用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K1-K3 應選英普/英粵班?
go

K1-K3 應選英普/英粵班? [複製鏈接]

請問已升小一的家長們,覺得k1 讀英普 / 英粵班好d ?本身St.Cat 收左英普, 但有人話英粵好d ,諗緊轉唔轉。
另外 考小一是否多用廣東話?如小朋友英普班對考小一及認字會否有影響?

p.s 我仔讀緊pn英普班
   4    0    0    0

語言越細學越易學好,如你小朋友讀英普,你自己要教廣東話的發音。若是英粵班便要外出學普通話,除非你識得教。我和爸爸都不懂普通話,為了不想外補,所以選了英普。考小一,首次面試多數用粵語考,某些校去到第2 或3 次面試才有考普通話。我小朋友習慣用普通話的思維作句子,說得出便寫得出來。現在小一的中文科及普通話科都不用我費心。不論粵語或國語教學,都有其好壞處,看家長如何互補不足。

英粵好

想知 x2

回覆樓主:

英普,小朋友的學習及適應能力很強的,不要錯過從小學習的機會

英普。

我覺得係視乎小朋友現時的粵語能力同基礎。如果而家粵語已經唔錯, 咁就選英普啦...

如果唔係, 有機會小朋友會將D普通話音混入廣東話內... =_=

如果要裝備考直資私校, 尤其考神校, 一定係英粵, 普通話佔面試比重很少, 主要要懂得很多廣東話詞彙, 讀普通話, 廣東話會有咁好, 對面試時想描述時會有困難.  普通話可以出面學, 上小學還有時間學, 不須擔心.   

catcle 發表於 17-3-17 10:19
如果要裝備考直資私校, 尤其考神校, 一定係英粵, 普通話佔面試比重很少, 主要要懂得很多廣東話詞彙, 讀普通 ...
Good point...Agree!

供參考:
http://www.####.com/165449/24parent/%E3%80%90%E8%A8%80%E8%AA%9E%E6%B2%BB%E7%99%82%E5%B8%AB%E3%80%91%E8%8B%B1%E6%99%AE%E7%8F%AD%E7%9A%84%E8%AC%AC%E8%AA%A4/
‹ 上一主題|下一主題