用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

BNTYA01 發表於 17-3-28 14:40
音樂椅還會轉嗎? 但大部份已轉哂冊
轉到9月

os_ecu 發表於 17-3-28 10:34
呢啲係開錯咗個頭既問題.

一開始嚴選強小,就唔會落得考得好好但仍然被睇低一線既苦況.

這解釋了點解名私小學費咁貴,依然排長忘入讀呢!

os_ecu 發表於 17-3-28 14:48
而家啲學校要追求軟實力, 運動音樂攞牌係對學校既另類供獻,

強校要成績好佢哋己經大把, 一個半個 fail 我 ...

有一種講法係同一時間只可以做一樣野既人係能力欠佳

套用返學生身上係,有人專心一意讀書先拎到好成績,又有人可以好成績之餘同時運動、音樂。。。甚至拍拖!

October.  做到前一種人,已經好好,後一種人係天才,可遇不可求。  發表於 17-3-28 21:26

BNTYA01 發表於 17-3-28 13:02
我心情ok ga la, 積極揀緊d岩我女level 嘅,女自己又問老師意見,總之6年後在大學見啦。 ...
唔駛太失望,讀得既BAND 1官津中一樣得,6年後大學就一定以分數取錄啦,到時就最公平。

樓主無需灰心。這階段直資也好自行也好,錄取的學生佔小部分,大抽獎才是錄取大部分學生的時候。樓主女兒成績夠好,肯定可以派到好的學校,至少也是band 1的學校。相反,成績不夠突出而課外活動多的小朋友只能靠考直資和自行突圍而出,也不見得一定得。所以,樓主女兒成績好,已經是搵陣入到好學校,只是要等多三個月先知。寶物尋歸底。加油!

littlecath 發表於 17-3-28 21:39
樓主無需灰心。這階段直資也好自行也好,錄取的學生佔小部分,大抽獎才是錄取大部分學生的時候。樓主女兒成 ...

朋友的囡囡去年考幾間直資都唔收,最后入了瑪利諾。他唔知是自行或抽奬。由於大部份精英都入了直資,變成競爭越來越少。塞翁失馬焉知非福。
今年有朋友的囡囡唔要德望和協恩offer, 博自行瑪利諾和英華。

Sophie0804 發表於 17-3-28 21:45
朋友的囡囡去年考幾間直資都唔收,最后入了瑪利諾。他唔知是自行或抽奬。由於大部份精英都入了直資,變成 ...

係啊!直資學位其實唔多,大部分都係大抽獎的津校學位。成績好的話,大抽獎無需擔心啦!

朋友的囡囡去年考幾間直資都唔收,最后入了瑪利諾。他唔知是自行或抽奬。由於大部份精英都入了直資,變成競爭越來越少。塞翁失馬焉知非福。
今年有朋友的囡囡唔要德望和協恩offer, 博自行瑪利諾和英華。
咁又不見得入咗直資就唔會搏出面, 好多人都係抱住騎牛搵馬心態. 精英先有本錢一有好嘢即跳船.

所以呢個音樂椅遊戲係玩到開學都仲有得玩.

October. 發表於 17-3-28 21:21
唔駛太失望,讀得既BAND 1官津中一樣得,6年後大學就一定以分數取錄啦,到時就最公平。
...
Peer 好真係好重要, Band 1 中學吸引"好學生", 近朱者赤. 睇返轉頭中學對一個人既學習,成長,個性真係影響最最大.

所以中學真係要嚴選. 六年後DSE無人知, 但眼前小朋友點shape法 揀邊間中學會一鎚定音.

October.  幾年前有個神校家長小朋友DSE好低分,係EK呻到...我仲好記得.  發表於 17-3-29 11:06
October.  人各有志,我一路以成績品行行先,其它虛無漂渺,入唔到大學,咩神校對我來講都無用.   發表於 17-3-29 11:01
2jkidsfather  Agree.  發表於 17-3-29 10:09

greentea000 發表於 17-3-28 16:33
有一種講法係同一時間只可以做一樣野既人係能力欠佳

套用返學生身上係,有人專心一意讀書先拎到好 ...
能夠做到第一種已經係萬幸了。我大女可以好專心, 但同一時間只可以做一樣嘢, 我已經覺得佢好了不起。細女有你講第二種既potential, 佢可以一邊遊魂一邊聽書, 我唔知佢個腦點樣可以同時切開兩半運作, 但in this moment我實在好難想像到佢有乜才能, 除咗激到阿媽血壓高既才能。

os_ecu 發表於 17-3-29 09:59
咁又不見得入咗直資就唔會搏出面, 好多人都係抱住騎牛搵馬心態. 精英先有本錢一有好嘢即跳船.

所以呢個音 ...

agree, 知有人有st paul coedu, 之後叩入皇仁, 放棄coedu了。

朋友的囡囡去年考幾間直資都唔收,最后入了瑪利諾。他唔知是自行或抽奬。由於大部份精英都入了直資,變成 ...

好叻女! 她讀那間小學?若自行入真的唔容易!

我相信全港仲有大部份精英學生選擇官津既,直資/官津都只係各有所求,我小朋友當年小學,大部份前列學生都係選擇做原校生上中學部,唔一定偏好直資。

嘩....咁犀利?協恩都唔要?全級考第幾可以有這個本錢?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-29 20:53
嘩....咁犀利?協恩都唔要?全級考第幾可以有這個本錢?

Delet

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要

我諗神校係唔同種類嘅人都會收,好似我囡學校咁,今年已有offer嘅(SPCC,LS,HY,GH等),只有一位係體育人,其餘全是成績好的。

其實學校老師以前已經提醒我地,除非活動獎項叻到曉飛,否則都係成績行先。

好明白你嘅心情呀!做阿媽嘅...見小朋友咁努力都得唔到回報,真係好心痛!希望你囡囡最終入到喜歡嘅學校!

greentea000 發表於 17-3-28 12:28
考學校都係玩配對,學校態度分明又立場堅定,反而係家長同仔女無認清自己。 ...

非常同意!我覺得找適合嘅學校先最重要!

CheungAA    發表於 17-3-29 23:09

jlgel 發表於 17-3-29 22:28
我諗神校係唔同種類嘅人都會收,好似我囡學校咁,今年已有offer嘅(SPCC,LS,HY,GH等),只有一位係體育人 ...

請問你囡囡是讀名小,或是普通小學?

Man04 發表於 17-3-29 23:36
請問你囡囡是讀名小,或是普通小學?

我囡讀的不是名校,只是在地區一所較受歡迎的中文小學,不谷成績但著重多元學習

回覆 chun媽 的帖子

今年D女仔好勁呀,SPCC 1 / DGS 4 (原來5個,1個SPCC收) / SPCS 5 / HY 5 / GH 8 (原來13個,5個後來SPCS收).D仔就好弱呀.

bettyay  HY 係7個了  發表於 17-3-31 15:01
‹ 上一主題|下一主題