用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 vs 李國寶很難決擇!
樓主: HamoBaby
go

培基 vs 李國寶很難決擇!   [複製鏈接]

hippoo 發表於 17-11-27 09:36
想請教點解中學嘅成績唔可以成績係谷出嚟、補出嚟?
1. 上到中學, 小朋友唔聽你枝笛, 唔同你操。如果小朋友有上進既心, 改善既心, 基本上係事半功倍, 否則, 谷都無用, 補都無用。你有你俾錢, 佢有佢hea。2. 小學嘢, 來來去去三幅被, 唔諗就背咗佢都得。去到中學只靠死記無著數, 諗唔通, 谷/補都係操到熟, 去難去到高層次。

clementwife 發表於 17-11-26 12:54
請問是培基是否全英上堂,中文是否國語授課?謝謝
中文堂用廣東話, 其他課全英上堂

AAAA+ 發表於 17-11-26 14:05
對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插原文:
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢 ...
其實係,雖然培基校譽唔錯,得成绩一般,沙田區我唔會㨂佢,我有同阿仔報名,攞interview experience,但我放棄offer,寧願揀返沙田band. 佢吸引力唔高,特別你已sure小朋友係band 1.

小時了了 發表於 17-11-16 11:14
以下 2 個帖嘅主人翁係同一人
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 # ...
佢應該Marginal case,我地學校考全级90都係band 1,但都没面試機會,可能太多1A,1B人只報名取面試經驗,好多人都放棄培基offer

20101028 發表於 17-11-16 13:26
我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿 ...

小兒現讀德信中學中二,請問收唔收插班生?
K & J

vvmon 發表於 17-11-26 22:46
功課唔係多,不過功課係有質素,要用心思考!我女如當天有課外活動,大約要7點才回到家,有時功課要搞到十 ...

即大約每天預兩小時?

請問有無人出售中二英文 My Grammar Lab and reader 舊書? (暑期功課用) 如有請 PM!

little_yolky 發表於 17-11-27 09:41
1. 上到中學, 小朋友唔聽你枝笛, 唔同你操。如果小朋友有上進既心, 改善既心, 基本上係事半功倍, 否則, 谷 ...
Very True

AAAA+ 發表於 17-11-26 14:05
對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插原文:
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢 ...

請問知唔知校車路線如何?

蒙蒙查查 發表於 18-11-26 12:46
請問知唔知校車路線如何?
我都想知呀.
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 bearbear2003 的帖子

沙田英中多,b1生大多只作後備,尤其培dse成績一般,實話只是b2不錯選擇

little_yolky 發表於 17-11-15 10:09
德信、林大輝、王錦輝成績都應該同培基有D距離。所以新界東邊緣人除咗沙田、大埔人, 培基係好好既選擇。 ...

請問王錦輝vs培僑vs培基的成績排名次序如何?(最好的排先)
tks.

20101028 發表於 17-11-16 13:26
我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿 ...

請問學校的基督教氣氛濃厚程度如何?
會常常傳遞主耶稣、感恩、讚美神……嗎?
我們沒宗教信仰,孩子又在沒宗教小學讀書,雖可從而認識宗教及日後自行決定是否信,但怕一開始時孩子不適應這種環境!

vvmon 發表於 17-11-26 22:56
回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛 ...

請問學校注重發展STEM嗎?
‹ 上一主題|下一主題