用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無成功考到名幼家長可分享下經驗
樓主: kit418
go

有無成功考到名幼家長可分享下經驗 [複製鏈接]

msLamip 發表於 17-3-21 22:15
睇完這篇火都嚟,佢講既野全部都是真理。但係就無講佢地就係專收這些能從小迎合大人的小朋友!

...

大B

我朋友個女一月B, 所有名幼都收佢

SarahGil 發表於 17-3-21 17:29
回覆 maymay27 的帖子

也不一定,我囡有齊你所講的性格特質,仲要係大囡,當年in PN時剛踏入naughter two,衰 ...

係呀,我個女都有naughter two問題,開始坐吾定及有自己主見。我會看書及嘗試用不同方法令佢合作,請問各位媽媽有沒有可以令她們合作的方法可以作參考。另外我認同用不同方法玩面試遊戲,希望佢知道面試衹是遊戲的一種,不會有壓力。

貝珠 發表於 17-3-21 21:32
叫小朋友唔好怕羞,係冇用,你用呢個字,其實更加定形佢怕羞。冇須要給太多壓力,試下relax d, 陪佢一齊做 ...

真係好感激各位媽媽的分享,我亦會不斷檢討及改良方法,始終新手媽媽,希望吸收多D成功媽媽教小朋友嘅方法,如果小朋友面試特然不合作,請問家長各位會點處理。

hello22 發表於 17-3-21 18:40
同意呀,如果小朋友唔肯做都冇辨法,所以培養他們覺得面試好好玩,不要給壓力,報多幾間當鍊習,有幾間是 ...

小朋友同媽媽都好叻叻,入到心儀既龍校,介吾介意講入左邊間,平時你如何教小朋友呢。

小女讀LH PN, 今年考K1 有 MS, PC, SH offer. 佢係一月B, 坐得定 聽指令嗰type, 唔係主動但有問必答, 都獨立唔太痴身
自己覺得大B 一定有優勢, 其次係性格取決於一切. 佢學術普通, 我都冇刻意吹谷, 但相信任何學校都like 聽指令小朋友
另外, 做mama 都要勤力d 爬下文睇下心儀學校in d 乜, 有d 年年都咁上下. 明知LH 係考mummy 睇仔, 咁就帶定d 書同玩具方面control . MS 就考字母, 咁咪多d 溫下, 我嗰陣估通常都係A-G.唔會考得勁深.
嗰d interview 班就唔好join , 咁細小朋友都係moody , 亦都唔會記得咩interview 技效. 來來去去都係考common 嘢. 平時有心自己教下佢就夠.
講到尾, 經驗所得interview 唔係in 小朋友, 人地都會留意父母.

回覆樓主:

有龍校同其他offers, 覺得龍校鐘意收坐得定,乖巧型。喊都唔一定唔收架。
加油!

kit418 發表於 17-3-21 20:20
我嘅目標係德望,培正,學之園,SC這類名幼,最想入德望,但知道很難考。自考pn失敗咗,所以很擔心今年考k ...

LH K1 真係預左難入, 因為N直升K, K位得好少,

LH K係最難考, 老師問既野好廣泛, 小朋友要自動波一問一答, 問既野係極多, 中英也有問,

有學術,有日常知識; SC 我無意見, 因為無考,

至於德望, 培正, 我小朋友都有呢D OFFER,

德望培正會喜歡乖巧聽話既小朋友, 佢地不一定要好醒目既小朋友,

德望有2interview, 1st inGroup in , 小朋友向前面, 大人向後面填問卷,

小朋友要習慣聽指令, 同埋要乖巧,

2ndin 大人同小朋友分開in, 小朋友同父母一齊排隊, 然後拖住老師排隊入另一間課室,

我覺得2nd in 較重小朋友表現, 我同先生面談那部分只回答了1條問題1-2分鐘左右,

小朋友要有足夠既心理準備分離, 向課室老師會講故事, 同埋有玩LEGO , 滑梯, 老師會同佢地傾計,

我覺得揀N可以揀一間重紀律, 唔好甘free style 會對考K有幫助,

培正就小朋友自己入, 我眼見, 而家D小朋友分離真係無問題, 好少小朋友會喊,

因為小朋友自己IN, 所以俾唔到咩意見

其實interview 真係睇眼緣, 睇彩數, 向品德方面下多數苦功, 等小朋友習慣聽指令,

比著你係老師, 你都會鐘意有禮貌,好品德聽指令既小朋友.

kit418 發表於 17-3-22 10:28
小朋友同媽媽都好叻叻,入到心儀既龍校,介吾介意講入左邊間,平時你如何教小朋友呢。
...

