用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基既國際學校好唔好嫁?
樓主: jaydenmama0709
go

英基既國際學校好唔好嫁?   [複製鏈接]

唔洗同人比, 點解咁多人揀國際學校, 就係唔想小朋友係主流學校倒模出來.  我家一號, 小時侯都表現欠佳, 佢係比人要多D時間成熟, 咁我都冇計. 而家大大下, 我都覺得叫正正常常, 有D野佢比人差, 又有D野比人好.  上年都插左班間叫有名氣點的IS (我們插班是為著有直升中學), 但我又冇因此覺得佢有物特別好野, "技"比人高. 咪又係小朋友一名. 反而我最欣賞係佢對學校功課緊張, 唔會漏交, 又會自動溫習, 我已收貨, 冇諗過佢叻與否.

入得IS, 就比小朋友機會慢慢成長, 唔好用主流學校心態對待.  天生我才必有用, 不用同其他人比較. 學習又好, 返學又好, 我欣賞IS培養孩子正面態度, 多過佢要攞幾多分.  

858 發表於 17-3-24 14:58
唔通唔理是非黑白乜都讚?同班同學做到佢做唔到就係佢問題,無咁叻所以RC收佢同學唔收佢。過兩三年我會送 ...
個point係接受佢,鼓勵佢,唔係一定要讚,但無需同人比較。我唔敢代表大部份IS家長發言,但相信不少家長心態都係想逃離高壓同比較,比小朋友係一個正面環境中自主學習。如果一定要比來比去,不如去LS, 日日比,天天鬥
‹ 上一主題|下一主題