用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑ADD
go

[過動] 懷疑ADD [複製鏈接]

仔小一,考試成績理想(頭三),人際關係良好,但老師話佢非常唔專心經常遊魂,問了一些情況轉介教育局做評估。請問一般要等幾耐?此段期間需要做甚麼嗎?(如見醫生,問轉介cac?搵training ?)
萬分感激!
   0    0    0    0

蓮蓉包 發表於 17-3-18 18:24
仔小一,考試成績理想(頭三),人際關係良好,但老師話佢非常唔專心經常遊魂,問了一些情況轉介教育局做評 ...

你囝考試成績理想(頭三),人際關係良好。 禁非常好呀。

就算評估左有ADHD, 我都唔覺得需要吃藥去控制。 因為ADHD家長最困擾既問題你個囝都冇。

回覆 蓮蓉包 的帖子

請問如何可以轉介去做評估? 我個囡返學又比老師投訴唔專心, 返一對一補習, 都一樣比老師投訴。 我都好想知邊度有得做評估睇下係咩問題

bestwish 發表於 17-3-23 10:46
你囝考試成績理想(頭三),人際關係良好。 禁非常好呀。

就算評估左有ADHD, 我都唔覺得需要吃藥去控制 ...

謝謝你,最近問了一些朋友,也覺得不用太担心,暫時先試下去搵一些attention training

candice1019 發表於 17-3-24 08:54
回覆 蓮蓉包 的帖子

請問如何可以轉介去做評估? 我個囡返學又比老師投訴唔專心, 返一對一補習, 都一樣比老 ...

係老師主動提出轉介的。
應該津校/直資也可有此服務呀
不過輪候時間不定呢,我上網睇只承諾半年內做評估

醒目開學勳章

回覆:蓮蓉包 的帖子

遊魂除左有機會ADD, 也可能有機會資優或被早教, 小朋友上堂覺得淺好悶

蓮蓉包 發表於 17-3-24 18:19
暫時先試下去搵一些attention training
...
請問哪裏有 attention training?

augkBB 發表於 17-3-28 22:09
請問哪裏有 attention training?

協康會、聖基道多d
各區青少年/兒童/社區中心都可能有呀
‹ 上一主題|下一主題