用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無成功考到名幼家長可分享下經驗
go

有無成功考到名幼家長可分享下經驗 [複製鏈接]

我見有人同時in幾間名幼同時亦有幾間名幼offer,我諗名幼可能有一定的收生準則,不會時常有這麼巧合吧?衹是家長唔知佢地點揀學生和家長,有無成功家長可分享下經驗,應該如何準備呢?
   10    0    0    0

回覆 kit418 的帖子

其實無人知學校收生標準。

名幼面試包括: 家長陪同小朋友個人面試, 小朋友獨立個人面試,家長面試, 家長陪同小朋友集體面試, 小朋友獨立集體面試,仲有問卷,我全部都試過,也幸運地也有offer。

我覺得老師見盡小朋友,佢地有方法搵到合適的小朋友,而不是單單有無講早晨、多謝,而決定收邊一個小朋友。

所以經常出現做哂唔收, 或者無做又收情況。

幼稚園面試just a game, don't be too serious and relaxed.....

如果問特質,我小朋友係大b,係淡定型,面試不是最active的一班小朋友,但很專心聆聽,留意指令,說話斯文。

其實真是不知道他們的準則,好似我個囡考SC 的pn 和 k1 都失敗 (我覺得表現幾好),但考KV表現麻麻就有offer ,所以有時真講運氣,不過相信有一些特質是必須 :
1)要有反應 - 老師問問題就算唔識都要答不知道
2)要有禮貌 - 最起碼要講thank you
3) 說話要大聲 - 最小講自己名字要大大聲
沒有上面試班,平時教她唱下歌玩下積木,唔好給壓力,因為如果令小朋友唔鍾意面試就大件事

Dadagaga 發表於 17-3-21 13:02
回覆 kit418 的帖子

其實無人知學校收生標準。

我女都算大B ,4月B,能聽從指令,有禮貌,面試都淡定,係尊注力麻麻,有時要重覆同佢講多次先會做(可能佢留意緊佢想玩嘅玩具),屋企較活潑,陌生地方就有怕羞的情況。我都知要平常心,但是吾知是否有什麼地方未做得好,想聽下其他成功的經驗。

kit418 發表於 17-3-21 13:25

好正常,同我囡一樣,所以我覺得老師對眼會screen and scan 的。

我囡一樣說話細聲,怕羞,什至唔講自己名,但老師有technique 開始conversation, 小朋友自然會講,所以評分應該係整體,非一個問題及答題決定。

hello22 發表於 17-3-21 13:06
其實真是不知道他們的準則,好似我個囡考SC 的pn 和 k1 都失敗 (我覺得表現幾好),但考KV表現麻麻就有offe ...

係呀,明白係好難估,我想了解多D名幼多數收什麼特質的小孩和家長,作好好準備。我都係每日看書,玩認知玩具,教唱歌跳舞,禮貌及自理。面試都答啱問題,係唱歌時衹企吾跳,佢可能怕醜。如果面試吾跳舞家長要點做呢?果時我同佢講吾洗怕醜一齊玩,都係吾跳,最後捉住手一齊跳,佢playgroup屋企會跳舞。另外請問你覺得KV這學校好嗎?對考直資私小有幫助嗎?謝謝妳回復。

外向、主動、說話/表達能力高,一般「名幼」都較易成功。但我覺得這些性格是天生的,很難塑做出來。

vpo0615   另外大B表現較佳都係事實.  發表於 17-3-21 15:56

我覺得你自己和你小孩本身是什麼特質就只有將你們的特質SHOW出來, 而不是為了某一間幼稚園而"造"你們的特質出來...每一個人的天賦都不同~  另總不能為了你自己想佢入名校而要你小朋友改變自己本身的特質.

如果某一間幼稚園不適合你的小朋友本身, 佢會返學返得好唔開心, 又唔FIT IN, 最後怕左返學, 得不償失.

樓主所謂既名幼, 是那幾間?

我覺得每間幼稚園都有不同要求 ,

不過整體來說, 大B, 樣子乖巧得來性格又不是過份害羞, 聽指令, 樣子甜美, 醒目是有優勢,
我身邊有朋友考所有名幼及龍校都收就確是這類.

回覆 maymay27 的帖子

也不一定,我囡有齊你所講的性格特質,仲要係大囡,當年in PN時剛踏入naughter two,衰好奇周圍走坐吾定,結果慘敗收場.In K1 叫好少少.所以大B都沒有一定的優勢. In SC 最緊要識坐定定.

kit418 發表於 17-3-21 13:45

係呀,明白係好難估,我想了解多D名幼多數收什麼特質的小孩 ...

