用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Repeat K2?
go

Repeat K2? [複製鏈接]

而家囡囡讀緊k2本地學校, 但想佢之後讀國際學校, 但考咗幾次都考唔到。 現在有一間比較新既國際學校有k2 offer, 究竟好唔好畀佢repeat一年?
因為考慮到龍年競爭實在太大, 自己女兒又唔係咁標青, 覺得而家考直資私校都好困難, 所以考慮repeat一年k2! 到時考國際或IB直資可能會容易些, 希望大家畀啲意見我! 謝謝!
   0    0    0    0

Cherry2012 發表於 17-3-18 16:21
而家囡囡讀緊k2本地學校, 但想佢之後讀國際學校, 但考咗幾次都考唔到。 現在有一間比較新既國際學校有k2  ...

用多一年時間去換一個未知數,我不會選擇。

而家囡囡讀緊k2本地學校, 但想佢之後讀國際學校, 但考咗幾次都考唔到。 現在有一間比較新既國際學校有k2  ...

Does this new IS kinder have any through train primary school associated to it?  If yes, it may be worthwhile to repeat k2.

如果一心想讀IS,我唔介意repeat,除非有機會考直資

但IS很多都規定按出生年報,像ESF是一月cut off不能揀做超大B,你自己計下repeat有冇着數,現在新IS 幼稚園開得如雨後春筍,幾年後小學夠不夠位真係冇人知。

Choochootrain 發表於 17-3-18 23:12
如果一心想讀IS,我唔介意repeat,除非有機會考直資

現階段只有一間直资可以在六月份之前interview, 其他就只有10月……唉!加上repeat一年,囡囡讀一年班是已經係超大b(emoji)。 好似好奇怪咁!
‹ 上一主題|下一主題