用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 vs 李國寶很難決擇!
樓主: HamoBaby
go

培基 vs 李國寶很難決擇!   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-15 09:28
培基是一間不錯的學校,老師都好有心機教。不過揀佢嘅學生大部份介乎 1C- 2A .  band 2 生較多,沙田區band ...
應該多外區去。佢屬新界東, 其實新界東直資供不應求, B1C-B2A除咗培基, 應該都只有培僑, 但培僑一來一條龍, 位無咁多, 二來有人可能唔中意辦學背景, 所以成個新界東如果唔想太遠返學, B1C-B2學生都會好鐘意培基, 尤其北區。

學校和屋企的距離真係好重要. 太遠, 辛苦了孩子.
課外活動+補課+功課(初中可能吾多)+溫習...又要有充足睡眠, .......

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:05
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀, 外區人就更少
所以不要高估培基既收生水平..... 應該只係同NPL, LKP差不多 (可能更差)

"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, .....唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀" --- 呢點我認同.

"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, ....... 外區人就更少" ------呢點我有保留.

恕我直言, 想問你有親身去過或接觸過該校嗎?

直資全港收生, 收外區學生比一般津校及官校多好多, 培基收好多區外學生. 我去過佢開放日幾年及幾次, 我印象記憶中我抽問傾偈嘅學生全部都係區外住及區外讀小學. 我好記得舊年嗰位中一女生, 佢話佢住深井, 佢間學校都有幾個入咗培基讀. 而我係北區, 舊年阿女考培基交表格時, 係大老山隧道轉車站搭北區巴士嘅培基生都幾多吓.

我只可感歎沙田係出名B1夠學位嘅大區, 當然沙田學生不值得一哂你口中嘅 "呢類要收錢既B2A-B1中學", 但對於他區B1位唔夠嘅重災區, 培基係一間好好嘅收錢平價B2A-B1中學

無可否認亦係事實, 以提供課程(IB etc), 學術成績 (DSE 成績), 校園設施 (宿舍, 中藥 Lab, 天文館..), 校園面積等 NPL, LKP 係好過培基好多, 佢兩間學費亦貴過培基. 但如果家長著重基督教教導, 純樸校風, 校長及老師有 heart 等, 培基及長沙灣崇真係一間幾唔錯嘅基督教B2A/B - B1C直資

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:05
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田 ...
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。

little_yolky 發表於 17-11-15 09:39
應該多外區去。佢屬新界東, 其實新界東直資供不應求, B1C-B2A除咗培基, 應該都只有培僑, 但培僑一來一條龍, 位無咁多, 二來有人可能唔中意辦學背景, 所以成個新界東如果唔想太遠返學, B1C-B2學生都會好鐘意培基, 尤其北區。

新界東(沙田)直資只有培基 (培基小學有優勢, 但培小B1唔會選培基的), 德信林大輝學額全部公開 , 但德信男校, 林大輝學術成績近年有所改善但仍然要加把勁努力繼續提升

浸會王錦輝培僑一條龍位無咁多, 浸會王錦輝雖然係基督教但聞說屬靈氣氛及基督教教導不及培基濃厚, 培僑中資背景.

以我個人喜好, 培基係唔錯嘅北區B1學童選擇

小時了了 發表於 17-11-15 10:04
新界東(沙田)直資只有培基,德信及林大輝學額全部公開, 但德信男校, 林大輝學術成績近年有所改善但仍然要加 ...
德信、林大輝、王錦輝成績都應該同培基有D距離。所以新界東邊緣人除咗沙田、大埔人, 培基係好好既選擇。

wongkaka    發表於 17-11-15 13:05
小時了了    發表於 17-11-15 10:09

小時了了 發表於 17-11-15 10:04
新界東(沙田)直資只有培基 (培基小學有優勢, 但培小B1唔會選培基的), 德信及林大輝學額全部公開 , 但德信 ...
我知北區好多雙非學童, 佢哋會唔會比較心儀官津校? 你响北區可能清楚D。

小時了了 發表於 17-11-15 09:44
"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, .....唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀" --- 呢 ...

報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁樣做,仲明過好多大人呢!

認同"培基"係一所好學校,尤其對""基督徒""家庭子女更甚,我啲基督徒姊妹們通常會把"培基" 和 "匯基"一併去考慮,同是基督教氣氛濃和有愛心的中學,放心把孩子放响嗰樹學習成長,仲有呀!去"培基"的交通看似不便,但其實非也,真係要親身去了解過才明白,响黃大仙中心有兩條巴士線去到學校門口,全程只是5個站,需時只是15分鐘,响黃大仙巴士總站處唔難見到三五成群的同學仔邊傾著計邊等著車返學,學生來自四方八面,大家都係坐地鐵到黃大仙轉乘巴士返"培基",絕對無難道的呢!交通的更利造就咗外區客源人多的原因呢!

小時了了    發表於 17-11-15 10:57

YmOra 發表於 17-11-15 10:49
報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁 ...
先不理成續, 校譽很不錯, 有这么多发声支持!

YmOra    發表於 17-11-15 16:43

YmOra 發表於 17-11-15 10:49
報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁 ...
請問黃大仙幾號巴士去培基?

lololala 發表於 17-11-15 13:29
請問黃大仙幾號巴士去培基?

唔好意思,剛剛忙完現在才覆你.九巴82X和82P,兩架都係响黃大仙下邨1期巴士總站上車,小瀝源下車,車資一樣,$5.6呢!

lololala    發表於 17-11-15 18:33

小時了了 發表於 17-11-15 09:00
"校長講得唔係好清楚" ----- 嗯! 因為2017年呢一年DSE成績失手咗少少, 比過去幾年遜息啲啲, 叫校長點樣清 ...

Thanks

李國寶本月25&26 OPEN DAY
26號中一講座, 有興趣就盡快打去留位
http://www.hkmadavidli.edu.hk/

YmOra    發表於 17-11-16 07:27
小時了了    發表於 17-11-15 20:29

小時了了 發表於 17-11-15 08:45
可以係培基 Home Page (首頁), 根據以下步驟就會見到

News & Announcements >> More >> Academic Year >> ...

培基非常近我家,上年去過簡介會,都好中意這間學校,但怕多人申請,機會微。

417bbs 發表於 17-11-15 20:05
培基非常近我家,上年去過簡介會,都好中意這間學校,但怕多人申請,機會微。
...

簡介會上,校長講每年大約1200人申請,學校只揀大约700人面試,只有1次面試。
鍾意呢間咪申請俾低$50報名費,買個機會,唔試唔知時運高呢!

加油家長

小時了了 發表於 17-11-15 20:26
簡介會上,校長講每年大約1200人申請,學校只揀大约700人面試,只有1次面試。
鍾意呢間咪申請俾低$50報名 ...

我一定會放低$50希望時運高啦

回覆樓主:

培基是非常有心的學校。無論老師、行政都是100%認真毫無保留地對學生的。

little_yolky 發表於 17-11-15 09:45
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。:thi ...

想請教邊2間band 1?沐恩?救恩?

aokiwong 發表於 17-11-16 07:08
想請教邊2間band 1?沐恩?救恩?
救恩不是B1, 是恩主教。呢兩間阿恩雖是英中, 但成績就只有B1C水平, 不是很理想。可能近年學童少, 收了不少B2生吧。所以如果成績接近, 又唔介意坐多兩個站, 又經濟負擔得到, 培基會係好好既選擇, 一來直資資源始終好D, 學校老師團隊出名關愛, 而且唔駛等到7月放榜驚咁耐。

417bbs 發表於 17-11-15 22:34
我一定會放低$50希望時運高啦
祝好運。
‹ 上一主題|下一主題