同意呀,如果小朋友唔肯做都冇辨法,所以培養他們覺得面試好好玩,不要給壓力,報多幾間當鍊習,有幾間是小朋友自己見的,真是睇運氣,不過就算是一齊見都不能提水
KV 是名幼當然對上直小有幫助,但應該幾谷所以辛苦啲,不過我都因為有龍校收而放棄offer

kitty0204 發表於 17-3-21 16:24
樓主所謂既名幼, 是那幾間?

我覺得每間幼稚園都有不同要求 ,

我嘅目標係德望,培正,學之園,SC這類名幼,最想入德望,但知道很難考。自考pn失敗咗,所以很擔心今年考k1又考得吾好。

回覆樓主:

你做幾多準備幾多 只係一種期望
小朋友做到幾多識幾多 都只係一場遊戲
只有平常心 先會有驚喜
當年大女 表現比妹妹 好好多
我忙於大女升小 完全冇教冇理妹妹面試
第一場 先教佢 講自己名
不過妹妹offer多好多 仲有你講名幼
呢個其一場面試 仲有小學 中學
唔到你唸咁多 自己心態先重要
平常心 因為你永遠估唔到學校點選

叫小朋友唔好怕羞,係冇用,你用呢個字,其實更加定形佢怕羞。冇須要給太多壓力,試下relax d, 陪佢一齊做大細路,一齊唱歌跳舞。生活上俾多d機會佢地和其他人有interaction, 例如自己點菜,賣旗之類。另外,有些學校,父母的表現,或問卷也很重要,(個人認為SC, KV)

kit418 發表於 17-3-21 20:20
我嘅目標係德望,培正,學之園,SC這類名幼,最想入德望,但知道很難考。自考pn失敗咗,所以很擔心今年考k ...

離in k1 仲有好幾個月,小朋友大得很快,到年底相信有很大改變,記住上n 班( 就算不是心儀的學校),小朋友接觸老師和其他同學後會變得大膽一些,而in k1 時學校都會覺得小朋友讀過n 班會更容易適應

睇完這篇火都嚟,佢講既野全部都是真理。但係就無講佢地就係專收這些能從小迎合大人的小朋友!

我實際d講-

跳舞:面試前兩週晚晚同小朋友播歌一起high住那住shakers條同搖。小朋友比起無這樣做的之前(去年12月或之前)那些面試顯著變得聞歌起舞。

Playgroup: 有番開,習慣聽指令,不害羞。去樓下去公園認識不認識都打招呼。

伴讀:時常常講打招呼的故事。不怕生保容易識朋友的故事。習慣和喜歡看書。面試時看到有玩具同書本,都會玩完一陣玩具便選書看。可以看很多本。自己看都得。

其他因素:聽聞家長住址是否近學校,學歷和職業有影響。我覺得一定有,不然學校叫人填來做什麼。 但係呢d不是自己控制範圍內的東西(除了可以搬家)擔心都無意思。只能做好自己份內事。

至於上述培養事宜,其實係對小朋友本身好,考唔考到幼稚園都為小朋友做我覺得是好事。不用太過去想是否「迎合」大人或幼稚園面試。

利申:無考sc. 有LH, Vic, 啟思(九龍塘),明慧,綠茵,和全日制學券校offer。

msLamip 發表於 17-3-21 22:15
睇完這篇火都嚟,佢講既野全部都是真理。但係就無講佢地就係專收這些能從小迎合大人的小朋友!

...

同意。

kit418 發表於 17-3-21 20:20
我嘅目標係德望,培正,學之園,SC這類名幼,最想入德望,但知道很難考。自考pn失敗咗,所以很擔心今年考k ...

我囡有呢D學校offer,其實每間不同。

培正:佢自己入去,我唔知佢表現如何。

學之園:佢係in 得好,問題深,但佢好留心老師問題,也回答到,老師也專登挑戰下佢,再加上父母面試。

根德園:爸爸去,佢話in 得好。

SC: 我覺得表現可以,要答都答哂。

GH: 呢個佢無offer, 因為玩moody, 無開金口說話。

我無事前train,反而當去玩心態,佢都覺得係去玩,做返平時已經好......

msLamip 發表於 17-3-21 22:15

...

好中point. 家長也要有所反省。
‹ 上一主題|下一主題