用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班
樓主: ivy6666
go

Harts vs 太子明慧 vs樂沛兒 pn班   [複製鏈接]

HappySiuBB 發表於 17-10-31 23:58
我今星期應會交表,學校公佈,
首輪面試: 12月2日
第二輪面試: 1月27日

係呀 我收到信啦 2/12 in

peanutbbboy 發表於 17-11-1 00:03
係呀 我收到信啦 2/12 in

Harts 都係12月2日interview

HappySiuBB 發表於 17-11-1 00:11
Harts 都係12月2日interview

係 都擔心會撞時間
但Harts 應該未出信

SarahGil 發表於 17-10-31 10:41
回覆 big_cow 的帖子

Harts' teachers are very experienced. Many of them have been teaching in HKPS f ...

Hi, I would like to ask if there is any primary school interview preparation class provided by Harts for the children who study in K2/K3

我都報左樂沛兒幼稚園
我覺得佢吔課程唔錯,上次開放日都有唔少外藉老師,同埋價錢比較合理

我是新手媽媽,兩間學校都有了解過,亦有報這兩間學校,好似兩間都幾好,校舍就應該樂沛兒好D,不過非常同意Peanutbbboy講,"最重要係學校肯收我個仔先有得揀, 大家一齊努力啦"
我都收到信啦 2/12 in, Harts 出信未?

回覆 EggEgg08 的帖子

請問Harts有無提供校巴服務, 一個月大概幾錢? 謝謝。

回覆樓主

我今日交左harts 表,希望唔會同樂沛兒撞時間

peanutbbboy 發表於 17-11-3 15:20
回覆 EggEgg08 的帖子

請問Harts有無提供校巴服務, 一個月大概幾錢? 謝謝。

今日我去咗school tour,佢話PN都有校巴服務,但未知幾錢。老師話一班有28人,有2個老師+1個助教,如果咁講,其實重算唔算小班教學呀

回覆樓主

我今日都有去harts school visit, 老師話harts Pn 有校巴話會盡量安排,k3開始會有勁多面試班,我問佢派小學大致係點,老師只答我上年有人入到DBS.

我自己都諗緊harts vs 明慧 vs Nobel vs greenfield, 各有好同唔好,大家會點排呢?

loveubabybaby 發表於 17-11-4 17:53

今日我去咗school tour,佢話PN都有校巴服務,但未知 ...

謝謝你幫忙查詢校巴事宜

我一直都以為師生比例係1:8,原來28個學生一班,咁三個老師都算係1:9,咁1:10以下我都接受到既 當然比例愈少愈好啦 始終pn班 年紀細 需要多d照顧

chekenken 發表於 17-11-4 18:01
我今日都有去harts school visit, 老師話harts Pn 有校巴話會盡量安排,k3開始會有勁多面試班,我問佢派小 ...

以下純屬個人感覺,有錯請指教

我覺得幾間入面,明慧最穩打穩打,佢課程係豐富既,佢賣點:多,實際(簡介會時校長不停強調讀佢地學校應付小學係絕對無問題),phonic學哂,普通話拼音,又有日文等;而且建立日子久,升小有數據參考。
但我擔心太harsh,同埋聽聞佢雜費貴得驚人

我對Harts, Nobel 感覺接近,兩間都比較溫和,一間重點體育藝術,一間steam,高思維;我覺得讀呢兩間出黎,學術上識既野未必比得上明慧,但因為兩間分別都好重視藝術體育或思維上的發展,所以我覺得小朋友讀呢兩間出來潛藏既能力可能會高d, 因為藝術同思維既發拓,對其他方面既發展同影響未必係好你學某一些知識咁,好明顯好快咁你就會察覺到,但佢幫到小朋友既發展,可能係日後大d會慢慢浮現。Harts學費貴d, 但nobel雜費校服又貴過harts

greenfield我自從interview完後 對呢間好無好感,比吾到意見。都好少見到有人用家分享呢間,都希望有分享下。greenfield有比offer我,但好短時間內就要比留位費,我雖然對佢感覺好麻麻,但都比左,因為bb係細仔,其他校仲in緊未出成績,叫做有間墊住先。老公去交錢果時參觀過學校話好多課室都無自然光入到,但課室係大既,交錢果時有主動叫我地排am後補,(佢派pm比我),始係會之後有好多人流失。

peanutbbboy 發表於 17-11-4 21:05
以下純屬個人感覺,有錯請指教

我覺得幾間入面,明慧最穩打穩打,佢課程係豐富既,佢賣點:多,實際(簡 ...

