用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: fannyshing
go

Deleted   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-3-20 09:10
咁即係只係默書唔合格?咁其他英文運用、閱讀理解應該無問題架?
小二睇老鼠記者唔差喎,讀津校一定唔會覺 ...

聽講一般小四睇老鼠記者。

醒目開學勳章

fannyshing 發表於 17-3-20 00:59
有睇老鼠記者⋯佢本身鐘意課外書嘅,咩都睇,但一去到串字(英文)就背唔入腦,英文書嘅內容佢明架,成個 ...
如果串字唔得就唔好睇老鼠記者呢類書,有好多字專登串錯㗎

樓主...可以試下考領南小學, 我fd個女上年都由tn轉去... 佢都係驚左英文, 但去到領小好開心,重拾信心...

回覆 fannyshing 的帖子

呢兩頁…我地都係呢本書,其實d字唔算深。如小朋友在學校跟唔到,家長就一定要在家自己跟跟grammar。我女P4,都係用P5書,由P1開始,默書一定係打孖兩課而唔係2頁…

sheffield 發表於 17-3-20 13:01
回覆 fannyshing 的帖子

呢兩頁…我地都係呢本書,其實d字唔算深。如小朋友在學校跟唔到,家長就一定要在 ...

其實如果只係串字,用英文差唔太大關係吧。

英默好,識拼音有幫助。

sheffield  是!  發表於 17-3-20 14:46

IloveJJ 發表於 17-3-20 13:47
係呀!其實津小程度好參差,但小四睇都唔算差。所以我話叫樓主個女去二線津小(一線要睇舊校成績),一定 ...

聽樓主形容,佢女唔係英文差,係似唔鍾意個學習方式。所以叫佢試下真道果類。

我又不是太明, 板主說只是串字唔得, 但係英文成績表不合格, 看來不只串字唔得

miujoey 發表於 17-3-20 15:23
我又不是太明, 板主說只是串字唔得, 但係英文成績表不合格, 看來不只串字唔得  ...
串字唔好真係牽一髮動全身架, 好似我細女咁, 默書唔掂, 唔識生字, 所以連帶作文又唔掂, 跟手閱讀理解又唔掂, 佢答既全部啱晒架, 但句句答案串錯字, 咪全錯囉。另外proof read又唔識個啱字.............好彩阿女學校淺佢至過到骨, 如果教深就死實了。我哋都係同樓主用同一本書, 但唔會早教, 同埋默書兩頁太多了, 我哋次次都只默10句句子+15生字, 佢已經救晒命。所以, 對一D pick up唔到默書既小朋友, 仲要佢默咁多(可能仲要默得密), 佢handle唔到, 就會好討厭英文, 討厭就唔想溫, 上堂唔想聽, 簡直好似閂咗機咁。好彩學校舊年下學期開始減咗測默, 循序漸進, 佢至叫好返D咋。

little_yolky 發表於 17-3-20 16:04
串字唔好真係牽一髮動全身架, 好似我細女咁, 默書唔掂, 唔識生字, 所以連帶作文又唔掂, 跟手閱讀理解又唔掂 ...
我明白了, 可能小二已深好多, 我囡小一, 暫時做卷都不需要大量串字, 如有需要學校都會俾范圍, 好易handle.   

miujoey 發表於 17-3-20 16:11
我明白了, 可能小二已深好多, 我囡小一, 暫時做卷都不需要大量串字, 如有需要學校都會俾范圍, 好易handle.  ...
我哋學校都有俾範圍........係阿女懶........唔溫囉........

回覆 little_yolky 的帖子

我成日覺得叻果d先唔洗溫, 好似我囡有d同學, 經常測驗前果日先溫, 緊係啦人地本身都識緊係溫下就得啦.  

little_yolky    發表於 17-3-20 16:27

miujoey 發表於 17-3-20 15:23
我又不是太明, 板主說只是串字唔得, 但係英文成績表不合格, 看來不只串字唔得  ...

串字唔得,但識讀⋯我稔係唔識運用

little_yolky 發表於 17-3-20 16:04
串字唔好真係牽一髮動全身架, 好似我細女咁, 默書唔掂, 唔識生字, 所以連帶作文又唔掂, 跟手閱讀理解又唔掂 ...

就係咁樣呀

fannyshing 發表於 17-3-20 17:08
就係咁樣呀
我舊年都經歷咗惡夢既一個學期, 血壓由120升上15X, 你慢慢捱。

retriever 發表於 17-3-20 12:21
聽講一般小四睇老鼠記者。

因為我大囡係小四,但係我大囡小二、三果時學校好鐘意佢地睇呢類書嘅,所以妹妹又跟住睇!

小溱 發表於 17-3-20 12:41
樓主...可以試下考領南小學, 我fd個女上年都由tn轉去... 佢都係驚左英文, 但去到領小好開心,重拾信心... ...

嶺小我都會試多謝意見

fannyshing 發表於 17-3-19 18:33
多謝你嘅意見因為學校對英文呢科比較著重,唔合格當然定必留級,加上阿囡已經在呢間學校(英文堂) ...

雖然我二個女未讀小二,但我唔覺得英文呢二頁深,我女k2都可以完全聽得明呢二頁,如果你女係細b,可以選擇留一年P2,另外只許睇英文卡通片和書,買多d英文故事書比佢睇,每日睇半個鐘應該唔難做到,聽英文兒歌,再加埋補英文一對一,二果d應該三個月會有少少成效,黎緊又咁多假期,安排佢每日 係屋企惡補返英文,應該可以的

mslam1016 發表於 17-3-20 17:54
雖然我二個女未讀小二,但我唔覺得英文呢二頁深,我女k2都可以完全聽得明呢二頁,如果你女係細b,可以選擇 ...
唔係深, 係量多既問題。尤其唔鐘意串字小朋友, 一次要佢默咁多, 仲可能默得密, 佢哋更唔想溫, 根本溫唔入腦。我細女都「聽」得明, 「講」得掂, 但要佢寫就真係攞佢命, 有D小朋友唔可以教快, 唔可以催谷, 要按步就班。如果話因為學校教快而跟唔上, 就留班既話, 咁我不如轉去一間無教快既, 反正依家德雅無咗中學既聯繫, 無咗優勢, 咁不如轉去另一間正常教學既學校。樓主女女只有英文追唔上, 而只有英文係教快, 即係話, 如果學習進度正常, 佢有機會係跟得上的。
‹ 上一主題|下一主題