用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倒頭機票可以claim 政府oea 嗎?
go

倒頭機票可以claim 政府oea 嗎? [複製鏈接]

倒頭機票可以claim 政府oea 嗎?

jj_hk  yes  發表於 17-3-19 02:33
   0    0    0    0

K@k@k@man 發表於 17-3-18 23:42
倒頭機票可以claim 政府oea 嗎?

可以

回覆 亮燈 的帖子

謝謝!如果倫敦到,曼徹斯特返,都可以claim 嗎?

K@k@k@man 發表於 17-3-19 14:23
回覆 亮燈 的帖子

謝謝!如果倫敦到,曼徹斯特返,都可以claim 嗎?

我覺得可以,但最好問你部門人事部。

我小朋友今年9月去開學, 機票買左兩套( 暑假及聖誕),  想問幾時先申請OEA , 學費哥啲幾時claim?

係咪開左學先申請架?

vickichan 發表於 17-3-19 18:28
我小朋友今年9月去開學, 機票買左兩套( 暑假及聖誕),  想問幾時先申請OEA , 學費哥啲幾時claim?

係咪開左 ...

小朋友第一年過去,可以暑假時claim OEA、機票津貼及行李篋津貼,只要你交左學費及收到學校正式收據或學校填好OEA3就申請得。

回覆 亮燈 的帖子

Thx 😍我女女今年10月先12yrs ,甘佢計12yrs 以下定12-19 yrs? 機票是一年claim 兩次,是可以有幾張收據嗎?

K@k@k@man 發表於 17-3-20 14:13
回覆 亮燈 的帖子

Thx 😍我女女今年10月先12yrs ,甘佢計12yrs 以下定12-19 yrs? 機票是一年claim  ...

唔好意思,你呢個問題最好都係問番部門人事部,佢會更清楚。

回覆樓主:

朋友是小六去英用OEA,佢有講12歲前可claim17xxx,12歲可claim23xxx,不用擔心,佢講政府會同你計好條數。。。好似比例方法,只知咁多,詳細問番政府/亮兄。。

brother4 發表於 17-3-20 17:06
朋友是小六去英用OEA,佢有講12歲前可claim17xxx,12歲可claim23xxx,不用擔心,佢講政府會同你計好條數。。 ...

四阿哥,我就係唔清楚啊!我有時都要問番人事部。

回覆樓主:

知道一知半解 ,朋友拿OEA多講19歲前後,12歲 ? whatsapp佢原來12歲前後有分別的。。將來一樣12一19後,好似就番1半機票費,也用比例方法計

brother4 發表於 17-3-21 09:51
知道一知半解 ,朋友拿OEA多講19歲前後,12歲 ? whatsapp佢原來12歲前後有分別的。。將來一樣12一19後,好 ...

請問現正可吾可以claim 聖誕節返香港機票?定要等下學期開始咗先可以claim?

WoonMan 發表於 17-5-4 09:12
請問現正可吾可以claim 聖誕節返香港機票?定要等下學期開始咗先可以claim?
...

應該係交左九月份果個term既學費,再申請OEA及九月以後既機票津貼。

...

可以claim的,但幾時俾番錢就不知! 0EA朋友講佢是一次出一年三套機票,收據及正本一早出咗,問題怕遺失,佢一早寄俾政府,政府keep 住好過。。。另出示summer term學費收據copy,証明在英國讀書,政府才相信會孩子9月繼續在芵study...

brother4 發表於 17-5-4 10:07
可以claim的,但幾時俾番錢就不知! 0EA朋友講佢是一次出一年三套機票,收據及正本一早出咗,問題怕遺失, ...

吾該矖亮兄 and brother 4(emoji)(emoji)

WoonMan 發表於 17-5-4 12:22
吾該矖亮兄 and brother 4(emoji)(emoji)

唔使客氣

...
我建議唔好咁早 claim聖誕節套機票,因為到時如果有乜改動要通知庫房會好麻煩,唔通知會話你呃政府,而且早 claim 機票好容易會被抽中交證明。

brother4 發表於 17-5-4 10:07
可以claim的,但幾時俾番錢就不知! 0EA朋友講佢是一次出一年三套機票,收據及正本一早出咗,問題怕遺失, ...
通常 SFA 機票錢上左 form 如果無填錯野一個月左右就有錢,有時月頭上 form月尾已經收到錢。

回覆樓主:

朋友政府做佢話用積分買行李箱,好似冇得claim番,但有寫用積分而政府又claim番就最好。。。

brother4 發表於 17-5-6 18:23
朋友政府做佢話用積分買行李箱,好似冇得claim番,但有寫用積分而政府又claim番就最好。。。
...
第一次去英國claim第一次機票同時係可以 claim 買行李箱嘅錢,大約係 $600左右,又係實買實銷,張單仲要三個月內,如果用積分換行李箱無用錢,我相信係 claim 唔到錢。
‹ 上一主題|下一主題