GH 收所以放棄KV,其實都幾唔捨得,不過心儀女校,因為之前報了好幾間個個星期面試,熱了身,所以GH 1st in 表現幾好,但問卷未填完,2nd in 小朋友自己見所以不知表現如何但我們家長見老師時答得認真麻麻,都驚會累了小朋友,所以有offer都好驚喜,平時都是讀下故事書玩下積木,不過我覺得上n 班是很重要的,等小朋友接觸下老師和其他同學,學校亦會教禮儀和德行,不要説面試就算對小朋友成長都有好處

kit418 發表於 17-3-22 10:19
真係好感激各位媽媽的分享,我亦會不斷檢討及改良方法,始終新手媽媽,希望吸收多D成功媽媽教小朋友嘅方法 ...

我女兒最愛看書,我永遠有幾本書係身,平靜情緒。

hello22 發表於 17-3-22 13:31
GH 收所以放棄KV,其實都幾唔捨得,不過心儀女校,因為之前報了好幾間個個星期面試,熱了身,所以GH 1st i ...

我這幾天都幫阿女報返屋村n班,但可能太遲,希望仲有位。有D係重英語的,這些好唔好呢?

kit418 發表於 17-3-22 18:39
我這幾天都幫阿女報返屋村n班,但可能太遲,希望仲有位。有D係重英語的,這些好唔好呢?
...

重英文當然好啦,但好多間名幼都是用廣東話面試,上n班主要另小朋友接觸下唔熟的人和試下沒有媽媽在場,學校會教小朋友自律和禮貌

試過有間名幼稚園, 一個小朋友答晒所有題目唔收; 但另一個小朋友冇出聲一條都冇答卻收左, 所以我個人認為, 名幼稚園較看重"住址和父母職業".

我小朋友由PN開始,SC,LH嗰啲都無,連sec in都無。到K,GH有sec in 唔中,但最後有SPK。佢學術上比其他小朋友少。佢唯一優點係多嘢講,唔怕醜。我無高尚住址同職業。其實係緣份遊戲咋。

回覆 Tanyafish 的帖子

家長住址是否近學校,學歷和職業有影響。我覺得一定有>>> agree!

chingchingbb14 發表於 17-4-3 23:26
我小朋友由PN開始,SC,LH嗰啲都無,連sec in都無。到K,GH有sec in 唔中,但最後有SPK。佢學術上比其他小 ...

我以為是我的留言,因為同你差唔多一樣情況。 我住私人樓,但唔係豪宅。打份工,但高過全港入息中位數。夫婦是大學生,但大把人有亦無學校要填寫。所以是緣分,亦視乎家長有否堅持。

大B
我個囡2月b,除左GH,其他有報名的都收。

我女七月尾出世上年考pn考LH果陣喊爆無offer, 今年考K1有LH, SC, MS, KCS offer,我女性格比較怕醜內向,所以都估佢唔到.

第一間考sc 果日佢作病,狀態唔好,加埋考pn爆喊陰影諗住唔喊已經當贏,我係隔離填問卷其實唔係好知老師問佢乜,淨係見到老師問親佢都唔出聲,叫佢放蘿蔔落拉鏈袋佢放左架車仔,有幅圖老師問叫佢指答案又指錯晒,所以預左唔收,最後有offer再回想返面試當日入第一間房玩Lego, 其他媽咪比較緊張係後面捉住個仔砌我就咁啱坐得比較遠,我女望住我我就鼓勵佢坐低自己砌,咁佢砌到好高之後隔離有小朋友跌左Lego落地我女又無啦啦幫人執返,老師話砌完要去第二間房面試佢就自己逐粒逐粒拆落黎先走,我估呢part 加左佢好多分,有興趣考sc 家長可以係屋企同小朋友玩多啲Lego

MS - 等果陣又係玩Lego 定係其他玩具(唔記得左),入房interview 真係大開眼界,問啲野比想像中深好多例如有幅圖有對父子係泳池入面游水,老師問完佢地做乜又問果度邊度(我女唔識答因爲無乜去泳池),指數字,指字母(開頭以為最多A-E,點知M呀Q呀都問埋,我無教過女數字字母佢竟然指(撞)啱晒、如有神助咁,應該pn有教過下所以記得,顏色以為問紅黃藍綠,點知老師要佢指黑、啡、白(呢個我之前刨Ek 見過有啲人見民生都係問啲難啲嘅顏色所以前一晚同佢準備過下)不過雖然難但老師有愛心又好encouraging , 女第一次唔答老師都係咁比tips ,或者問多幾次,所以我對MS 印象唔錯,最後有am offer,btw, 聽聞MS都好睇問卷,建議比啲心機填(我無加紙、佢比咁多行我填咁多行

LH - 唔係我帶所以睇唔到佢表現,我老公話佢面試正常唔係特別叻果隻

KCS - 都係問答指野,問返正常2歲小朋友程度,見完MS即刻覺得KCS 淺好多

希望幫到樓主
‹ 上一主題|下一主題