用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式補英文可以嗎?
go

公文式補英文可以嗎? [複製鏈接]

五年班到公文式補習英文有沒有幫助?
   0    0    1    0

回覆 的帖子

個人認為唔多唔少一定有,始終input多左閲讀多左,但成效未必大,以佢地既教學方式同性價比,都不乏其他好選擇
利申:教過公民

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:五年班到公文式補習英文有沒有幫助?

Bingb 發表於 17-3-19 21:12
公民由幼稚園開始一路超學年功效會好D。而家小五先上一來佢唔係針對學校嘅嘢,二來小朋友未必有時間應付成 ...

多謝你的意見啊

tsosc 發表於 17-3-18 23:22
越來越大班,不如揾專業導師會私保

我現在都在補習社一對一啦!但是成績都是不太理想,想轉社,但又不知道那間會對她有幫助,真是頭都大晒!

roybird 發表於 17-3-18 00:59
回覆 銀 的帖子

個人認為唔多唔少一定有,始終input多左閲讀多左,但成效未必大,以佢地既教學方式同性價 ...
我個女k2早幾個星期去過佢地度做數學TEST同埋聽佢地教學理念
真心感覺一般, 所以免費堂我都無報上, 以幼稚園小朋友來講 用呢d咁
呆板的方式不停做paper 我感覺就唔係太有heart去教人囉.......

如果幼稚園、初小冇補開,我都唔建議讀公文。

我特別唔鍾意公文,尤其數學,因為我好討厭畀人迫每日都抽一段時間限時內「練習」,搞到好大壓力,到小三就冇繼續。我覺得數學操練可以接受,但係語言呢樣野操就冇咩好處,會好容易變成學英文為考試而學技巧、keywords、grammar,長遠對學英文唔算好。

公文英文每日都要抽時間去聽同做練習,倒不如係屋企睇下書、睇下劇,慢慢「浸」。
‹ 上一主題|下一主題