用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

ps 尾音只是a catalyst 令我去考慮朗讀與否

朗讀同唱歌咁,揀自己喜歡嘅自然會有效,詩詞、詩集咪朗讀,莎劇肯朗讀,或者都係一種成就。

little_yolky 發表於 17-3-21 17:33
近排大女又迷上咗希臘神話, 佢响商務買咗兩本都好似好好睇咁既。

呢2本?

little_yolky  yes!   發表於 17-3-22 09:12

little_yolky 發表於 17-3-21 17:33
近排大女又迷上咗希臘神話, 佢响商務買咗兩本都好似好好睇咁既。

你哋買咁多書,點處理舊書,或唔多返睇既書?

我呢D 窮鬼多數書店打書釘,或者去公共圖書館咋。

MC1128  轉送表弟妹或朋友  發表於 17-3-22 15:34

retriever 發表於 17-3-22 08:02

買都唔係問題,找地方放才是問題。我多數圖書館借,除非好有收藏價值。

little_yolky  我屋企已經再無吉牆了,全部書架圍住。頂天立地。  發表於 17-3-22 09:13
retriever  有時見細路一天就話"睇哂", 過後又唔肯返睇, 好浪費咁 !  發表於 17-3-22 08:12

家姐書俾妹妹, 而且家姐有個習慣係番睇番睇再番睇, 應真唔啱level既書, 例如青田系列、米米系列等, pack箱叫C6上網平售, 單本就攞去社區中心一年一度個交換market。不過C6做嘢立, 仲未同我放上網賣。我都好窮架, 我哋屋企無乜娛樂買衫, D錢係奉獻晒俾書局多。

醒目開學勳章

轉用kindle後慳返好多位,我約略數過阿仔呢半年睇咗超過70本書,幾乎本本都幾百頁,如果係實體書唔知會佔用幾多位囉

S-Kwok 發表於 17-3-22 06:40
呢2本?

呢2本希臘神話,阿仔返睇再返睇

阿仔唔鍾意睇電子書,佢鍾意攞實體書。某日我攞住電話睇電子書,阿仔話我點解唔睇實體書。
阿仔亦唔鍾意去圖書館借書,因為啲書好多時都會有味,所以我屋企係有幾千本書,2個月前搬屋,搬到我儍。
啲書阿仔會一睇再睇。
我會將唔啱程度嘅書儲埋一次過放FB賣

bobbob 發表於 17-3-22 09:21
轉用kindle後慳返好多位,我約略數過阿仔呢半年睇咗超過70本書,幾乎本本都幾百頁,如果係實體書唔知會佔用 ...
請教下kindle的書多數那裏買,尤其中文書。我有用kindle但只限大人英文書。

bobbob  不過我覺得kindle睇有圖嘅書唔太掂,無得放大而且會歪晒  發表於 17-3-22 15:37
bobbob  咪又係amazon,一係dl 啲epub ebook 再convert 做kindle format  發表於 17-3-22 15:36

買書係有需要,尤其唔係睇完笑完就算的書。小朋友唔同大人,一本書睇10次,每次番睇的角度唔同,感受的嘢唔同,係真正學到嘢。

我買書好謹慎,因為太霸地方,但真係應買得買。

little_yolky 發表於 17-3-22 09:17
家姐書俾妹妹, 而且家姐有個習慣係番睇番睇再番睇, 應真唔啱level既書, 例如青田系列、米米系列等, pack箱 ...
對落仲有個兩歲細仔,所以keep好多書,好頭痛。我忽發奇想,如果家中有三個孩子,從+多歲到幾歲,屋企就會有齊不同年齡層的書。

bobbob 發表於 17-3-22 09:21
轉用kindle後慳返好多位,我約略數過阿仔呢半年睇咗超過70本書,幾乎本本都幾百頁,如果係實體書唔知會佔用 ...

半年可以睇到70本字典書,好快。
睇完Rick Riordan之後,仔唔知睇咩書好。你仔有咩推介?
我見佢睇咗幾套英文小說,叫佢睇吓其他書,最近伴讀緊簡易版嘅史記。

我覺得電子書,英文書會較多選擇,阿仔睇中文書仍然好受封面、圖畫影響,所以選擇較少。

bobbob  睇多啲其他書好,唔好淨係限住睇英文小說,kindle中文書真係無乜,我都係去好讀網dl,勝在免費   發表於 17-3-22 15:40

童和橋樑書消得好快,其實library 好多新/新ish 書,只要你識去搵,暫時每年會買10本左右,通常都是library 未有的,但一年可以自行選擇一本,中意就得。

JC_mami  一年才可以選一本?好惨喎!  發表於 17-3-22 14:36

JC_mami  一年才可以選一本?好惨喎!  發表於 3 分鐘前

但 0 condition,佢中意買本無文字都得
仲有過程中佢會學到選擇

當然隨著年紀增長,知道自己要什麼,不是抱著人有我有,quota 會加

MrBeast 發表於 17-3-22 14:55
當然隨著年紀增長,知道自己要什麼,不是抱著人有我有,quota 會加
一年買一本.......我兩個女+C6都會發顛...........唔好話一本, 一年一次都會發颷.........

MrBeast  more precisely 是一年尤佢揀一本,另外我們會買一些其他的,再加n百本from library   發表於 17-3-22 17:12

k66 發表於 17-3-20 21:14
請問舊會員出的書名是什麼? 謝謝
Thanks.

little_yolky 發表於 17-3-22 15:32
一年買一本.......我兩個女+C6都會發顛...........唔好話一本, 一年一次都會發颷......... ...

我有話想買多本可以動用佢自己零用和利是$架,之後仲話洗$先會識賺返返來,等佢唔好做守財lo  

S-Kwok 發表於 17-3-21 16:06
暫時睇佢會比較有興趣希臘神話、中國歷史故事,不過阿仔未有能力睇少年讀史記,東方出版社呢本篇章短啲, ...
噚晚講開你仔仔, C6介紹有一套係台灣作家王文華寫既歷史書, 叫 "咚咚XXX", 每個朝代由夏至清都有, 入面有大圖畫, 有漫畫, 同埋短篇文字, 好有趣, 佢話會吸引小朋友過東方出版社套史記同前後漢。東方出既文字較多, 無乜插圖, 小朋友可能頂唔住。
‹ 上一主題|下一主題