用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 挫敗感
樓主: pizzafat
go

挫敗感   [複製鏈接]

明呀,希望年尾考k1時會有好消息,多謝大家鼓勵,已經釋懷左好多

回覆 pizzafat 的帖子

經歷完考N同K我都對呢種面試遊戲麻木咗喇~ 我女係14年2月B,性格文靜怕醜,考N可以話係全軍覆沒,到今年考K再戰LH,表現脫胎換骨有2nd In 我開心到喊,但最後結果係waiting,只能話同學校冇緣。
其實睇住我哋小朋友一日一日成長同進步,已經係最大嘅收獲,而我哋做父母一定要堅強,因為每次點去面對同處理成功失敗都係小朋友嘅學習對象,「播種一個行動,你會收穫一個習慣;播種一個習慣,你會收穫一個個性。」性格先係決定命運,你要加油,一定要相信每個人終會走到應走嘅路。

我朋友個囡york畢業,都讚学校好,而佢細仔考到LH K1(都有York offer), 雖然最後當然都是揀LH, 但佢都好喜歡York的。
我都識幾個n考唔到,K入到,其實都可以再試K,因為小朋友一年後真的成長很多,很不同的, 而且這些真的講運氣, 今年冇咁好運下年可能有呢!

回覆 Kit_BB 的帖子

Personal experience tells me that you've got a very high chance if you already had 2nd interview waitlist for LH. Good luck!!

回覆 SarahGil 的帖子

多謝你!

babymamaloveyou 發表於 17-3-21 10:36

我朋友個囡york畢業,都讚学校好,而佢細仔考到LH K1(都有York offer), 雖然最後當 ...

York 真的ok 嗎?因為聽用家講就唔錯,但非用家就反而好多bad comment

LH k1都真係唔敢有希望,因為我發覺雖然校方網頁話有我區校車,但可能太少人會報跨區學校,所以去年都無我區校車線,所以就算有表現但無l唔夠人開校車線,LH都唔會收我,我都理解既

hppa  very ok  發表於 17-5-11 15:28

pizzafat 發表於 17-3-19 15:46
補充,我囝今年考st cat LH係大b ,但都無offer ,所以先咁失望

在一年前同你一樣心情,大B竟然一間名幼都冇收,其實已經放棄,思前想後唔收又冇大不了,只係放下重擔不再到諗,只好順其自然讀返一些普通學,個人輕鬆好多

我都明白你心情, 我小朋友係大B, 考N時所有名幼都唔收, 只大家口中次一等的幼稚園收,
當自己不太心甘情願地揀了間N時才發現原來這間N是十分適合自己個小朋友,
收拾心情再平常心地考K,
幸運地所有心儀的K都收.
事情往往都不是我地可以控制.
N只係剛開始, 收拾心情行更遠路.

多謝咁多過來人分享,會收拾心情準備考k,不過今次經驗就考左我大b都唔一定有優勢,好大部份都睇小朋友性格怕唔怕羞,我都盡力帶小朋友見多d人,但唔知點解越大越怕羞

pizzafat 發表於 17-3-21 19:16
多謝咁多過來人分享,會收拾心情準備考k,不過今次經驗就考左我大b都唔一定有優勢,好大部份都睇小朋友性格 ...

試下帶小朋友上一些小組形式的補習班(沒有家長陪),鍊大他的膽,我的女兒開頭上n班時喊足一個月,上了這些補習班後,慢慢變得冇咁怕陌生

這是一個惡性循環,社會問題,持份者學校和家長用盡氣力去参與,卻苦了小孩. 香港快樂指數越來越低,自殺學童越多,背後是壓力,一個連住都沒有的地方,香港人真是明白的,卻無辨法,因為香港沒有人口政策權,也不能阻止大陸人來港, 人的生活無保障,便只好要在起跑線上比人強,實在是社會問題,也似乎沒有改善的可能.

pizzafat 發表於 17-3-19 15:43
仔係年尾細b,加上性格較慢熱,一心想佢做大b希望自信心強d,又希望可考到名幼龍幼

但剛經歷完st cat & L ...

我明白你的心情,小朋友今年大B考名幼N, 一入到房就發脾氣。我都唔開心喊左兩日。最後我地決定唔再追求名幼名小。其實面試過程都已經知道尼d學校唔適合自己小朋友,勉強無幸福。而且,小朋友性格唔係我地控制到。咁諗之後,心情都輕鬆左好多,只要學校適合佢就夠了。
雖然K1都會試下龍校,但係真係會抱平常心,輕鬆面對。
小一面試將會更殘酷,樓主要調節好心情,長路漫漫呀!加油!

wendee 發表於 17-3-21 22:56
我明白你的心情,小朋友今年大B考名幼N, 一入到房就發脾氣。我都唔開心喊左兩日。最後我地決定唔再追求名 ...

係呀,原來失望難過都係正常,可能第一次經歷啦,我都希望可以平常心年尾考k1,因為幾千人爭,有offer同中六合彩一樣,但我諗k1會好d,因為通常只有一次面試,唔會似n有2nd in,起碼唔會希望越大,失望越大先

回覆 Erin2015 的帖子

同意!

N班挫折, 小不免會失望灰心,
失望灰心過後也要振作, 總記住呢個只係開始, 以後仲有好多難關要面對

N班找一間重品德, 紀律的幼稚園會對考K有幫助, 不要睇少讀N呢2個月既作用, 考K我覺得老師看重紀律多過學術

south_north 發表於 17-3-21 15:39
在一年前同你一樣心情,大B竟然一間名幼都冇收,其實已經放棄,思前想後唔收又冇大不了,只係放下重擔不再 ...

Agree!! 最緊要搵到間適合自己小朋友讀的。
其實去完名幼interview, 我唔想自己小朋友變成佢地想要果隻。要乖乖坐定定,唔好去搞事。可知道尼個年紀的小朋友應該喜歡去探索。我唔想自己小朋友變成一個不懂思考的機械人。
所以,冇名幼我都無所謂了

醒目開學勳章 王國長老

的確有d人唔係面試型,較慢熱、審慎、深思熟慮,但唔代表佢能力唔好。
我朋友個仔就係呢種,考直私全炒,讀津小,讀得書又細心,人地而家入左醫學院啦!
加油!

引用:樓主真係玻璃心,父母都軟弱,點保護孩子?

原帖由 星星的後裔 於 17-03-19 發表
樓主真係玻璃心,父母都軟弱,點保護孩子?未來長路孩子還要你支持,請盡早加強自己信心,無信心的父母可以 ...
考到名幼也算不上什麼,村校也不一定是九流

宮二 發表於 17-3-22 18:43
考到名幼也算不上什麼,村校也不一定是九流

樓主是講考到考不到,難度你認為村校比名校多人報考?願聞其詳。

引用:Quote:宮二+發表於+17-3-22+18:43+ 考到名

原帖由 星星的後裔 於 17-03-22 發表
樓主是講考到考不到,難度你認為村校比名校多人報考?願聞其詳。
我只是想請作為家長的要慎言啫

‹ 上一主題|下一主題