用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 求教-資優學苑初步會員(小四數學科)
go

求教-資優學苑初步會員(小四數學科) [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家好!最近被學校提名而收了,阿囝9歳(小四),現在選了一個網上數學科課程(小四至小六),但入去做時發現程度很深,未教的,最少要2至3年或初中才學到的。請問你們有冇遇到同樣問題,如何解決? 因我先生不想替他做,覺得對他冇幫助,還叫放棄不參加,點算好呢? 各位JM請指教,謝謝你們!
   2    0    0    0

回覆樓主:

醒目開學勳章

jumphigh 發表於 17-3-19 16:18
坦白講,如果孩子唔識家長唔好勉強,這些課程是比孩子自學的,家長帮做的確毫無意義。
另外,課程報名时多 ...

你好,我幫佢報時不見有screening test,只見數學只得一個選擇(小四至小六),真心不想替他做,但知唔做就失去學位,都有點唔捨得呀,因數學得佢一個被學校提名。

醒目開學勳章

jumphigh 發表於 17-3-19 16:42
明白了,是新例要讀必修course才可成為正式学員。其實這些必修course已經是基本程度的了,其他正式課程会 ...

謝謝你的寶貴意見!或在限期前(明年)看他能否自學到再決定,唔得就算了。

回覆樓主:

其實資優課程家長見到孩子未教過的topic是可以自己教他concept的。無必要神化左資優小孩子樣樣都要自學。如果系咁神就唔使返學啦。題目高2至3级,只是代表資優小孩有能力學及吸收深幾層的數學,未學過當然要教,指點完他們會舉一反三,之後自學。所以家長對D未學過的課題,可以先教他們。要系統化D,可以買一、二本方間數題目,就知小五、六、甚至初中的數學學D乜。基本 邏輯掌握咗,佢哋就會自己去鑽研.
分別是,普通孩子教高级未必吸收到。而 資優孩子 教高幾级好快會明, 唔代表唔使教。

醒目開學勳章

planetearth 發表於 17-3-19 18:22
其實資優課程家長見到孩子未教過的topic是可以自己教他concept的。無必要神化左資優小孩子樣樣都要自學。如 ...

多謝你指教,等我試下先,唔該你。

果個preliminary end of level online test 最多有三次機會,可以做2018年8月尾,完全唔駛急。如果一次唔得再溫番果啲上網課程,應該可以過到。

如果發覺某個topic 較弱,可以再自己補補。Khan Academy 係一個免費網上平台,有教學短片及練習覆蓋由幼稚園到高中數學,主要以英語為主,亦有些中文課堂。

千祈唔好幫小朋友做,因為每個面授課程,取錄前仲有獨立的screening questions, 仲有課堂quiz 同end of course assessment, 通過咗正成為正式學員。你幫到佢online assessment, 都幫唔到佢face-to-face assessment.

阿仔十二嵗中二,最近完成咗2016-17年(第一年參加)中學組Maths domain 同 science domain 嘅face-to-face courses, 已收到通知成為正式學員,放下心頭大石。初時佢都覺得果啲preliminary end of level screening 好鬼煩,有諗過放棄,過完呢關都報face to face courses 又要做screening question正報到。上face to face courses 又要做功課,quiz同 end of course assessment. 期間都同我吵過大鑊,我同佢講佢做事唔可以半途而費,如果佢盡咗力唔得我可以接受,但未試過已經話唔做就唔得。

佢上完face to face 同我講多謝我令佢無放棄,上堂學到好多學校唔會咁快教嘅野及遇到其他叻人(好多中學組學生已經讀緊大學嘅數理),眼界大開,唔好成日以為自己IQ高係最醒果個,係一個訓練佢AQ 加 EQ 好好嘅機會。

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 17-3-19 21:25
果個preliminary end of level online test 最多有三次機會,可以做2018年8月尾,完全唔駛急。如果一次唔得 ...

你囝仔好叻呀!我都想阿囝做到,剛才Daddy引導佢做了少少網上功課,有人教就明,希望慢慢來適應,由於佢好BB格又要氹下,街外人唔知以為佢得6歳,因他太細粒得12Xcm。

jumphigh 發表於 17-3-19 22:42
你誤会左自學嘅意思。自學不代表一定要自己闭門鑽研,其實上網搵資料、睇youtube、睇書、主動向人請教等等 ...

