用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

回覆 jj_bb 的帖子

中文用橋樑書伴讀

shadeslayer 發表於 17-3-18 11:46

要語文好、成績好,以閲讀為工具,不為樂趣,本身無問 ...
借位問一下你意見, 阿細小二都未能讀chapter book, 不過佢又好鐘意睇advanture box入面D漫畫故仔, ORT只睇到L6-7, 佢睇得好快, 問返佢內容佢係講得出, 但叫佢讀就好似蟻lan咁慢, 又唔情唔願個樣, 所以我都好少叫佢讀, 由得佢自己睇, 你認為係咪都要忍住手唔好叫佢read aloud咁多? 我依家都係同佢read aloud本教科書多D, 見佢個款, 我唔知自己可以堅持幾耐。

jj_bb 發表於 17-3-20 12:49
如英文用ort 伴讀
中文可用什麼書作伴讀呢?
我大女當年係用西遊記伴讀, 我又讀一次, 女麻女麻又讀一次, 爸爸又讀一次(其實主力係女麻女麻讀)。我哋一邊讀既同時, 佢會自己靜雞雞番睇, 所以, 睇完一本兒童版西遊記之後, 佢就突然跳咗去自己睇橋樑書了。過程好順利。

但細女就無咁順利, 因為佢既喜好係...........恐龍 & 漫畫...............的確好難伴讀, 之前都頂硬上伴讀漫畫, 但效果唔會有家姐讀故事書咁好, 因為漫畫太多公仔, 佢可以估內容, 相對就懶認字, 不過, 佢依家小二, 都叫做自己睇到CSI, 尋寶記果D書, 但就唔會好似家姐咁, 睇到古典小說。橋樑書佢又嫌悶............

所以伴讀咩都係要睇小朋友興趣。

JC_mami 發表於 17-3-18 10:12
回覆 MrBeast 的帖子

我最近睇返啲舊帖,睇下啲前輩的討論。其中提到一位舊會員囝囝爸出的書,我都從圖書 ...
請問舊會員出的書名是什麼? 謝謝

JC_mami  聰名仔爸那本書是:
書名:培育好男孩 - 父子一起走過成長路
作者:李明樂
出版社: 明文出版社   發表於 17-3-22 16:12

little_yolky 發表於 17-3-20 14:23
借位問一下你意見, 阿細小二都未能讀chapter book, 不過佢又好鐘意睇advanture box入面D漫畫故仔, ORT只睇 ...

我以前只有一個原則, 她肯自己看, 津津有味, 我便由得佢。不要求xx, yy, zz, 不測試。

little_yolky  你都好寬鬆喎。  發表於 17-3-21 09:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

k66 發表於 17-3-20 21:14
請問舊會員出的書名是什麼? 謝謝
之前有網友節錄左“聰明囝爸爸”的分享。https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2561265&extra=&page=1
書命我忘記了,我找一找,再告訴你。

回覆 little_yolky 的帖子

Thanks 

little_yolky 發表於 17-3-20 18:11
我大女當年係用西遊記伴讀, 我又讀一次, 女麻女麻又讀一次, 爸爸又讀一次(其實主力係女麻女麻讀)。我哋一邊 ...

有冇睇過屁屁超人&小火龍系列?好啱伴讀同初小睇。英文chapter book 可以先睇下Storey Treehouse, Mighty Robot series, 慢慢睇下Famous Five 簡易版、Geronimo Stilton. 我小朋友睇書都快,因為心急想知結局。但佢又會經常重覆睇自己鍾意既書,所以初初睇未必吸收到好多新vocabulary, 但睇多幾次佢就會去了解嗰d唔識既字係點解。中、英文老師都讚佢好鍾意睇書,學到好多課外知識,英文認字亦多。所以閱讀興趣係好重要。

JC_mami 發表於 17-3-19 22:37
回覆 菇芝bebi 的帖子

已經很久沒買新書,多數圖書館借,不過阿仔都有習慣翻睇他喜歡的書,例如,story tr ...

我諗可能係因為佢鍾意睇既書係借,冇機會番睇去吸收上一次未學到既知識。其實如果佢鍾意既書,不妨買比佢等佢可以慢慢細讀。

JC_mami  好間中才買一本,實在沒位放。  發表於 17-3-21 10:04

little_yolky 發表於 17-3-17 12:06
因為係寫已發生既故事, 所以應該用went。但係小二學生未學went, 只教咗present tense, 所以一定係寫goes。 ...

出錯卷

不可能一題兩個答案

little_yolky  係作文,作故仔。  發表於 17-3-21 09:35

JC_mami 發表於 17-3-18 16:33
我明白你的意思,而且非常非常認同,我和丈夫也很喜歡閱讀,而且經常分享讀後感,樂在其中,阿仔也耳濡目染 ...

小四先drill技巧啦,不用急,如果你可犧牲小一至小三成績不是在頭十

值得的

有些網友覺得朗讀會令小朋友失去閱讀興趣,in our case, it didnt happen。就好似叫小朋友做補充練習一樣,咁有可能會令小朋友失去學習興趣,父母要識tum

當然每個小朋友是獨特,若成績和閱讀能力已超標/達到父母要求,就唔洗搞咁多野

shadeslayer 發表於 17-3-20 21:26
我以前只有一個原則, 她肯自己看, 津津有味, 我便由得佢。不要求xx, yy, zz, 不測試。
...

你都好寬鬆喎。

Xxxxx

Sorry 講漏左,我有帶她考個幾次劍橋試,去到FCE後無再考。算是測試女兒實力。

我只是不測試由書本上學了多少,唔識多少,有冇查字典等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Sorry 講漏左,我有帶她考個幾次劍橋試,去到FCE後無再考。算是測試女兒實力。

幾年班?阿仔有跟學校考類似嘅試,成績又是到CEFR 2B 嘅水準。

IloveJJ 發表於 17-3-20 10:12
乜你哋私校啲老師唔識出卷既?我哋學present tense,啲內容一定係真係present tense,有key word(always,ev ...

你地學校算出得淺,有學校小二已經考tense , 係present & past tense 混埋一齊出,亦唔一定有時間性詞語提示。例如:有關職業、居住地方、喜好等會用present tense. 但前面其實係講緊昨天發生既事。呢d 就算平時睇書,小朋友都未必會留意得到既。所以我唔認同話多睇書=學會tenses. 文法係要drill & 了解先得。

little_yolky 發表於 17-3-17 10:50
講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢 ...

學校份卷出得差喎!冇理由考tenses 會有2個咁大唔同既答案。出份卷淨考present tense 應該唔難喎!

MrBeast 發表於 17-3-21 08:25
有些網友覺得朗讀會令小朋友失去閱讀興趣,in our case, it didnt happen。就好似叫小朋友做補充練習一樣, ...

孩子自己會讀,你叫佢朗讀,和練習一樣,好大機會不受歡迎,甚至變成苦差,減低讀書興趣。

唔信,試下你看討論區回覆時,你朗讀每一遍回文?

但這不是百分百,不排除有孩子覺得無問題。

朗讀另一壞處,就是防礙孩子發展速讀本領。

Lindytiger  同意  發表於 17-3-21 10:43

JC_mami  好間中才買一本,實在沒位放

諗下方法安排多D位置放佢鍾意既書啦! 我從來唔會拒絶買書, 只係每次買新書一定係佢已經將手頭既書睇左好多次先至買. 反而玩具就甚少買, 玩既都係board game , Lego 之類.
‹ 上一主題|下一主題