用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 K3中文配字功課 大學生:我都唔識
樓主: elbar
go

K3中文配字功課 大學生:我都唔識 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-3-21 15:18
MC1128  最後, 又係傳媒的錯?
好好嘅問題,未必係所有傳媒都錯,但係要護短?定係要要專業嘅專嚴去“是其 ...
這篇, 看來看去, 有甚麼問題? 短了甚麼?

ABC-DAD  無問題,就算囉。  發表於 17-3-21 15:39
ABC-DAD  坐緊車未打完…抱歉  發表於 17-3-21 15:37

LingChiBaBa 發表於 17-3-21 14:29
其實係K3定小三?

" 一份聲稱小三的中文功課 "

呢個係原舖

https://lihkg.com/thread/162647/page/1

回覆樓主:

不嬲小學都有類似練習,我女小學時係喺中文練習中間嗰頁,佢地好似無指定要做。

話時話,點解中文練習嘅問題有英譯?

在網上利用誇張手法吸引眼球屢見不鮮,即使是事實,也非主流,上述功課,不管是給K3或小三,肯定超出他們能力。尋找部首或字根確是有趣,且可訓練小孩對文字的結構想像,但必須乎合他們的程度,並給予誘因完成(完成後感覺良好亦可),造出來的字也應有的意義,"踵繼"、"捕豚",靠工具(少了思)查出意義,難澀不欲用,久不用後忘,何必?
英譯部份確實是狐狸尾巴(難隱藏),中文字結構部分應是"radical " ,非"correct parts" 中式英文,"to form a word"是多此一舉,出此功課者,能力低卻扮高深,悲。

在EK,剎雞用牛刀,故作高深,所在多有,無悲無喜可言。

Cheeselover 發表於 17-3-22 09:15
在網上利用誇張手法吸引眼球屢見不鮮,即使是事實,也非主流,上述功課,不管是給K3或小三,肯定超出他們能 ...

直情超出大學生能力。

ABC-DAD 發表於 17-3-21 03:24
大人會執筆忘字,並不為奇。
功課想鼓勵學生動物揭字典查部首,亦未嘗未可。
單純睇程度同着眼識或者唔識會 ...

還好, 有網友說是小三功課, 不是K3.  否則太駭人了.

最近我們教會的另一分堂, 在基層地區的, 急需義工人手, 支援該地區學童課後補習, 我參加了, 我也只是每周一次, 在周五5至6時, 到達教會, 不是補習班, 只是駐場睇小朋友功課, 我負責小一, 小二, 睇吓數學科有無計啱數, 作文有無寫錯字, 幫忙背書.  原來初小中文課都有我唔識讀既中文字, 又原來真係好多功課, 小一小二, 日日都起碼有六.七項, 有好多手腳慢既, 聽有啲家長話, 做到十點十一點係經常事.

所以你的提議是好, 但先要減少功課量, 或許說重質不重量, 才能讓小朋友(和家長)興起追求知識的興趣.  

做詞語又確係比單字要求高了一點。

不過很奇怪,打機就不會有人批評怎麼這樣難吶?一關比一關難?難太多了,我一定要過關!是否分別在樂趣的回遣不一樣?

其實, 對一個喜歡中文既人來講, 呢D題目好有挑戰性同啟發性, 的確可以從尋找中學到更多的字同詞(我自己都係另外一個TOPIC POST出找到的"重"字邊的字, 驚覺原來有咁多重字), 但對於對中文冇興趣的人, 呢份功課會成為負擔!

其實以我理解, 應該唔係湊成一個詞語, 而應該係填寫好變成"字"(留意題目), 不過佢出得衰, 佢應該一個字一題咁樣出, 唔係2個字一題, 咁樣好易比令人誤會要變成"詞語", 難度即刻百級跳! (由K3功課變成大學功課)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

真是太難了
‹ 上一主題|下一主題