用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 vs 李國寶很難決擇!
樓主: HamoBaby
go

培基 vs 李國寶很難決擇!   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-11-16 08:51
救恩不是B1, 是恩主教。呢兩間阿恩雖是英中, 但成績就只有B1C水平, 不是很理想。可能近年學童少, 收了不少B ...
原來係沐思同恩主教. THANKS!我個年代, 恩主教好勁....原來而家差左.

aokiwong 發表於 17-11-16 09:29
原來係沐思同恩主教. THANKS!我個年代, 恩主教好勁....原來而家差左.

係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無公布DSE成績, 但因為食老本, 仲有好多棒場客, 所以都好受歡迎。救恩已經好多年輪為B1止蝕線了。

417bbs 發表於 17-11-15 22:34
我一定會放低$50希望時運高啦

舊年有最少2位JM分享佢哋仔女係B1, 但培基卻漏網之魚選唔中佢哋仔女入圍嗰700名面試名額, 培基連面試機會都無. 所以, 如果選中可以有得面試就當贏

唔試唔知時運高
唔博唔知運氣好

加油啊

小時了了 發表於 17-11-16 09:42
舊年有唔只一位JM分享佢哋仔女係B1, 但培基卻漏網之魚選唔中佢哋仔女入圍嗰700名面試名額, 培基連面試機會 ...
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直資學校面向全港學生, 所以可能係該JM响自己區係B1, 出到大海唔夠其他區B2次第高? 因為好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍。Maybe該JM係B1C, B2小朋友係B2A, 出到公海就有分別。

little_yolky 發表於 17-11-16 09:35
係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無 ...

講開王肇枝, 呢間係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期日呻, 王肇枝由開學到依家每日都好多功課做, 之前佢女做功課做到十點幾, 近排要做到十一/十二點, 佢講佢女同學有人做到零晨一兩點!佢阿媽當初選校時從無聽講王肇枝原來咁谷及多功課, 比小學時更多

P.S. 教友女小學讀寶湖道舊墟, 當年成績級廿幾至五十範圍

小時了了 發表於 17-11-16 09:50
講開王肇枝, 呢暑係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期 ...
保成績丫嘛。

小時了了    發表於 17-11-16 10:20

little_yolky 發表於 17-11-16 09:35
係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無 ...
我自己係迦密舊生.但...我唔會想亞囡入返迦密
如果俾我揀, 我都係會揀莫壽增.

little_yolky    發表於 17-11-16 10:03

little_yolky 發表於 17-11-16 09:50
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直 ...

其中兩個 B1 網友 JM 係呢個帖出現及分享過佢哋小朋友係無被選中面試 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556, 其中一位以我所知後來匯基(東九龍)收咗但決定去長沙灣崇真讀.

培基 shortlist 嗰 ~ 700名面試名額時應該未有教育局呈分次第, 因為面試係1月2X日, 太早了, 我估教育局呈分次第唔會12月尾1月頭出俾培基.

培基shortlist 嗰 ~ 700名面試, 我估計以學生學校小四至小六上學期成績表上的成績, 以及培基對申請者學校嘅認識和對該小學嘅學術水平認識而選出嗰~ 700名面試額

little_yolky 發表於 17-11-16 09:50
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直 ...

"好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍" ----- 呢樣就係我舊年同阿女報考培基時經歷過後有深刻體會. EK 好多時講培基係 B1C - B2A/B 之間, 主要收B2學生, B1好大機會考到. 但係, 大家講得無咁多嘅資料 係全部申請表內 shortlist ~700人面試, 即是大約 41%(500人)連面試機會都無. 而係呢41%裏面絕對有B1漏網之魚未被選入面試名額, 事實就係咁了.

小時了了 發表於 17-11-16 10:09
"好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍" ----- 呢樣就係我舊年同阿女報考培基時經歷過後有深刻體會. E ...
即係老師shortlist咗D B2, 但無shortlist B1 咁唔怪得咁多B2入讀啦。

小時了了    發表於 17-11-16 10:18

小時了了 發表於 17-11-16 10:00
其中兩個 B1 網友 JM 係呢個帖出現及分享過佢哋小朋友係無被選中面試 https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

請問個案分享响哪個"樓層"呀?thx.thx.

YmOra 發表於 17-11-16 11:00
請問個案分享响哪個"樓層"呀?thx.thx.

以下 2 個帖嘅主人翁係同一人
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 #14

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413244&extra=page%3D1&page=1 樓層#17

另一個主人翁培基無得面試, 而匯基(東九龍)收但最後決定去崇真讀嗰位, 網友pm我傾偈時透露, 我唔方面係度公開講邊位了.

小時了了 發表於 17-11-16 11:14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 # ...

thx.thx.

小時了了 發表於 17-11-16 11:14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 # ...
點解嗰位網友會寜選基崇, 都唔選匯基既?  

chanwendy 發表於 17-11-16 12:04
升中選考, 真係好個人喜好. 一涉及個人主觀感覺及喜好, 每個人嘅 "選擇" 及 "點解" 答案都不一樣.

最重要係自己知道邊間學校係 "最適合" 自己嘅心肝寶貝仔女, 最適合嗰間就係對仔女最好嗰間就是了.

我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿意.

chanwendy 發表於 17-11-16 12:04
我認識有不少家長, 都怕咗"黃峰"效應, 唔去揀匯基東九

小時了了    發表於 17-11-16 13:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

20101028 發表於 17-11-16 13:26
我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿 ...

先謝謝你,我想知道"培基"中二開始是否十分明顯响學習和要求方面係深咗好多呢?即意思中一係咪十分舒服,可以盡情享受校園生活和適應中學的轉變呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-11-16 13:37
先謝謝你,我想知道"培基"中二開始是否十分明顯响學習和要求方面係深咗好多呢?即意思中一係咪十分舒服,可以 ...

我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多功課, 偶然1天要做至10點, 不覺得佢辛苦, 而且同學都好乖, 我都好感恩.

‹ 上一主題|下一主題