用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-22 12:47
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中 ...
其實,大家唔好咁著意「第10」,依個只係一個比喻。一百人考第10 ,一千人考第10 ,七百萬人排第10已經好唔同。

冇人講個小朋友嘅壓力一定係源自父母,只係父母係佢哋見得最多嘅人,如果連父母都唔幫佢哋減壓,仲要增加壓力比佢地,咁就好容易會壓力爆煲。

little_yolky 發表於 17-3-22 12:47
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中 ...

父母同小朋友期望相近,並非家長一相情願,都好!
但有時小朋友自己唔知自己事,比自己太大壓力,都要想想辦法輔導下。小朋友太大壓下就會好易事事忟憎

wan_sosin 發表於 17-3-22 13:27
父母同小朋友期望相近,並非家長一相情願,都好!
但有時小朋友自己唔知自己事,比自己太大壓力,都要想想 ...
係呀, 佢近來好忟憎。

山海兒女 發表於 17-3-22 13:02
其實,大家唔好咁著意「第10」,依個只係一個比喻。一百人考第10 ,一千人考第10 ,七百萬人排第10已經好唔 ...
現實係, 九成小朋友既壓力係源自父母吧。父母無俾壓力, 小朋友好少出事。

小朋友點可以學習處理壓力?感受自己壓力?

山海兒女 發表於 17-3-22 13:02
其實,大家唔好咁著意「第10」,依個只係一個比喻。一百人考第10 ,一千人考第10 ,七百萬人排第10已經好唔 ...

認同,父母可以為小朋友去調節壓力。在最頭位的,普遍壓力大過後面。老師和同學都會留意這幾個學生。

retriever 發表於 17-3-22 08:28
"對佢終身有裨益既"

呢個問題我好想講, 不過今天先得閒回覆...
我覺得感恩比知足更好

學習壓力何來? 唔識唔明? 太多功課測考?明晒識晒,但係考得唔好?

搵到個原因,先可以解决問題。合理的壓力係正常的,小朋友成長都要學習面對呢d。人生係咁既,壓力、不安、失敗、被拒絕……無人可以免疫,要學習如何在逆境越戰越强。
‹ 上一主題|下一主題