用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大取消天文學/數學/物理主修
go

港大取消天文學/數學/物理主修 [複製鏈接]

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170315/00176_014.html

快啲取消「通識 」為必修,回歸以前「數組」及「生物組」理科教學模式!

0    0    0    0

ppmmbb 發表於 17-3-15 11:03
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170315/00176_014.html

快啲取消「通識 」為必修,回歸以前「數組 ...

點解要取消通識?

retriever 發表於 17-3-15 15:10
點解要取消通識?

只係改為選修!

ppmmbb 發表於 17-3-15 18:03
只係改為選修!

點解呢?通識有咩唔好?

retriever 發表於 17-3-16 07:37
點解呢?通識有咩唔好?

唔係唔好,係無咁多時間。

以前AL,數組:中、英、PHY、CHEM、App Maths、Pure Maths,啲時間都是剛剛好,想要有科研人材,是要實際d睇時間做人!

retriever 發表於 17-3-16 07:37
點解呢?通識有咩唔好?

又其果批中中、中上成績的學生,佢哋有心讀好理科,亦有興趣大學選修科學、數理、工程有關學科,但佢唔係狀元、榜眼、探花尖子,佢哋可能只是秀才、舉人、貢士、進士級數,但為了科「必修通識」,除中英數通外,佢哋只敢揀選1-2科理科,亦唔敢揀選M1/M2 (可能是學校唔比佢哋讀,怕佢哋無咁多時間),咁樣落去,點夠人去修讀大學科學、數理、工程學科?仲敢講科研?

回覆樓主:

關通識乜事?其實評論前有冇睇新聞內容?物數雙修,比我都唔讀啦。

JustAParent 發表於 17-3-16 13:44
關通識乜事?其實評論前有冇睇新聞內容?物數雙修,比我都唔讀啦。

你唔讀,唔代表無人想讀。
只是現時DSE科目組合,令學生數理基礎能力不足,無法修讀。
我AL年度入HKU,此Double Major仍有好多人讀。

好多中中學生其實讀書好好架,都有心機追,不過奈何學校唔畀修 3 科(太多科同太多資源),通常都係修 1-2 科, M1 同 M2 係當一整科(好多 Band 1 學校當半科)AL 講專才,DSE 講通才,我都見過好多人數學理科好好架,不過卡在寫文唔得,LS 得 1-3,原本留畀理科嘅時間都撥左落去 LS 到。

我同學就係咁,佢數理好好,係數學資優生,不過我總分成績好過佢,但係實際上如果唔計主科,佢分數高過我。佢特別死左通識成日 1-2。通識如果要補,真係好多野要讀,尤其係出面補習社,有邊個導師唔係塞本「例子」圖鑑畀學生?背都背死(其實實際作用唔係好大,要長期多睇新聞、睇其他國家點處理問題,呢 d 並非三年時間就可以達到)。

不過我都要講返句公道說話,通識上到大學就好有用,尤其係我最討厭嘅 IES,依家做 project 要寫 Literature review、methodology 等等,我班英國同學聽極都唔明,我就唔洗上堂都識做。

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 16:36
好多中中學生其實讀書好好架,都有心機追,不過奈何學校唔畀修 3 科(太多科同太多資源),通常都係修 1-2  ...

以前無通識,讀大學project 要寫 Literature review、Research methodology... ... 係自己去Lib找書自學。

讀大學是要學點去找資料、學點學新野!

ppmmbb 發表於 17-3-16 10:00
又其果批中中、中上成績的學生,佢哋有心讀好理科,亦有興趣大學選修科學、數理、工程有關學科,但佢哋 ...

其實好似而家醫科都開放左,唔再係4+?, 而係BEST FIVE OR SIX。 其他學科唔知會否跟隨。

咁間接都唔駛太受一科影響。

ppmmbb 發表於 17-3-16 13:57
我AL年度入HKU,此D ...

phy math 好多人讀?

今日唔係新聞講返出來,我都唔記得咗有佢哋存在。

我反而覺得中文係咪可以好似UE 咁教,傾向應用面。 真係好有興趣,可以TAKE 中國文學。

無論讀醫科,理科定工程,睇唔到知道修詞方法有幾大幫助。。

回覆樓主:

阿女唔多睇新聞,佢同我講最重要係識掌握答題技巧,通識係 5**

Rattie 發表於 17-3-16 23:58
阿女唔多睇新聞,佢同我講最重要係識掌握答題技巧,通識係 5**

你女好叻。

但見過一啲數理痴(勁)學生,死在中英通手上。

ppmmbb 發表於 17-3-17 09:42
你女好叻。
其實我都唔明點解唔睇新聞通識都可以攞高分,佢話老師覺得佢啲 points 好 ~ 就算有時連佢都唔係幾知自己答咗啲咩
女之前講過,用英文考通識嘅都差不多可以係坐 4,唔知真定假

winniesiu 發表於 17-3-17 09:52
以我所知醫科仍要4+3喎,最好有M1/M2

唔知我有無理解錯。。。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161029/mobile/bkn-20161029143419314-1029_00822_001.html

ppmmbb 發表於 17-3-16 13:57
我AL年度入HKU,此D ...
I listened to RTHK and got some background info about the proposal.

HKU inherited UK system for sometime, Maths & Phy is the product of many years back.
Currently, HKU and other universities using more flexible double majors to replace those Maths & Phy ..... programs, students still have the choice, also more electives for students to pick.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rattie 發表於 17-3-17 10:13
其實我都唔明點解唔睇新聞通識都可以攞高分,佢話老師覺得佢啲 points 好 ~ 就算有時連佢都唔係幾知自己答 ...

係咪上左雞精班?

Rattie 發表於 17-3-17 10:13
其實我都唔明點解唔睇新聞通識都可以攞高分,佢話老師覺得佢啲 points 好 ~ 就算有時連佢都唔係幾知自己答 ...

一定唔係。我女學校用英文考通識,係有學生攞3。
‹ 上一主題|下一主題