用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個底差, 有冇上中, 英文班或學咩令小朋友進步 ...
go

個底差, 有冇上中, 英文班或學咩令小朋友進步

小二, 個底差, 有冇上中, 英文班令小朋友進步, 如有, 可以 pm 話我知嗎  thx

請問差成點呢 , 又升到班既     

愛德華一世 發表於 17-3-16 15:59
小二, 個底差, 有冇上中, 英文班令小朋友進步, 如有, 可以 pm 話我知嗎  thx
具體D啦, 點差呀?

如果真係差, 同佢日日溫下課本內容, 日日少少。又睇下教緊乜, 做下D英文練習, 一日做少少, 唔覺唔覺咁, 最緊要係一齊睇下書, 等佢習慣下閱讀, 咁閱讀理解都會好D。默書早D溫, 但一定要識, 多D生字, 作文都好D。

自己跟到, 進步會明顯D。

其實小一應該都唔係好難, 用一個暑假時間應該全部追得返曬

回覆樓主:

底差如有興趣可追上,怕上補習班 hea 住上,中文學四字成語先,如老夫子,一般可便利店有售,英文也一樣多看有興趣英文圖書先。。。

little_yolky 發表於 17-3-16 17:09
具體D啦, 點差呀?

如果真係差, 同佢日日溫下課本內容, 日日少少。又睇下教緊乜, 做下D英文練習, 一日做少 ...
佢中英文詞庫記得好少.....好多字唔識解, 唔識寫, 唔識串.....

愛德華一世 發表於 17-3-17 10:36
佢中英文詞庫記得好少.....好多字唔識解, 唔識寫, 唔識串.....
咁就唯有日積月累, 好似儲錢咁, 要慢慢儲, 首要中英默書既生字要識晒, 每個禮拜教過既字溫習, 出街無聊等車等人時, 見到海報路牌招牌, 都同佢認一下, 如果識字少, 閱讀理解同作文都好麻煩, 但呢樣補習同操卷都幫唔到, 要慢慢嚟, 要培養佢興趣, 佢睇書多咗, 自然識得多。

愛德華一世 發表於 17-3-17 10:36
語文係要有input 才有 output , 要儲多啲字詞,睇書係其中一個方法,並非一定要一睇就睇文學作品,初小可以考慮從興趣開始。我仔細時就由睇喜洋羊開始,老夫子、四字成語、故事書....慢慢儲,有墨水啦,就要諗諗點用,當然家長可以自己教就最好,否則可以揾專科補習老師,例如英語可搵d興趣班,製造多d機會比小朋友。初小唔駛太介意成績,培養良好䜖書態度及主動性,成績自然會慢慢上。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-27 08:58
語文係要有input 才有 output , 要儲多啲字詞,睇書係其中一個方法,並非一定要一睇就睇文學作品,初小可以 ...
我想問小兒小一,成績麻麻,但是佢叫我地比佢去功課輔導班,好不好呢?因為那間教育中心,專補佢那間小學。

回覆 kmb2015ltd 的帖子

朋友都係送個仔去專補佢間學校的補習社,日日放咗學就去,差不多食晚飯先返。話會做晒功課、溫埋默書,有空閒時間的話,每日亦會比幾頁練習佢做。朋友覺得算滿意,主要唔使自己勞氣,但成績同補習前差不多,無谷上去。
作為旁人,就覺得太耗時間,小朋友基本上每日無晒私人時間,玩或者睇書,長遠唔係好事。如果家長有時間,認清問題,幫吓小朋友上正軌,會好d。

洋蔥頭媽咪  耗時間只是小事,養成倚賴要人督促先做先係最大問題  發表於 17-3-27 12:51
kmb2015ltd  明白,thx!  發表於 17-3-27 12:35