其實個個孩子性格都唔同,唔一定要完全自學,自己上網自己睇書,父母教導引導下都無問題。但資優孩子真系教完就舉一反三。而自學及有人教兩者可以並存。我阿仔都喜歡上網自學。亦都有教下佢D高级一D的topics.  而且小四仲细,好多基礎野仲未學,仍需要引導。中學之後相信自學能力會較高。
阿仔小四學緊面積,我比D中一的面稹佢做前啱曬. 就系舉一返三囉。而且唔使點操練。
真系無必要神化資優生。神级资優生極少數。大部分都唔系。
學校未教的topic自己先教都無問題。
但資優生是你一講完,佢就好主動好有慾望去自己做自己學更好。

jumphigh 發表於 17-3-19 23:43
都係果句,你誤解了自學的意思。自學是可以包括向人請教,当然父母可以係請教对象。但重点是,資優孩子往 ...

其實你都誤會咗我的意思。
資優生自學能力很高,但並不代表唔使教。
我只是針對樓主的問題, 既然好多topics學校都 未教過,就可以先自己教他, 也並不代表父母要幫他做那些題目。 教完新topics, 可以要他自己做題目.
所以樓主無須覺得” 資優生就必需要自學, 唔使人教" 呢個道德高地。
數基礎數學是最容易教的, 因為不同階段的topics, 幾百年都唔會變. 小學來來去去去都係 基本運算, 分數, 簡單 geometry, 幾何代數, probability , statistic 等等. 普通孩子要一步一步加上去,但資優孩子在這些topics的深度可以跳來跳去( 聽過中大資優教授的講座)。 好似初小學校正規課程兩位加減數同三位加減數要分開兩年教。 阿仔就覺得好無聊佢話都已經學過。 到咗兩位乘一位數時候佢就上網自己學多位乘除數, 仲迫我哋 同佢玩10位乘10位, 真係玩到我地都頭暈。

jumphigh 發表於 17-3-20 10:14

樓主好似冇講过佢以為自學等於唔可以问人、唔可以請人教, ...

你又誤解了。
其實兩者是可以並存的。
每個孩子性格都唔同,教育方式亦唔同。不同 年齡階段 成熟度 也不同。 數學科是最容易有系統地去教的。

jumphigh 發表於 17-3-20 11:20
我有講兩者不能並存???自學是態度,早教是方式,兩者当然可以並存。
你始終唔明。算了吧,反正楼主明白 ...

我是覺得樓主唔好 太快被嚇親而放棄,剛開始可從旁引導下,見到學校未教的topic可以先 自己教無防。小孩子小四仍小,有些自理能力仍較差,需要教,唔係样样都能系統化地自學。有可能他們零零星星自學好多野。但小學未必識系統化去自學。

醒目開學勳章

planetearth 發表於 17-3-20 11:44
我是覺得樓主唔好 太快被嚇親而放棄,剛開始可從旁引導下,見到學校未教的topic可以先 自己教無防。小孩子 ...

真心多謝各位JM的指教,我明白了。感激你們!

fa01 發表於 17-3-20 16:37
真心多謝各位JM的指教,我明白了。感激你們!

各位好, 我兒子正上數學LEVEL 1, 去到GEOMETRY 個課時, 課程要求DOWNLOAD 一套軟件C.a.R., 才可看到課程內的圖, 我跟著指示做, 但DOWNLOADED 次次都話失敗, 而家上唔到GEOMETRY 課程, 請問有無人可以幫忙?  謝謝!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔上哂level 1,响群組分享過,好似算做得快..
佢係一路做,一路話難,但又唔放棄,繼續磨,然後會好興奮話好難但好好玩!

我望過佢一眼,好似係少少教學,然後答問題?因果阿仔level 1無求救過,但level 2 就叫佢老豆幾次,又係一路做都好興奮嗰隻!我地早兩年(8歲) 已經教到佢初中數學,但呢兩年無教喇,太忙~
可能因為本身已經識識地,所以做得比較快同容易投入

有朋友仔話好悶...

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題