用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求指點:揀邊間好?
go

求指點:揀邊間好? [複製鏈接]

我仔7/2015, 依家有幾間幼稚園的 N 收咗,要平衡各方面例如:學費,地點,老師愛心,小一派位等等,才選最合適的一間,各位家長你哋會點排?我諗到頭都大!

維多利亞
厚恩
綠茵
博士山
學之園
保護兒童會維景灣(呢間未知成績)
   1    0    0    0

不如根據學費,地點,老師愛心,小一派位等等 你講尼D方面你自己的喜好先, 我地先幫到你.

hailey2101 發表於 17-3-21 10:32
不如根據學費,地點,老師愛心,小一派位等等 你講尼D方面你自己的喜好先, 我地先幫到你. ...

價錢私立叫勉強都afford 到
地點最近就學之園同綠茵
老師我覺得維多利亞同博士山都好好
派位最好維多利亞,其次綠茵
但feel 到綠茵老師比較例牌同無乜笑容,佢地比較返工feel
維景嗰間就有資助,價錢平好多,老師ok有愛心,但派位一般
博士山肯定係happy school, 但校舍比較細,老師有愛心
維多利亞應該是最好的,問題是學費貴和要travel

henry_tang  其實你知唔知維記派位有幾差? 請上她們的官網看看啦  發表於 17-3-21 20:30

evelyn916 發表於 17-3-21 12:05

那裡有得看維記派位?

個人不喜歡維記。面試時見得最多的手袋是H袋。真中產以上先好讀。

DengCK 發表於 17-3-21 12:15
那裡有得看維記派位?

個人不喜歡維記。面試時見得最多的手袋是H袋。真中產以上先好讀。

派位成積學校貼晒喺board
下康維記平民少少,銅鑼灣同海峰園就真係好“富豪幼稚園”  feel, 唔會讀喇

I will pick LH if i were u

學之園應該是最難入的

我叫豬豬 發表於 17-3-21 13:35
學之園應該是最難入的

我想講。。。學之園我暫時排last priority喇, 間學校比我感覺麻麻,面試當日安排混亂,我哋等咗個半鐘先interview, 老師無乜heart ,校長俾我感覺很hea, 學校環境亦不是最好, 唯一好的就是近屋企,搭lift 落樓下就到

其實樓主大約已有左心水,其實都不用問。因其他人排的一定不會一樣。聽完其實都無參考作用

像我,只會選最難入的學校去排,將來開學不喜歡,都可轉返list上其他學校。只能說,家長喜歡不代表小朋友。點好的學校都有機會開學後不喜歡轉。像greenfield,我自己都有報。但不打算交大訂了。太容易入。將來如真的想讀,任何時間報都實可插到班入返,不需要現在選。我只會選d將來想插入都無機會,放棄左會blacklist,連將來細佬妹都無機會收的學校。

其實樓主有冇諗過你的選擇偏向私幼學校? 私幼又係行國際學校怎至中學/IB課程多D, 如果尼個係你想行的路向. 另外的是, 就讀國際學校的學費不菲, 如你現在只是勉強讀得起, 可想像日後小學中學點負擔升上去讀?我相信上得黎尼度的父母都係好勤力和關心自己小朋友, 但真係要留點財力, 教育係個長途賽, 真正用錢係咪應該係中學或以上程度?幼兒所用的資源其實好多可以免費的, 雖然你未必認同但我自己就甘實行, 連面試也只選自己能付擔之內, 免得自己到時有選擇困難症. 我自己吾係吾知國際幼稚園有幾好, 但和家人商量後決定K1盡量揀有資助. 幼兒班能直上資助K1更好.

以你有的OFFERS, 我想我會選VICTORIA 或LH, Victoria 我有朋友個囡PN(海怡分校)讀過都讚, 語境一流, 完PN已懂全英和老師對答, 但佢K1會轉其他學校因我朋友都係話貴及日後吾係想讀國際學校. LH口啤相信係尼度了解過吾差, 睇番學費原來較低, 又近你家. 最貴係綠茵. 博士出和厚恩我吾熟, 厚恩相信和保護兒童會一樣有資助, 其實佢地吾差, 只是語境冇國際幼稚園甘多外籍老師, 如怕可外出上興趣班, 圍番其實差不多, 有時覺得家庭學校語境比起專程外補來得重要, 因上課交流活學活用. 但訓練自理/大小肌肉等各樣野資助學校應該冇問題, 有時尼D資助學校PN班更難入, 學位有限, 但家長要忍得吾同其他父母比較自己小朋友入左間平民學校.

雖然有意見你未必接納, 但希望另一些幫到你.

利申: 我冇申請過以上你的學校, 私校中只報左啟思九龍塘但入佐K1都會轉走

上黎呢度問, 應該會最多人揀LH~

我都對lh 校長老師感覺麻麻,如果介意呢樣就唔好揀啦,一讀至少都一年,要對住d 唔like 既老師校長,我就唔得啦
利申:有維記,學之園,綠茵and 其他offer, 最後揀維記

其實 , 樓主應該了解一下小朋友的性格 , 再去決定選擇邊間幼稚園的教學模式岩你個小朋友 , 當然 , 家庭負擔都要考慮啦~~不過 , 我想多口問多句 , 你小朋友有無返開 PG 呀...?! 有咁多間學校收你小朋友 , 佢都好叻喎~~

維記普通話老師面試問一次無反應就無笑容起身,反而迦南,學之園,啟思都會笑問多次小朋友,有耐性

我仔有綠茵OFFER, 交左大訂,但其實我唔多鐘意, 見老師麻麻

evelyn916 發表於 17-3-21 12:05

"派位最好維多利亞,其次綠茵"

其實你知唔知維記派位有幾差? 請上她們的官網看看啦

evelyn916 發表於 17-3-21 13:49
我想講。。。學之園我暫時排last priority喇, 間學校比我感覺麻麻,面試當日安排混亂,我哋等咗個半鐘先i ...
"學之園校長感覺很hea"

回覆 henry_tang 的帖子

康城果個校長??

我去in維記什麼手袋都無帶wor(老公帶背囊,我帶一個環保袋載小朋友的東西)。
我都有綠茵,學之園,維記,同另外一些學券同私校offer.
我幾鍾意綠茵,真係全普通話interview(有小孩全英語interview),同事d小朋友話老師好好。我去開放日好喜歡,覺得老師好,語境好,學校設施好,同埋唔少外籍學生,比較國際化。功課不深不淺,報直資如有考技術應該不俗,不過名氣差少少。

學之園叩門或者直資一定有優勢,開放日看過功課好深好深。家長要積極投入配合。學校同老師有心辦學。PN 一週只有兩次20分鐘普通話。上k會分英普和英粵班。

維記語境好,行IB, 較適合鍾意國際學教,或未決定國際定本地那些家長。課程來說,不覺得報直資或叩門特別有優勢(不少維記家長本身名校畢業,派位傳統名校不成問題,所以你看到畢業學生入到名校要考慮到呢點)

結論:如果完全唔target國際學校,Lh最保險。
利申:我選維記

真心覺得值得上維記個網睇下小一派位。
‹ 上一主題|下一主題