用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多多國際幼稚園/ 幼兒園 Tutor time playgroup. 參觀後 ...
go

多多國際幼稚園/ 幼兒園 Tutor time playgroup. 參觀後感 [複製鏈接]

今日open house.

多多:
環境: 有戶外戶內活動區,有户外操場,又有indoor 操場,playarea 有3個!課室好整潔。每個課室有sensory table, 有圖書角,science corner等,每個課室有獨立洗手間。

課程: 好全面. 有唱遊,認識顏色形狀,,有做手工,觸感,藝術時間,有茶點。45分鐘普通話,45分鐘英文。而且會到户外玩,小孩會學排隊,規矩,收拾,打招呼等。活動教學,learn to play.
學校當pg學生同幼稚園學生一樣,有sport day, Halloween party等等都會比pg學生一齊參加。

幼稚園方面: 功課最多一星期一份。不suggest 回家做。每星期五係fun day。例如,sportswear day. 可以著籃球衫。每月不同主題有party玩,Easter egg hunt, Christmas party, 帶daddy 返學等等

師生比例: 不會mix class, 不會share teacher. Playgroup最多10人一班,PN最多15人一班。一班有3個老師,英文老師/ 普通話老師,全部native . 仲有classroom teacher,仲有助教。小班教學。

家長溝通: 有app。隨時睇到bb上堂情況。有weekly notice. 學校有messager, 可以同老師溝通。

升學情況: 報playgroup 基本上一定入到PN,都會入到K.
由於好國際化,好多時學生係K2 就走入international. (國際學校係5歲入Grade 1) 但k3 上小學都ok.

class fee:
一星期上幾多堂都得,自定的。
$660一堂。每次比一個月費用。

大家錯過左open house , 可隨時online register, 參觀校園的。

2    0    0    0

MissPuffs 發表於 17-3-18 18:30

多多:

謝謝分享,資料好有用,thank you

廣告? 🤔🤔🤔🤔

jimjimjim 發表於 17-3-19 23:17
廣告? 🤔🤔🤔🤔

下?我真係自己去參觀自己既感受同分析!竟然比人話廣告?

MissPuffs 發表於 17-3-20 06:37

同意樓主,多多真係幾好,基本上樓主以上的points 都 valid

looks good, but too expensive

我參觀完後都好鍾意 但太貴

MissPuffs 發表於 17-3-18 18:30

多多:
升學情況: 報playgroup 基本上一定入到PN,都會入到K.
由於好國際化,好多時學生係K2 就走入international. (國際學校係5歲入Grade 1) 但k3 上小學都ok.

請問有冇話上咩小學?我個仔係9月B, 剛剛開始做PN RESEARCH, 發現好多PN 都唔收細B(9月都係細T_T), 打算同佢報TT OR WOODLAND 的PLAYGROUP, 希望之後都有PN 讀, 我暫時唔TARGET IS, 應該會選擇直資... 因為唔多清楚TT/WOODLAND 入K1 的情況...打算之後K1 再考番LOCAL ,

請問TT 升LOCAL 小一的情況大約係點? THX!

MissPuffs 發表於 17-3-20 06:37

可能因為你寫得太好啦我都有咁諗過
不過我之前去過open day都真係覺得佢好好

mamami2017 發表於 17-3-21 10:54
可能因為你寫得太好啦我都有咁諗過
不過我之前去過open day都真係覺得佢好好
...

我有去到open day 感覺好好,本來想參加playgroup, 但我個女已經過了兩歲。如果兩年前知道一定報名(emoji)

chocoroby 發表於 17-3-21 10:48
由於好國際化,好多時學生係K2 就走入international. ...

好少讀 local 會揀 多多, 讀local 佢 唔多啱
我大嗰個之前係多多讀PN 好好
而家細嗰個上緊Playgroup , 但唔會讀PN 喇~$10,000 個月太貴喇

多多PG 係幾好...小朋友返得好開心
‹ 上一主題|下一主題