揀, 緊係收個體育強, 又或者無體育, 成績超強又得, 成績好無體育同成績好有體育, 年年咁多人報, 點會無成績好又有體育的。都係果句, 好多JM都講過, 直資除咗要成績好, 緊係要揀D活動多, 甚至有成績, 讀得又玩得先最重要, 安排到時間丫嘛, 所以叫你唔好cut個仔二胡啦, 又識功夫又識二胡, 多麼的有型。

greentea000  你真係好識講野,令人心花怒放!  發表於 17-3-31 19:04

little_yolky 發表於 17-3-31 18:45
DG, GH有小學部, 所以收生係少D, 咁, 收咁少人, 你估學校會唔會揀D十項全能? 小學部上既未必個個體育好, 但 ...

DGS校長經常講,讀書以外最好有最少一樣興趣~~~

mcl203 發表於 17-3-31 18:51
DGS校長經常講,讀書以外最好有最少一樣興趣~~~
其實樓主女女已經好出色, 只係頭輪收生要收D可以有機會為校攞獎的, waiting list仍有好大希望, 而且咁既成績, 好多一線津校自行應該已收。到時, 真係大抽獎又出埋, 直資又有offer, 就會見樓主出帖問 XX vs XX 了。反而依家第一輪有offer, 就無咗自行&大抽獎既機會。

我所講只係我女小學今年情況,並不代表全香港。
現在事實→我女小學真係現有神校真資的offer, 全有sports (全有學界獎)

大女一樣冇sports, 佢嘅portfolio 同二女差唔多一樣,但一樣入到直資。

我已接受到女不是在名英小,根本未夠班的事實,近衣幾日心理質數已調節到不可再高攀任何神校。

所有直資嘅2nd in, 我女冇野唔識答。
佢只係在自行其中1間, 有maths 唔識

BNTYA01 發表於 17-3-31 20:47
我所講只係我女小學今年情況,並不代表全香港。
現在事實→我女小學真係現有神校真資的offer, 全有sports ( ...

柳暗花明又一村....

BNTYA01 發表於 17-3-31 20:50
所有直資嘅2nd in, 我女冇野唔識答。
佢只係在自行其中1間, 有maths 唔識

塞翁失馬焉知非福,好戲在後頭,祝你成功!

thank you

回覆樓主:

我認為多少都同今年升中人口上升有關,雖然話全港升中人口只多1700人,但學位卻沒有加,而女拔又少收50人,咁你話D叻女去左邊?

小時了了  Agree no more  發表於 17-4-1 15:03

chun媽 發表於 17-4-1 14:23
我認為多少都同今年升中人口上升有關,雖然話全港升中人口只多1700人,但學位卻沒有加,而女拔又少收50人, ...
應去DG嘅去咗協恩....應去協恩嘅去咗德望......應去德望嘅唯有冀望地區名校,樓主不要失望,音樂椅仍然轉動,會有人在緊急關頭抽飛搏抽獎,機會始終會有,阿女係叻嘅去到邊間學校都叻

小時了了  講得好好  發表於 17-4-1 15:01

而且去到DSE,再唔係睇音樂睇運動,要入大學,成績好才是王道

DG 少收50? why?

BNTYA01 發表於 17-4-1 15:02
DG 少收50? why?
6年前DGS重建後,小學開多咗一班,6年後一條龍升中學,在中學學位無增多下變相外校生收少一班,所以今年DG競爭好激烈,有好多應入DG的同學入唔到,退而入協恩or Paul Con,入唔到協恩又退到落GH,所以如果你女入唔到GH,可能多多少少有關係

chun媽 發表於 17-4-1 14:23
我認為多少都同今年升中人口上升有關,雖然話全港升中人口只多1700人,但學位卻沒有加,而女拔又少收50人,咁你話D叻女去左邊?

絕對認同!

掀一髮,動全身。連鎖反應,蝴蝶效應....
一言蔽之: 今年開始升中越來越難考/抽入心儀中學. 樓主,今年好多人與妳同行,同妳一樣的,加油! 6年後相約您小朋友係大學見。

‹ 上一主題|下一主題