用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教驗血後戒口的各位
go

請教驗血後戒口的各位 [複製鏈接]

小兒在HKbiotek驗igE & igG(延遲反應),見份報告食物敏感度有分6級,請問你地邊d級別以上需要戒口呢?有d食物在3-4級中間需要戒嗎?唔該各位指點!!!
   3    0    0    0

回覆樓主:

係食少D,間中食!

回覆樓主:

gluten 最好100%全介

謝謝回覆! 小兒對gluten & whey/milk 反應都是"責界"4級(剛過3級),唔知呢種情況是否戒口小麥&牛奶製品會有顯著幫助。。。因為要戒呢兩款食物都要戒食好多o野

回覆樓主:

如決心進行介食,無論報告顯示第幾級敏感都好,自閉小朋友最好全介牛奶和麩質,我小朋友都介左幾個月,效果良好,初頭係難d,但好快慣,我每月都會在iherb買一次gluten free麵包和零食,再買左豆漿機自己打素奶,家中調味料換成gluten free調味料,係外食麻煩d.出去食野要自己帶定出街,好在小朋友2歲多d開始介,冇太大抗拒

回覆 doriscatcat 的帖子

請問gluten free的調味料系邊度買比較齊呢?

回覆樓主:

iherb有萬字gf豉油和其他醬料(如燒汁),hk大間d既supermarket有淘大gf豉油和萬字素蠔油,暫時屋企用呢幾款

回覆樓主:

多gf食物既supermarket:
aeon,一田,city super, market place by jason....其實都易買架

回覆 doriscatcat 的帖子

好有用!多謝分享!希望小朋友日日有進步!!!

想請教biotek 食敏測試有幾種,點揀先岩?

chingch 發表於 17-3-26 14:22
想請教biotek 食敏測試有幾種,點揀先岩?

FYI 我揀igE(即時)&igG(延遲反應,亞洲食品).

doriscatcat 發表於 17-3-21 17:34
iherb有萬字gf豉油和其他醬料(如燒汁),hk大間d既supermarket有淘大gf豉油和萬字素蠔油,暫時屋企用呢幾款
...

有邊款燒汁?
‹ 上一主題|下一主題