用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書做功課唔集中, 睇電視好集中, 算唔算專注力不足 ...
樓主: 愛德華一世
go

溫書做功課唔集中, 睇電視好集中, 算唔算專注力不足 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-17 11:02
有無寫句子但抄漏個字,或抄抄下抄咗第二度?

就你講嘅嚟睇,細妹應該未能控制到將注意力放在那些地方,佢有專注能力,但掌握得唔好,有時應留心的地方無法留心,但小朋友專注力未成熟都好正常,要時間發展。但都可以在生活上找些方法去幫助小朋友。
上堂遊魂,有時都要睇埋老師教書悶唔悶,老師功力唔夠,都影響學生留心程度,我哋做過學生都知。

wan_sosin 發表於 17-3-17 11:44
就你講嘅嚟睇,細妹應該未能控制到將注意力放在那些地方,佢有專注能力,但掌握得唔好,有時應留心的地方 ...
local school上堂有乜可能唔悶。我當年中學, 上堂真係悶到暈, 尤其係食飯之後D堂, 真係離魂, 我咪用原子筆篤大脾, 等自己醒一醒神, 唔係點頂。

專注力日常生活可以訓練的嗎?

little_yolky 發表於 17-3-17 12:09
local school上堂有乜可能唔悶。我當年中學, 上堂真係悶到暈, 尤其係食飯之後D堂, 真係離魂, 我咪用原子筆 ...

都係架,上堂無幾何唔悶,但老師有時比學生分組答下問題,會好過一味得個聽字。
其實好多遊戲都要用專注力,例如冚綿胎,拍7,一隻青蛙一張嘴等等。。。

我細個時(現在都係)最討厭puzzle,不可能拼到超過50塊。全班36人長期考超過30名。好鍾意看電視打機(通宵果隻)。成日漏帶功課和書。

中五發力,大學1st hon(top uni, 最難那些學系之一)畢業。

上述各人提及的test一定有其參考價值, 但是每人狀況不同,敬請帶小朋友去做專業評估。

wan_sosin  你好勁!克服弱點實在不容易  發表於 17-3-18 00:21

wan_sosin 發表於 17-3-17 13:19
都係架,上堂無幾何唔悶,但老師有時比學生分組答下問題,會好過一味得個聽字。
其實好多遊戲都要用專注力 ...
唔得架, 讀書以外所有嘢佢都好專注架, 如果唔係, 佢點上枱表演? 30分鐘成齣折子戲連唱、讀白、跟音樂、走台步, 咁多動作, 唔專注點得? 仲要接對手, 唔係自己一個。佢係做功課溫書唔掂咋, 所以同佢玩目綿胎, 佢好專心架, 彈琴、跳芭蕾舞、畫畫...全部都專心架。

愛德華一世    發表於 17-3-20 11:36

回覆 bobbob 的帖子

唔係精神科,兒科(好彩唔係精神科,如果唔係就大獲)

Tanyafish 發表於 17-3-17 13:23
我細個時(現在都係)最討厭puzzle,不可能拼到超過50塊。全班36人長期考超過30名。好鍾意看電視打機(通宵 ...
請問你係女網友定男網友? 我年年都等我女發力, 等左六年都未發力....

little_yolky 發表於 17-3-17 13:43
唔得架, 讀書以外所有嘢佢都好專注架, 如果唔係, 佢點上枱表演? 30分鐘成齣折子戲連唱、讀白、跟音樂、走台 ...

你唔係講緊細妹咩?
單單做功課唔專心,都明顯係唔鍾意做功課,而唔係專注力問題。

wan_sosin 發表於 17-3-17 14:09
你唔係講緊細妹咩?
單單做功課唔專心,都明顯係唔鍾意做功課,而唔係專注力問題。
...
係講緊細妹呀, 細妺都係唱粵劇的, 係小生。

但係佢做功課真係可以揸住枝筆定咗型, 靈魂出竅, 又或者行來行去, 攞呢樣, 攞果樣咁喎。老師都話佢上堂有發夢。

家姐好專心架, 上年大考, 監考老師係咁騷擾佢哋班, 又突然响家姐後面整佢個頭, 佢都好專心繼續做卷架, 簡直係泰山崩於前而色不變, 考好個試先。

MrBeast  阿細睇詩魂一定好有共鳴   發表於 17-3-17 15:25

little_yolky 發表於 17-3-17 14:19
係講緊細妹呀, 細妺都係唱粵劇的, 係小生。

但係佢做功課真係可以揸住枝筆定咗型, 靈魂出竅, 又或者行來行 ...

