用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大取消天文學/數學/物理主修
樓主: ppmmbb
go

港大取消天文學/數學/物理主修 [複製鏈接]

Rattie 發表於 17-3-16 23:58
阿女唔多睇新聞,佢同我講最重要係識掌握答題技巧,通識係 5**
你講唔多睇新聞, 我囡都是, 考DSE前 買了一本星島通識, 佢話無有, 睇都無睇, 見佢考前溫了兩天去考, 真有D 擔心, 結果拿了5** .結論是最重要係識掌握答題技巧, 佢話考英文易過中文.

mega_yi1 發表於 17-3-17 11:25
你講唔多睇新聞, 我囡都是, 考DSE前 買了一本星島通識, 佢話無有, 睇都無睇, 見佢考前溫了兩天去考, 真有D  ...

英文是否都是 5* / 5**?

retriever 發表於 17-3-17 10:52
係咪上左雞精班?

女在學校通識成績幾前吓,所以不假外求,連外面d mock 都冇參與

LingChiBaBa 發表於 17-3-17 11:18
一定唔係。我女學校用英文考通識,係有學生攞3。

當然唔係全部,只是比例上坐4佔多數

mega_yi1 發表於 17-3-17 11:25
你講唔多睇新聞, 我囡都是, 考DSE前 買了一本星島通識, 佢話無有, 睇都無睇, 見佢考前溫了兩天去考, 真有D  ...

加上寫英文可以快過中文好多

Rattie 發表於 17-3-17 12:36
當然唔係全部,只是比例上坐4佔多數

你咁講又無錯嘅,話哂用英文考嘅一定係英中,平均水平應會比拉均埋band2及3嘅高。

winniesiu 發表於 17-3-17 14:09
原來HKU 剛改,醫科收best 6, CU 照舊4+3

減低中文及通識的影響!

回覆樓主:

其實Best  Six 計唔計 Category C?

ppmmbb 發表於 17-3-17 11:58
英文是否都是 5* / 5**?
通識用英文答會易D, 其實因為考其他科用英文, 寫得多, 自然快, 容易表達, 又不計grammer, 同英文有無5*/5** 無關.

ppmmbb 發表於 17-3-15 11:03
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170315/00176_014.html

快啲取消「通識 」為必修,回歸以前「數組 ...

吓 我fd啊仔一定好失望 佢一直以港大有天文學為目標 好努力 為將來入依科

retriever 發表於 17-3-16 19:10
phy math 好多人讀?

今日唔係新聞講返出來,我都唔記得咗有佢哋存在。

Math/Phy梗係冇人讀啦, 兩科都半桶水,為乜先?

依家四年制,真係叻既,Math同Phy double major啦!呢科Math/Phy殺得對,殺得好。

JustAParent 發表於 17-3-18 00:29
Math/Phy梗係冇人讀啦, 兩科都半桶水,為乜先?

依家四年制,真係叻既,Math同Phy double major啦!呢科M ...

殺果科味係你所講Double Major囉!

ppmmbb 發表於 17-3-18 00:39
殺果科味係你所講Double Major囉!

Math/Phy 不等於 Math Phy double major.  講完 !

JustAParent 發表於 17-3-18 00:44
Math/Phy 不等於 Math Phy double major.  講完 !

你查清楚先講啦!

JustAParent 發表於 17-3-18 00:44

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170314/56426289

自己睇啦!

ppmmbb 發表於 17-3-18 00:58
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170314/56426289

自己睇啦!

我本來都唔想再回應你.  有HKU webpage你唔睇, 你去睇蘋果.  睇你就睇清楚啦.

"取消數學/物理主修後,學生仍可選擇數學及物理雙主修或副修此2科"

數學/物理本來就係一個獨立學系, 如果數學/物理叫double major.  那些讀數學系+物理系叫什麼呀 ?

JustAParent 發表於 17-3-18 01:06
我本來都唔想再回應你.  有HKU webpage你唔睇, 你去睇蘋果.  睇你就睇清楚啦.

"取消數學/物理主修後 ...

Sorry, 我睇錯, 我讀HKU時未聽過(可能我大鄉里,見識少)你講math/phy此一科, 只識人讀math&phy double major, math/phy一科是否很久以前已有?謝謝。

ppmmbb 發表於 17-3-18 01:33
Sorry, 我睇錯, 我讀HKU時未聽過(可能我大鄉里,見識少)你講math/phy此一科, 只識人讀math&phy double majo ...

很久了,但詳細歷史冇考究過。如果冇記錯,編入JS6901前,好似叫6638。
‹ 上一主題|下一主題