用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友幾多歲,你哋先俾零用錢
go

小朋友幾多歲,你哋先俾零用錢 [複製鏈接]

小二生, 學校無小賣部, 中午訂飯盒。 其實無需要用錢, 不過xmas,  新年, 開放日, 學校有小物品可帶錢返學校買。
我小朋友想我俾零用錢佢儲。
   5    0    0    0

小一開始有零用錢,無需要用錢都有。

greentea000 發表於 17-3-15 18:46
小一開始有零用錢,無需要用錢都有。

小一開始

中學先開始

不過唔可以同佢增值八達通當零用錢,要用真錢。如果買野,頭兩年要畀個金額限制,咁樣佢會考慮點買先最到最多最開心。之後就可以全權畀佢自己管理,要佢每個月計下自己剩低幾多錢,洗左幾多,錢可以用來買書買文具買玩具等等,要買就自己儲,父母唔可以心軟通融。

其實最主要都係教佢,應洗則洗,應慳則慳。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

"應洗則洗,應慳則慳"點介定?

生活開支、供書教學父母已包

回覆 greentea000 的帖子

即係有時候如有文具需要買(例如鉛筆用到好短、擦字膠用到好細粒、間尺崩左/甩色),唔需要話用到真係用唔到先買,雖然咁樣係慳家。但係如果話見到文具好靚想買,就應該考慮自己依家有冇需要。不過 "應洗則洗,應慳則慳" 家家不同,各有各定義。
我定義生活開支同供書教學為教科書、書包、衣服等等,文具、玩具、圖書、零食等等則唔算屬於父母開支,呢 d 小開支可以由小朋友自己用零用錢決定。

greentea000  你好正路好乖   發表於 17-3-15 21:10

原先打算唔算冇咁早架, 但因為有小食部, 所以阿女小一上學期已經強烈要求, 最終岩岩既1月下學期開始就上課日每天有 $1...佢主力係會去小食部買野食, 不過都肯用$1會買旗/捐錢入四旬期箱等....

鍾意既野, 廿幾蚊都話平, 唔鍾意既, 就兩蚊都話貴!

同佢講左, 唔見左學校d乜證乜證, 要俾錢補領既話, 要你自付, 我借錢俾你補領左先, 要還返俾我~ 又成日都同佢講, 你要儲到六、七十蚊先先可以去佢至愛- 大快活打邊爐!

我囝小學一年級開始帶零食(因為小食部太迫, 小一生根本迫唔到入去),另外再比$5佢袋住,等佢有錢去小食部貢下(多數洗唔到錢既,因為小食部d野食佢都有)...

阿囡學校無小食部又無自動售賣機所以無帶錢返學

回覆樓主:

原來咁細個就有零用錢。 你哋用咩儲錢工具? 錢箱? 會唔會自己去錢箱攞了錢用家長唔知?

回覆 little_kid 的帖子

就係用普通錢箱,隨時可以開到既。
小一$5/日,返學日先有,老豆俾我自由決定儲幾多、買D咩、幾時買。

初小學儲蓄幾好嘅,簡單學記錄收入支出做賬概念都夠好啦。賬目對消費概念嘅教育好有作用。由其當儲蓄可以帶來消費自主嘅時候,比對任意消費的後果,會好容易立杆見影。
我以前會在暑假開始,開一啲任務畀佢地賺錢做種子賬戶去學儲蓄做賬,慢慢會自動節省零用去做儲蓄,有趣嘅係哥哥會滾存,謹慎消費,細嗰個會計劃消費,定期歸“0”

greentea000 發表於 17-3-16 21:56
回覆 little_kid 的帖子

就係用普通錢箱,隨時可以開到既。

隨時開到嘅錢箱, 我女會一早花光了。

ABC-DAD 發表於 17-3-17 16:30
初小學儲蓄幾好嘅,簡單學記錄收入支出做賬概念都夠好啦。賬目對消費概念嘅教育好有作用。由其當儲蓄可以帶 ...

我也想用完成任務/達目標的形式俾錢佢儲。 咁你有無限制小朋友什麼情況(什麼節日/限每次花費金額) 下才可用呢啲錢?

1998Ruby1998 發表於 17-3-15 19:19
中學先開始

不過唔可以同佢增值八達通當零用錢,要用真錢。如果買野,頭兩年要畀個金額限制,咁樣佢會考慮 ...
八達通真係..........
我會月頭一次過去晒全個月既車費入八達通, 阿細小一時去秋季大旅行, 佢事前問過我可唔可以用八達通買小食, 我話可以。點知, 佢好慷慨, 同班同學有D無晒錢, 但好想飲嘢, 佢覺得好可憐, 係咁嘟八達通請同學仔飲嘢, 嘟晒200+蚊, 搞到返屋企無錢坐小巴, 好彩小巴司機由佢幾個月大睇到佢大, 叫佢下次俾返, 唔係要行路返屋企。但佢咁有同情心, 又唔好意思話佢。

greentea000  同情心可大可小,要小心引導。  發表於 17-3-17 19:33

回覆 little_yolky 的帖子

呢個情況真係想發火但係發唔落。
因為仲細,唔會明白八達通 d 錢同現金一樣,佢地會覺得八達通冇錢突然就會增值,唔覺得矜貴。唯一辦法就係八達通只容許搭車 (就算煩都好,每次只能夠入 $50),所有零食、買耶等等全部現金,呢個我數學補習老師講,佢都驚個女唔理解,唔識得真係電子錢。就好似碌卡咁,好多年輕人唔識得點管理「電子錢」,因為睇落都係一堆數字,唔覺得自己手頭上唔見左錢,所以好容易碌爆卡。

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 17:27
回覆 little_yolky 的帖子

呢個情況真係想發火但係發唔落。
佢今年個秋季大旅行之前, 同我話:媽咪你記得入多D錢入八達通度喎, 同埋記得俾五蚊我, 如果用晒八達通, 都可以入銀仔坐車。

1998Ruby1998  真係啼笑皆非,嬲佢唔落  發表於 17-3-17 18:12

little_kid 發表於 17-3-17 16:44
隨時開到嘅錢箱, 我女會一早花光了。
呢D家庭教育無一定做法,係睇家長既價值觀同想通過零用錢教D咩,各施各法。
‹ 上一主題|下一主題