兩姊妹可以同台演出,好正!

咁樣細妹真係唔太鍾意讀書,有家姐在前對比,佢就變得更唔掂! 性格嘅野! 好難勉強! 要睇佢自己幾時開竅。

little_yolky    發表於 17-3-17 14:51

wan_sosin 發表於 17-3-17 14:43
兩姊妹可以同台演出,好正!

咁樣細妹真係唔太鍾意讀書,有家姐在前對比,佢就變得更唔掂! 性格嘅野! 好難 ...

樓上mimi話, 等咗六年都未發力........................

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 13:54

唔好聽到精神科就覺得大鑊(仲以為上代人先有咁嘅忌諱),adhd, asd 呢類同腦有關嘅病症全部要精神科醫生斷症同落藥, 唔係是但搵個兒科醫生就得。

我一向有睇兒科,因為我生長線係 3% 以下,連第一條線都掂唔到。不過學校年年投訴我「曳」(其實只不過係上堂唔專心、討厭重重複複嘅功課、比其他同學活躍活躍少少),阿媽只係順路問下。

我唔係驚精神科,我阿哥因為自閉症年年都睇精神科所以我就冇呢個忌諱,我比起呢度好多人更常去見精神科醫生。我做出嘅所有行為同 ADHD 好相似,如果畀好多醫生,一定會斷我做 ADHD。

我學校對「唔正常」嘅學生有高度關注,往年有幾個學生診斷有 ADHD,學校就當佢地係計時炸彈咁,24 小時看守,Lunch Break、After School、Sports Meet、Swimming Gala、Open Day 等等,都要有老師看監,唔畀自由活動,同犯人一樣,去廁所都要老師看住,仲要每個禮拜去見註校社工。個社工話唔會講秘密出來,但係我試探過,佢咩都講曬畀老師聽,搞到班老師仲看得更嚴,所以之後我用唔同方式推左社工,三個月後學校先當返我正常。我唔想畀學校當我係犯人咁,雖然食藥可能會對我好,但係生理好左,心理難受,學校個個老師同學都當你炸彈咁避開,好大壓力。我好明白果種痛苦。你可以話我諱疾忌醫,但係學校咁樣嘅處理「問題學生」方法,令我唔想去對症下藥。

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 13:54

兒科醫生都話我個仔無事架,仲話佢幾聰明。但係,聰明唔等於無ADHD。
到最後是CP經過問卷,觀察來判斷。
真正用些時間同我仔接觸,先會感覺佢超乎平常小朋友。

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 16:27

我一向有睇兒科,因為我生長線係 3% 以下,連第一條線都掂唔到。不過學校年年投訴我「 ...

什麼學校咁得閒看守學生?
我最多時聽到嘅係唔夠支援,學生無人去理,我仔係學校完全同其他學生一樣,無"特別"待遇,最多係安排佢坐前少少,同交多一些責任比佢,等佢有多些事做,減少去犯事。

little_yolky 發表於 17-3-17 14:53
樓上mimi話, 等咗六年都未發力........................

等幾多年都好,只要有一年開到竅就掂晒,我都係中學先真正去讀書。
到時屋企人撓埋手都得,最多如果到時仔女要求想去補習,你決定比唔比錢佢去補。

回覆 wan_sosin 的帖子

你仔仔學校好好啊!
唔知點解我地學校覺得有問題學生就要睇到實一實,驚「出事」(聽老師講過,以前有個 ADHD 學生打過人,所以之後所有有問題學生都要看管、「收監」),唔畀佢掂任何野,唔可以擔任任何職務,要坐正老師桌面前,形同廢人,慘過坐監。所以我咁多年係學校申請入咩隊、服務組別,都唔批准。試過選班長,我夠票但係因為老師一聲令下,唔畀做。

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 17:22
回覆 wan_sosin 的帖子

你仔仔學校好好啊!

你間學校對SEN學生了解太少,唔識處理! 可能亦好怕被家長投訴!
要打交,亦唔一定係SEN學生,男仔多少都易動手動腳。
‹ 上一主題|下一主題