用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學單簧管/長笛
go

學單簧管/長笛 [複製鏈接]

想請教大家囝囝5歲,有冇可能學到單簧管/長笛? 一般幾歲開始學?

另外,兩種樂器邊種小朋友會容易學啲?
   7    0    0    0

回覆樓主:

ms_ming 發表於 17-3-20 18:04
我兩個女分別都係五歲半左右開始學呢兩種樂器,好難講邊樣易吹D,好睇小朋友自己,大女吹 flute 易上手, ...

請問你以什麼作為考慮選擇邊種樂器較為適合小朋友?衛生問題,吹管樂很難問朋友借樂器親身體驗⋯

回覆樓主:

回覆樓主:

可能我真係有病都未定呀,不過至少我識尊重人,識得喺呢啲平台嘅基本禮儀。連人地背後想學音樂嘅出發點都唔知就胡亂惡言批評,又比起我呢啲所謂“病人”好嗎?

keep-calm 發表於 17-3-20 18:16
請問你以什麼作為考慮選擇邊種樂器較為適合小朋友?衛生問題,吹管樂很難問朋友借樂器親身體驗⋯
...

其實我單純想佢試下接觸多啲音樂,因為我自己細個有學過小提琴,覺得過程好開心,完全唔關學樂器用來考學校事。我知先學鋼琴再學其他最易,但考慮到屋企未必容許放一座琴,所以唔考慮,亦令我想佢學啲易handy嘅樂器。都有私心想佢學啲我細個想學但冇學嘅,就係clarinet同flute,但身邊淨係識人係中學先開始學,所以就想了解下咁細個學有咩利弊囉。希望大家可以比啲意見!

DJ924 發表於 17-3-20 16:39
想請教大家囝囝5歲,有冇可能學到單簧管/長笛? 一般幾歲開始學?

依家有專為幼童學習嘅長笛同單簧管,5歲學管樂是沒有問題。

DJ924 發表於 17-3-20 16:39

太細個學主要驚換牙時d牙出得唔齊,另外就係甩左門牙時吹會漏風,會吹得怪怪的。

回覆樓主:

多謝哂大家嘅提議,我估我都係等到K3先開始比佢試下學。

現在的確有比小朋友用的長笛和單簧管,是N字頭牌子,千多元左右。但留意:

1. 音色其實唔靚,很單薄
2. 長笛雖可配U頭,但指距與真長笛一樣,附加的配件可令指距近一點,但作用有限

所以呢種笛,如果比五歲左右的小朋友玩下,當係引發興趣也無妨,但大個少少,買枝正式長笛就遲早一定要

以前都有家長問我幼稚園生可否學長笛,我會話:先買枝平平地嘅笛,引發佢興趣,比佢接觸下、玩下,唔好迫佢咁快考級,使音樂成為他的日常,大少少後就不會對練樂器感到抗距
ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 17-4-1 09:05
現在的確有比小朋友用的長笛和單簧管,是N字頭牌子,千多元左右。但留意:

麻煩你可唔可以PM我N字頭的全名?係咪喺TxxLxx有得賣?同U頭一齊(個盒有埋個位裝)?有冇建議邊度買最平?

pig_mug 發表於 17-4-3 02:29
麻煩你可唔可以PM我N字頭的全名?係咪喺TxxLxx有得賣?同U頭一齊(個盒有埋個位裝)?有冇建議邊度買最平 ...
已pm.  白色型號配U頭,最低音是D, 黑色型號是直頭,最低音是C,與正式長笛一樣
ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 17-4-4 23:53
已pm.  白色型號配U頭,最低音是D, 黑色型號是直頭,最低音是C,與正式長笛一樣 ...

Thanks FrankieFlute

FrankieFlute 發表於 17-4-1 09:05

我見N字頭牌子有一款Toot 型号,好短,膠製,只要幾百元。我見有長笛班用呢種型號,但感覺同真長笛爭好遠。請問呢種笛係咪只可當玩具玩?如當入門學長笛,係咪起馬要用j -flute 型號?

‹ 上一主題|下一主題