用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
樓主: moon.ng
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hagupit 發表於 17-3-18 19:28
幾年前朋友經驗,佢個女入左1A校,學校冇分精英班,佢hea考pre s1, 考出黎成績差,暑假和開學都分別要上中 ...

點可以hea考架
我仔女讀龍校,幾年哈哈哈就讀完,每年揀派位更係少(全級分分鐘得幾個)
但學校一直有教小朋友咩叫ps1,點解要考好,點解要全力以赴

回覆樓主:

先了解一下學校的做法,及問學校可否另有安排。。。才是重點

如果係我,都會改旅行,錢可以買倒一個教小朋友負責任的機會,也是一個得著。如果照去旅行唔考,阿仔一定好開心,說不定還會向同學炫耀一翻,有得旅行唔洗考試,咁就……而且學校impression都唔好,你如實請假,老師一定有想法;你請病假,更加是不可取,說謊。

Yanamami 發表於 17-3-19 13:41
全世界都知道放榜後幾日就考PreS1, 就算未知最終去邊間讀都喺同一日要去所派學校考。未知日子時間喺借口。 ...

剛自由講塲,開咗處境處,好多家長支持去考試。。。

Charlotte_mom 發表於 17-3-19 14:17
點可以hea考架
我仔女讀龍校,幾年哈哈哈就讀完,每年揀派位更係少(全級分分鐘得幾個)
但學校一直有教小 ...

幾時统一考試時間? 因當年孩子冇考分班試

呢个暑假我真系吾敢行开,除了PS1试要考,又可能要叩门丶briding course 丶或者什么家长会等等。踏入一个新的里程碑,我吾想miss左任何野影响日后的中学生涯。玩……來日方長!樓主最后決擇明智!

Charlotte_mom 發表於 17-3-19 14:17
點可以hea考架
但學校一直有教小 ...
講真呢啲真係責任感問題,睇家長點教啦。睇Bk 都見過有啲小朋友已有直資取錄,家長就叫小朋友求其考就算,上樑都不正只顧自己點教好下一代
我見有啲一線小學學生好好,責任感好強,學校都會教小朋友為人為己要努力考好 pre s1 ,學兄/學姊為你地開路,你地都要努力為學弟/學妹種樹,學生對母校歸屬感強,薪火相傳,才能保持派位優勢。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

大家忘記左一樣野,今年係單數年 PS1 既成績係唔需要呈上教育局。

正題

我囡中學出名 free,以前唔使考就真係唔考。

今年轉校長後,校曆表已經有考 PS1 日期出現。

連一間出名 free 既學校都要考,嚴重地唔排除用黎分班用。

都係個句,我地提完又提升 S1 既暑假唔好安排去旅行,中學會有咩活動無人知,兩年都忍左喇,忍多個暑假真係咁難咩!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

你咁買定晒飛, 我都想去旅行, 預算8月初去, 但都驚撞中一適應班, 現在只係book住到付的酒店和租車等, 到7月11放榜就confirm和買機票, 如果派得唔好要去叩門就可能仲要等多幾日.

kkhon 發表於 17-3-19 15:05

呢个暑假我真系吾敢行开,除了PS1试要考,又可能要叩门丶briding course 丶或者什么家长会等等。踏入一个新 ...

講開又不妨講多兩句:入九華而唔考PS1,無可能入到W、Y班(除非係叩入)。依家
聽聞中一升中二好似將唔會轉班,即係要升中三至有機會。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ioi 發表於 17-3-19 19:15

你咁買定晒飛, 我都想去旅行, 預算8月初去, 但都驚撞中一適應班, 現在只係book住到付的酒店和租車等, 到7 ...

當年放榜後叩門都攪左個幾兩個禮拜:交表、面試、筆試等,兼隨時
收追魂Call,真係行開一兩日都唔放心!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

雖然我覺得得楼主係成件事上好ignorant- 無理由要考分班試日期都冇咗件事

但係我又好欣賞佢肯承認自己有疏失

辛苦咗咁耐一時興奮過頭被迷惑做了些古怪事也很常見

楼主個仔band1a, 幾多人恨唔到,有$都買不到一個生性叻仔,$可以再賺,旅行如果蝕咗$咪當唔小心跌咗。

最緊要立好榜樣升中順利冇regret

twhkleung    發表於 17-3-20 12:04

我阿囡考完PS1,即刻係暑假上補底班,上到天昏地暗...佢成績只係中間...各自修行啦,

奥脫福 發表於 17-3-19 21:15
講開又不妨講多兩句:入九華而唔考PS1,無可能入到W、Y班(除非係叩入)。依家
聽聞中一升中二好似 ...
hi , 九華應該都係小班, 啱嗎 ?

奥脫福  對!  發表於 17-3-20 14:49

唔好意思,未睇哩個POST之前,我完全唔知咩係PS1,岩岩睇晒4版再上網塭,先知道有「中一入學前香港學科測驗」哩樣野.....但係咪每個小六生都要考的?因學校校曆表完全無提及過~麻煩晒各位

heiBBB 發表於 17-3-20 14:32
唔好意思,未睇哩個POST之前,我完全唔知咩係PS1,岩岩睇晒4版再上網塭,先知道有「中一入學前香港學科測驗 ...
每一個學生都要喺指定既同一日去到所派既中學考同一個試。

heiBBB 發表於 17-3-20 14:32
唔好意思,未睇哩個POST之前,我完全唔知咩係PS1,岩岩睇晒4版再上網塭,先知道有「中一入學前香港學科測驗 ...

我們小學校曆都冇呢個日子。而我自己知道,係之前有直資收咗,中學又俾呢個日子我哋。如果我等大抽獎,可能都唔一定知道呢個日子。

littlecath 發表於 17-3-20 14:45
我們小學校曆都冇呢個日子。而我自己知道,係之前有直資收咗,中學又俾呢個日子我哋。如果我等大抽獎,可 ...
因為係响中學考, 所以小學校曆表無, 不過, 小學部應該好早就同小六學生/家長講呢個日期的, 因為就算唔係pre-s1, 都會要嚟分班分組, 而且, 同樓上話齋, 都對日後同校自行報學生有影響。我小朋友升小一時我就知有呢樣嘢, 做家長點可以唔知。

littlecath 發表於 17-3-20 14:45
我們小學校曆都冇呢個日子。而我自己知道,係之前有直資收咗,中學又俾呢個日子我哋。如果我等大抽獎,可 ...
盡責既小學喺會喺小六開學時就派通告,列出所有升中喲啊注意既重要日子,唔會喺校曆列出。

Yanamami 發表於 17-3-20 15:24
盡責既小學喺會喺小六開學時就派通告,列出所有升中喲啊注意既重要日子,唔會喺校曆列出。 ...

我小朋友讀直小,佢地學校真係無乜理PS1 和 TSA 的, 唔知真係唔出奇,只係其他有經驗家長有提,但都係無乜人重視。

Yanamami  有得直升就好,唔喺好似我地禁拼~  發表於 17-3-20 15:57
‹ 上一主題|下一主題