用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

回覆 akys 的帖子

幸好阿仔今年才小一,如果佢是呈分試,我會豪不猶豫操佢做卷。我就是想在初小培養他的學習態度和責任感,我估自己要對佢放低少少標準。

JC_mami 發表於 17-3-17 16:55
回覆 1998Ruby1998 的帖子

小一的男孩子總是粗心大意,總喜歡憑感覺,最近都強迫佢讀英文書给我聽。聽完大 ...

樓主:
請問你看書時喜歡讀出聲嗎?

JC_mami 發表於 17-3-17 13:19
其實我都是閱讀派的支持者,而且從他的中文成績都看到成果,所以對他的英文有更高期望,以為看書多,自然會 ...

想成績好,淨係閱讀係唔夠嘅,最好還是有相應練習去配合,有輸入同時又有輸出,先至起到相得益彰的效果

閲讀係好,但從改善語文成績的角度出發,睇得飛咁快,又好多唔明都照過,可能唔係咁見效。

JC_mami 發表於 17-3-17 16:55
回覆 1998Ruby1998 的帖子

小一的男孩子總是粗心大意,總喜歡憑感覺,最近都強迫佢讀英文書给我聽。聽完大 ...
趁佢細仲迫得就迫下佢read aloud la,到到小三四唔會聽你支笛ga la

Jane1983 發表於 17-3-17 17:50
閲讀係好,但從改善語文成績的角度出發,睇得飛咁快,又好多唔明都照過,可能唔係咁見效。 ...
你一語中的,我就係覺得佢睇書睇到飛甘快,有字唔識又唔問,書的內容是明,但問得深入啲,就發現佢一知半解,佢睇書真係純粹娛樂自己。

MrBeast 發表於 17-3-17 19:14
趁佢細仲迫得就迫下佢read aloud la,到到小三四唔會聽你支笛ga la
現在已經迫唔到甘多,不過最近因為 comphension分數跌左,佢先就範,我現在唯有分開消閒書和伴讀書。

JC_mami 發表於 17-3-17 10:33
可能係我貪心,一路有伴讀中文書,因為覺得中文難學。上小一學後,中文成績比英文好,中文機乎不用温習。
...

他能自己讀你仲叫佢讀比你聽, 要 make sure 佢從閱讀中學到野, 係謀殺閱讀興趣的頭号和二号殺手。

little_yolky  殺手一個就夠啦,你仲出動一二號包抄  發表於 17-3-20 14:02

回覆 JC_mami 的帖子

小一仲細,可以放吓先,chur得太行驚摧毀佢睇書興趣。

大部分小朋友都唔會中意read aloud,父母就要同佢講數,剛借了本treetops,cover 內 係咁寫:

你一語中的,我就係覺得佢睇書睇到飛甘快,有字唔識又唔問,書的內容是明,但問得深入啲,就發現佢一知半解,佢睇書真係純粹娛樂自己。

理論上,讀得快嘅人,理解能力更强。我曾找一些測試閱讀速度嘅网站測試阿仔,裏面都有數据顯示讀得越快嘅人,做課後練習錯得越少。

建議將閱讀範圍擴闊一點,我阿仔的閱讀書目,除了big nate, captain underpants 等廁所文學外,我甚麽書都給他看。

小一,肯讀書,讀得快己謝天謝地了,實無需做其他。

judy 發表於 17-3-18 09:09
理論上,讀得快嘅人,理解能力更强。我曾找一些測試閱讀速度嘅网站測試阿仔,裏面都有數据顯示讀得越快嘅 ...
你提到的那兩本廁所文學,阿仔都很喜歡睇。我同意你所講,佢的理解能力很好,所以成績不錯。
不過你知啦!做阿媽又想佢進步,所以要稔稔辦法囉!

回覆 MrBeast 的帖子

我最近睇返啲舊帖,睇下啲前輩的討論。其中提到一位舊會員囝囝爸出的書,我都從圖書館借出來拜讀一下。
我現在試下佢書中的建議,消閒書和伴讀書分開。
伴讀書要read alound,寫少少分享或者延身故事。
不過發現很費時間,一星期只可做一至兩本,始終讀傳統學,放學後沒太多時間。希望有幫助。

孩子會自已讀,讀得快,津津有味,家長為了確保佢學到野,叫佢朗讀來拖慢閲讀。閱讀即由樂趣變成苦差,變成功課一種,變成有即時效用的練習,招乎家長要求,孩子真可憐。

如果這是主流,那不要問為什麼香港孩子閲讀興趣包尾。

little_yolky    發表於 17-3-20 14:04
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-18 10:44
孩子會自已讀,讀得快,津津有味,家長為了確保佢學到野,叫佢朗讀來拖慢閲讀。閱讀即由樂趣變成苦差,變成 ...

而家變咗,要語文好、成績好,閱讀啦!

閱讀的樂趣?反而不是主要目的

MC1128 發表於 17-3-18 11:06
而家變咗,要語文好、成績好,閱讀啦!

閱讀的樂趣?反而不是主要目的

要語文好、成績好,以閲讀為工具,不為樂趣,本身無問題。如醫生叫人多做運動強身健體,不為樂趣,本身沒有問題。

有問題的是家長唔明白,閱讀之所以有用,是因為浸淫在語文中。要浸淫在語文中,要有閱讀興趣,把閱讀變成娛樂。

做一些破壞閱讀興趣的事,就會把閱讀變成苦差,變成練習,閱讀便不再有效果,或者效果非常小。

還有,兒童閲讀其中一個極大好處就是發展出速讀本領,大個仔學不了。依家孩子能自行閲讀能力,更能速讀,家長應開心都來不及,反而要拖慢速度? 有時,有為父母是孩子發展的最大阻礙而不知。

四隻貓    發表於 17-4-7 10:50

its all abt intention:
卓越成績:dont hold ur breath
代替操練:why not
更上一層樓:guilded reading 是需要

shadeslayer 發表於 17-3-18 11:46

要語文好、成績好,以閲讀為工具,不為樂趣,本身無問 ...
我明白你的意思,而且非常非常認同,我和丈夫也很喜歡閱讀,而且經常分享讀後感,樂在其中,阿仔也耳濡目染。但現今讀傳統學校很難唔着重成績吧!曾經考慮過给他讀國際學校,可以給多點空間,但實在太大負擔了。
現在初小希望他打好語文基楚,讀上去不用太辛苦。
自己是過來人,就發現只靠閱讀而不仔細研究文章,很難提升自己的語文能力,所以才想早些引導佢。

JC_mami 發表於 17-3-18 16:33
我明白你的意思,而且非常非常認同,我和丈夫也很喜歡閱讀,而且經常分享讀後感,樂在其中,阿仔也耳濡目染 ...

初小重視真正實力好過成績。

亦唔係重唔重視成績問題,係好事變壞事,適得其反,摧毀閲讀興趣,防礙孩子學習的事不應做。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

奇實我很無奈,阿大老闆對兒子的學業很緊張,佢已經有微言話我唔谷個仔,我是全職家庭主婦,攪到我好似偷懶。因為初小比較輕鬆,我也是重點培養他的責任感,自己做自己的事,以男孩子來說,他做得不錯,自己執書包,對功課,温默書也是阿仔自己錄音自己默。
但家中老闆常常着眼失去那幾分,我也很頭痛。
‹ 上一主題|下一主題