kmb2015ltd 發表於 17-3-27 10:19
我想問小兒小一,成績麻麻,但是佢叫我地比佢去功課輔導班,好不好呢?因為那間教育中心,專補佢那間小學。 ...
孩子在家會主動完成功課嗎?小朋友會主動完成功課,我就認為初小可以不用去功課班,家長可觀察小朋友功課能否達標,若太多唔識/錯漏,就要出手教番佢,鼓勵小朋友有不明白地方主動去問,多鼓勵/多讚賞,有時間就讓小朋友玩下、睇下書、同佢討論下時事,學校發生嘅事... 等等,初小必須培養自律性及良好學習態度。
你提及嘅教育中心,好多時係收集了附近小學多年來的考卷,然後比小朋友做,類似tip 題,若小朋友考試時tip中,分數當然會高,但小朋友是否真的理解,底子是否能鞏固?我對此有保留。個人覺得初小最重要係培養良好態度/自學能力,若底子未穩我情願專科補習,底子打得穩,越高班或升中後就能看到優勢。當然去到小五,家長選擇呢類操卷方式去應付呈分試亦無可厚非嘅。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-27 12:49
孩子在家會主動完成功課嗎?小朋友會主動完成功課,我就認為初小可以不用去功課班,家長可觀察小朋友功課能 ...
佢不會主動完成功課,都要倚頼,每日7至8様功課,都是1小時多D完成,默書中英文都是九十幾分,但是測驗和評估就不太理想,其實佢唔係好想睇D中文字,但是見到佢係想自己進步。

愛德華一世  same here  發表於 17-3-27 15:25

我可以分享下大囡的歷程, 佢中英文底好差, 幼稚園時冇特別俾佢上果d中英文班, 心只想佢開開心心返學,佢幼園好開心, 日日都好鐘意返學, 因為有人同佢玩, 但估都估唔到上左小一, 好多中英文字唔識, 第一次測驗讀卷, 成績都可以接受, 但之後冇讀卷就死晒, 果時同大部分家長一樣, 心慌慌, 請私補

但過程唔易, 好老師難求, 搵左好多個, 最尾搵到個超好的老師
老師由淺至深慢慢逐步教呀囡, 呀囡又跟得ok,  老師好有耐性, 好有責任感,
佢由呀囡乜都唔識, 教到佢好鐘意睇英文同中文小說, 中英文都大躍進

我同c6都唔係點睇書, 但因為老師的引導, 逐步帶佢睇, 又鼓勵佢去圖書館借書, 上年上左中大

我諗要大家去引導佢, 小朋友係需要時間適應的, 媽媽們, 加油!

愛德華一世  thx  發表於 17-3-28 14:21

kmb2015ltd 發表於 17-3-27 12:56
佢不會主動完成功課,都要倚頼,每日7至8様功課,都是1小時多D完成,默書中英文都是九十幾分,但是測驗和評 ...
有邊個小朋友唔想自己叻啲,多人錫多人讚,所以襯小朋友仲細必須培養佢責任感,自己的事要自己負責,功課要自己做,做得到要多讚賞。小朋友係須要鼓勵及得到父母認同,才會有動力再做好啲。加油。

kmb2015ltd  是呀,所以我而家很用心教佢,不過有時好鬼勞氣  發表於 17-3-27 22:11

kayi0556 發表於 17-3-27 17:39
我可以分享下大囡的歷程, 佢中英文底好差, 幼稚園時冇特別俾佢上果d中英文班, 心只想佢開開心心返學,佢 ...

請問補習老師上堂嘅模式係點?

我自己依家大學自修俄文,副修法文,文法好容易記到,熟能生巧,我上堂可以無需要聽 grammar seminar 都可以應付自如,「按單執藥」,但係講到閱讀理解同埋作文,始終要先識多 d 字。

我補習個妹妹都係典型香港學生,grammar 果 part 完全唔洗擔心,但係一講到寫文就發現句子係 grammatically correct,但係用字比較淺,睇書果陣有好多生字一抽問就「露底」。 我就同佢伴讀下,有良好嘅 input,先有更大機會有顯著  output。平日佢一個鐘頭寫唔到 100 字作文,佢最後一次堂上寫文畀我,一口氣寫左 200 字,睇落有板有眼,嚇親我。

不過普通初少英文都可以用一個暑假追返,唔需要太擔心。

洋蔥頭媽咪  我覺得要追上中文其實比追上英文困難得多  發表於 17-5-3 10:41

1998Ruby1998 發表於 17-4-7 00:07
我自己依家大學自修俄文,副修法文,文法好容易記到,熟能生巧,我上堂可以無需要聽 grammar seminar 都可 ...

請問馬鞍山你會上門補習嗎?