用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 因為小朋友不和自己的孩子玩,家長就指著小朋友罵 ...
go

因為小朋友不和自己的孩子玩,家長就指著小朋友罵 [複製鏈接]

如果有一位家長因為其他小朋友不和自己的孩子一起玩,這位家長就指著這位小朋友罵個不停,說很難聽的話,又指責小朋友的父母不會教孩子,沒家教………作為教師會怎麼處理?作為父母會不會像這位媽媽一樣?
   0    0    0    0

第一眼睇你咁講,當然覺得鬧人的家長唔啱。

但如果我係老師,會了解多d先決定點做。會唔會呢次唔係單一事件?會唔會佢的小朋友在班裏一直被杯葛?有無欺凌?

如果我係家長,我會嚴肅、認真處理,吵鬧永遠唔係解決問題的方法。係學校發癲,只會影響小朋友。同埋,有時小朋友被孤立,亦反映佢性格可能有d小缺憾,會著眼幫佢改善自己。

Jane1983 發表於 17-3-19 10:53
第一眼睇你咁講,當然覺得鬧人的家長唔啱。

但如果我係老師,會了解多d先決定點做。會唔會呢次唔係單一事 ...

其實都係一班3--5歲的小朋友,在一起玩拼圖,她的小朋友也想一起玩,其中一個就說不想一起玩。然後這位家長就大發脾氣,連老師都鬧埋,鬧完老師就鬧小朋友。

回覆 ly083 的帖子

第一次發生就咁樣發難?鬧老師唔好好安排定係鬧乜?係playgroup?如果佢發晒癲,可能好不滿,好快都唔上堂啦。
其實一大班小朋友free play,係比較容易有人被忽略,加上有幾個小朋友可能比較熟,又或者有些小朋友比較自我...你可以試吓分小組一切玩,或者安排比較容易與人相處的小朋友和那位家長的小朋友一組。

Jane1983 發表於 17-3-19 16:53

第一次發生就咁樣發難?鬧老師唔好好安排定係鬧乜?係playgroup?如果佢發晒癲,可能好 ...

其實是轉堂時間,沒到上堂時間,早到的小朋友可以先拼拼圖,玩玩具,每班唔會超過6人,唔會有忽略小朋友的情況。因為有一位小朋友在其他地方撞傷頭部,我見到媽媽就好自然問下媽媽,小朋友的傷口好了沒?大概傾了兩分鐘。一轉身,那位媽媽就態度好差咁問~拼圖是誰的?我就說是我的,怎麼回事?聽完之後就很大聲說,你有沒有教小朋友要分享?然後用手指著其中一位小朋友,他為什麼不讓我的小孩一起玩!聽完後我就明白是怎麼回事,馬上走過去和小朋友說一起玩之類的話。這個時候這位媽媽馬上衝過去指著小朋友~你怎麼這麼沒禮貌!拼圖是你的嗎!你爸媽怎麼教你的!看樣子你爸媽都是沒禮貌的!不會教孩子!沒家教!當時我好心痛!

唔講道理的人處處有,what goes around comes around,佢遲早遇到更癲的,惡人自有惡人磨。
你作為老師,盡力保護小朋友就係,你照解释比佢聽,佢照發癲,都無辦法,家長係難教過小朋友。

Jane1983 發表於 17-3-19 19:04

唔講道理的人處處有,what goes around comes around,佢遲早遇到更癲的,惡人自有惡人 ...

係,其實兩個小朋友都好慘,被罵的和她自己的孩子,當時媽媽的行為真的做了一個壞榜樣。被罵的小朋友當時嚇壞了,不知所措,我又盡量安撫。安撫完我就和這位媽媽說,小朋友都係4,5歲,這些問題好難免,不過就不要罵小朋友的父母,教小朋友要多些耐性。就因為這幾句話馬上去投訴我,不過投訴我唔緊要,我就係心痛被罵的小朋友,平時好乖。現在問題都沒解決,投訴我係一件事,我都沒問題,什麼人都有。關鍵是都要通知被罵的小朋友家長有這件事情發生,作為父母一定不開心的。

Jane1983    發表於 17-3-19 20:22
‹ 上一主題|下一主題