用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 舊油 vs 嶺小, 大家係咪會一面倒揀舊油? ...
go

舊油 vs 嶺小, 大家係咪會一面倒揀舊油? [複製鏈接]

舊油家姐讀緊,妹係必收生,嶺小等下星期2nd in如果嶺小都收,點揀好?
   0    0    0    0

回覆樓主:

其實你係家長,應該最清楚邊類學校最"適合"你的孩子,每間學校都各有各優點缺點,其他人最多話你知邊間學術或各方面成績最強,但未必個個小孩都適合讀

姐姐讀得順利嗎? 妹妹同姐姐 性格及學習能力 相差遠嗎?

回覆 Bbkingdombb 的帖子

就因為兩姊妹性格好唔同,家姐谷得妹唔谷得

wingmanlam 發表於 17-3-19 14:22
回覆 Bbkingdombb 的帖子

就因為兩姊妹性格好唔同,家姐谷得妹唔谷得

既然係必收生, 當初為咩要試其他學校? 你自己本身都心中有答案啦,

回覆樓主:

既然有家姐讀緊,你都好清楚油天如何,可以想像下如果將阿妹放入油天,將來六年生活會如何,小朋友同家長可唔可以承受嗰種壓力呢?會讀得開心嗎?我相信"勉強冇幸福"呢句説話,雖然油天名氣較大,但選擇合適嘅學校更重要!

(我兩個小朋友當年都係 25 分放棄油天,小朋友讀得開心,校長老師都好好,完全冇後悔呀!)
‹ 上一主題|下一主題