用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Repeat K2 in Int .School or stay k3 in local school? ...
go

Repeat K2 in Int .School or stay k3 in local school??? [複製鏈接]

而家囡囡讀緊k2本地學校, 但想佢之後讀國際學校, 但考咗幾次都考唔到。 現在有一間比較新既國際學校有k2 offer, 究竟好唔好畀佢repeat一年?
因為考慮到龍年競爭實在太大, 自己女兒又唔係咁標青, 覺得而家考直資私校都好困難, 所以考慮repeat一年k2! 到時考國際或IB直資可能會容易些,但因為年齡問題,可能到是無得讀國際Y1, 或要插班Y2.
現在真係好混亂,希望大家畀啲意見我! 謝謝!
   2    0    0    0

你女幾月出世?
其實是那一間新學校?本身有沒有小學?
如果你做了大B,是不能考英基y1的,你心目中想target甚麼國際學校

964000 發表於 17-3-20 09:02
你女幾月出世?
其實是那一間新學校?本身有沒有小學?
如果你做了大B,是不能考英基y1的,你心目中想targe ...

我個囡囡6月出世, 因為細佬讀緊嗰間國際學校所以我先轉過去同佢一齊, 加上讀过國際幼稚園考IS, 一定會優先過冇讀過. 佢哋有幾間國際學校嘅connecting!

但你6月,repeat冇乜意思,多數學校都以出生年收生,而又點解6月b都可以repeat到?

Cherry2012 發表於 17-3-20 09:32
我個囡囡6月出世, 因為細佬讀緊嗰間國際學校所以我先轉過去同佢一齊, 加上讀过國際幼稚園考IS, 一定會優 ...

你邊年6月?6月repeat k2完全冇用喎,當你再報所有IS還是要插yr 2仲難喎,間新幼稚園為了收生叫你咁做

Cherry2012 發表於 17-3-20 09:32
我個囡囡6月出世, 因為細佬讀緊嗰間國際學校所以我先轉過去同佢一齊, 加上讀过國際幼稚園考IS, 一定會優 ...

多數學校計年度是每年9月至第二年8月(eg born in 2012/9-2012/8)或1月至12月(2012/1-2012/12),即你女女應該今年入讀國際學校小學的year 1(or equivalent), 除非直上你依家諗住repeat k2的學校的year 1, 否則下年再考便變成插班 year 2, 學位更少,難度更高, 同埋人地又會覺得你由k2直上year 2係跳左級

repeat K2就唔好了,我粗略睇過,只有AISHK收6月大B,但沒有澳洲passport都幾難入。
換我是你,我會留local,但入英文好的私校(唔一定神校先至英文好,有d私校唔係咁難入)+/-外補英語寫作及oral(LS呢方面較弱),再去考IS插班。
另外你亦應想清楚女兒性格是否適合IS教學,有些人喜歡守規矩,鐘意guided teaching, IS未必合適。
細佬啱唔等於家姐啱㗎。
另外,有些學校如ESF有sibling priority,細佬入左就可帶挾家姐入。(如錯請更正)
祝找到心儀學校~

mandy_ng207 發表於 17-3-20 13:32
repeat K2就唔好了,我粗略睇過,只有AISHK收6月大B,但沒有澳洲passport都幾難入。
換我是你,我會留local ...

我覺得香港入私校真係好難入, 其實佢係適合國際學校嘅生活, 唔鍾意畀人逼讀書, 英文唔係太差, 但又唔係IS水平! 好似個個家長都唔贊成我重讀k2, 因為真係唔想揀條黑路畀佢行! 同埋香港local school讀書真係好辛苦, 連我自己都承受唔到哪怕我個女呢! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Cherry2012 的帖子

想問問學校為甚麼叫你女repeat K2而不直入Y1呢?如果真的repeat K2,學校是否保證可上Y1呢?有沒有中學backup?
不是想潑你冷水,只是現今IS競爭都激烈(由reception至Y6),怕你女repeat K2後沒有學校收Y1,兩頭唔到岸。
可向學校了解一下repeat K2後會有甚麼建議。

佢收你repeat K2, 係唔係assume 你可以升佢地year 1 呢?如果係好大機會的,我會take repeat k2 offer

I'm confused, 想問樓主你有對龍鳳小孩嗎?

mandy_ng207 發表於 17-3-20 14:28
回覆 Cherry2012 的帖子

想問問學校為甚麼叫你女repeat K2而不直入Y1呢?如果真的repeat K2,學校是否保證 ...

係現在應該去問下老師有咩建議, 才決定讀同唔讀! 真係怕兩頭唔到岸!

little-pig-pig 發表於 17-3-20 14:34
I'm confused, 想問樓主你有對龍鳳小孩嗎?

不是, 大女讀k2細仔讀pn

貝珠 發表於 17-3-20 14:31
佢收你repeat K2, 係唔係assume 你可以升佢地year 1 呢?如果係好大機會的,我會take repeat k2 offer
...

如果學校冇y1可直升真係吾讚成 IS repeat k2 , 不如找間英文好的私幼讀k3, 再考直私/IS year 2,進可攻退可守。

964000 發表於 17-3-20 16:11
如果學校冇y1可直升真係吾讚成 IS repeat k2 , 不如找間英文好的私幼讀k3, 再考直私/IS year 2,進可攻退 ...

其實可以試試九龍塘Anfield 讀K3,用一年時間操練英文,再下年考Yr 2,說不定可上大圍Anfield 小學

Cherry2012 發表於 17-3-20 13:51
我覺得香港入私校真係好難入, 其實佢係適合國際學校嘅生活, 唔鍾意畀人逼讀書, 英文唔係太差, 但又唔 ...

" 好似個個家長都唔贊成我重讀k2, 因為真係唔想揀條黑路畀佢行! "

IS accept application according to year of birth. You cannot apply to Year 1 next year but will be applying to Year 2. It is extremely hard to apply to Year 2.
I know some schools accept "big B" (not ESF, ESF is very strict). However, that only applies to "big B" born in September to December. Your child was born in June, it is not possible they accept your child for Year 1.
This kindergarten who accept repeat K2 is asking you to go to 黑路.

hi my kid is studying in Is K2 and your experience and thought are quite commom after some mom cannot obtain any offer from IS, but if you aim for IS stream for sure, i suggested you to put your girl study in IS to go ahead for Y1, repeat K2 is meaningless and there is more challenging in year 1 rather than K2, for example, social life, english proficiency and self management.....I hope you can find a suitable school for your girl

回覆樓主:

你女平時有無外補英文? 不如繼續讀k3, 但外補英文繼續考IS

susumi123 發表於 17-3-21 10:02
你女平時有無外補英文? 不如繼續讀k3, 但外補英文繼續考IS

一星期三堂外補英文, 其實佢係識英文嘅, 不過可能interview嗰陣時佢對答唔暢順, 同埋表達能力差少少

Cherry2012 發表於 17-3-21 10:26
一星期三堂外補英文, 其實佢係識英文嘅, 不過可能interview嗰陣時佢對答唔暢順, 同埋表達能力差少少
...

你考過邊間IS? 會唔會再考多幾間試下?
‹ 上一主題|下一主題