請問你有無研究過st hilary?st cat, 根德園同玫瑰崗?
我想知在學術外的分別,因學術野好易分到。但由細個時幫女小朋友建立的性格就唔係咁易比較到..但影響深遠 thx

peanutbbboy 發表於 17-11-4 20:28
謝謝你幫忙查詢校巴事宜

我一直都以為師生比例係1:8,原來28個學生一班,咁三個老師都算係1:9,咁1:10 ...

唔洗客氣。不過今日老師話pm班會少d學生,可能得20人一班,如果兩個老師,即係1:10,其實呢個比例係咪同其他差唔多呢? 今日問過GF,佢地26人一班,有2個老師+1個助教,比例大約1:9。至於明慧爬過文都係28至30人一班,又係2個老師+1個助教。我覺得Harts唯一問題係校舍細,擔心小朋友唔夠活動空間,特別係今日參觀過GF課室,感覺兩間學校面積實在相差太遠。另外,我有睇過GF pn課本,感覺還可以,但當我一睇到K3課本,覺得好深,好似比LH更深,好擔心仔仔讀上去會好辛苦。至於明慧,因為校長係簡介會時講解理念/教學方法都非常之吸引我,又睇過有用家話明慧似LH教法,只係名氣唔夠。唉,每一間有好,有唔好,真係好難揀,不過我老公話有齊3間offer先再諗喎

vickling 發表於 17-11-4 21:27
請問你有無研究過st hilary?st cat, 根德園同玫瑰崗?
我想知在學術外的分別,因學術野好易分到。但由細個 ...

你提及的學校,我只看過st cat的資料,知道它的英語環境很好,有很多外藉老師,校園也很多。st cat著重培養小朋友對英語的學習興趣和自信。 我覺得自信和學習興趣十分重要。學習係逼吾到,如果無興趣動力學習,課程幾好都無用。所以我好欣賞st cat.

其餘幾間,吾好意思,我無特別研究過,比吾到意見。

loveubabybaby 發表於 17-11-4 22:28

唔洗客氣。不過今日老師話pm班會少d學生,可能得20人 ...

請問LH, GF課本深的程度是怎樣? 我果日要上堂無去到LH開放日。

peanutbbboy 發表於 17-11-5 00:46
請問LH, GF課本深的程度是怎樣? 我果日要上堂無去到LH開放日。

唔好意思,唔知點解唔可以一次過post所有文字,次次都話server有問題。

我琴日睇過GF一本K3教science嘅英文書,裡面講人體器官(內臟),有圖+1版5,6行文字左右,

loveubabybaby 發表於 17-11-5 12:18

我琴日睇過GF一本K3教science嘅英文書,裡面講人體器 ...

,我覺得呢d應該要去到小學5,6年班/初中先需要學啦,我睇完呢本已經無興趣再睇落去。至於LH K3嘅課本我唔覺有教人體器官,係有本教點均衡飲食先至健康嘅英文書,另外,有d數學推理嘅書,我覺得內容比學卷幼稚園深,但只要家長從旁解釋下,小朋友應該明白,可以接受。其實我覺LH K3嘅書似去到小一/二程度,唔會好似GF K3嘅書咁深,不過我又唔肯定係咪宜家嘅小學1/2年級已經要識呢d。

loveubabybaby 發表於 17-11-5 12:21
,我覺得呢d應該要去到小學5,6年班/初中先需要學啦,我睇完呢本已經無興趣再睇落去。至於LH K3嘅課本我唔 ...

但好肯定LH嘅書係自己編制,而GF有部份嘅書係自己編制,有部分係外購嘅,好似淨話講果本science書就係外購書。琴日Harts嘅書都係話外購+老師自己編制習作,睇過K3嘅中文書都幾多字,但老師話唔需要小朋友完全識曬,會抽裡面嘅字重點教,所以我接受到。我希望小朋友學嘅教材唔好太深,因為驚佢地唔明之餘又會影響到佢地學習興趣。

peanutbbboy 發表於 17-11-5 00:43
你提及的學校,我只看過st cat的資料,知道它的英語環境很好,有很多外藉老師,校園也很多。st cat著重培 ...

thanks!
‹ 上一主題|下一主題