用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 語文不及格教語文
樓主: 蝦米豬
go

語文不及格教語文   [複製鏈接]

入到教大,都應該接受良好教育,如果要和牛先做到靚牛扒,算咩厨藝。
TSA呢類“評估”,要做,最好就由教大開始做先,教育質素,由教大做起,研究一下教局政策及人力資源運用

greentea000  靚牛扒=靚材料+好厨藝  發表於 17-3-15 22:13

其實,教大點都叫做八大之一,大專(依家轉做大學)畢業生教小學綽綽有餘,阿媽果輩,大把中學畢業做小學老師,又無咩聽過話教唔掂。

greentea000  總有人出普及教育價錢要求國際學校標準   發表於 17-3-15 22:10

bobbob 發表於 17-3-14 10:32
好奇問名私中即係邊間?

幼稚園一條龍上,英文科老師拿過特首教學大獎,九龍區

醒目開學勳章

蝦米豬 發表於 17-3-15 23:20
幼稚園一條龍上,英文科老師拿過特首教學大獎,九龍區
我大概估到邊間,不過中學部應該係直資唔係私立

simonwan 發表於 17-3-14 18:57
市場上大把有得揀。而家系政府政策同工會(教協)保護主義妨礙有料之人當教師。

好多官津學校老seafood  ...

英文好唔代表識教英文,真係要進修讀d mud教學法,維持課室秩序,兒童心理學,乜動機等等。反過來,我廣東話叻,有心教,叫我教外國人都未必教好佢地

Tintin926 發表於 17-3-14 21:50
我間男校當年係叫個brother兼任會考班英文老師,原本佢只教religious study,因太無聊校長叫佢教,兩年來冇 ...

你都好叻,咁樣教法都升到預科班

1998Ruby1998 發表於 17-3-15 03:33
回覆 kwokbobo 的帖子

已經中三啦,仲要係香港幾 top 嘅 band 1 學校。不過因為我班係「差班」(冇計,我  ...

同意,父母和老師的言行,特別是負面的,對孩子影響很大。一個適時恰當的讚譽和鼓勵,可以有微妙的效果

IloveJJ 發表於 17-3-15 21:41
信唔過即係等於我擺個仔讀津小但會出去學英文。支持係因為明白政府有好多困難,唔會因為咁而去對抗,但我 ...

你見識少, EK不少家長不介意文科。

要求唔好日日教錯野, 做個稱職老師醫生係過份要專業?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

現今嘅問題,係小學課程太側重知識嘅量同大跨度嘅超學年操練,在教學互動、提高學習趣味着墨太輕,要幫助新畢老師增加見識及生活體驗,先可以提供真實的、豐富的、有養分嘅學習趣味給小朋友,一T一L基金,投資在準教師身上,畢業前有三個月遊歴資助,我覺得回報會最大。

judy 發表於 17-3-15 12:53
學生有冇投訴?

阿大中一時,請來一自稱在外面做高層嘅鬼佬來教文學,個鬼佬吹水一流,書就少教。學生集 ...

三十幾年前,邊有人投訴老師?何況我地仲系一班新市鎮屋村薯仔。

不過,學校都好似知道呢位老師的事跡,第二年調左渠去教中一數。

蝦米豬 發表於 17-3-12 13:48
我以前有個師弟,好想入行做教師,有教育理想,但不是教育專科畢業,後來讀pgde, 最後做了津校中學老師。之 ...

好多本地英文老師英語水平好低,複雜少少的語句,他們會在課堂用廣東話解釋,根本不能製造英文語境給小孩

cherrieshum 發表於 17-3-16 07:48
好多本地英文老師英語水平好低,複雜少少的語句,他們會在課堂用廣東話解釋,根本不能製造英文語境給小孩
...

阿女讀了兩年本地傳統小學,英文老師在課堂上幾乎一半時間用廣東話,基本上英文一點也沒有進步,只靠自己平日閱讀才能有少許得著。

IloveJJ 發表於 17-3-16 07:43
咁你咪過去升中版、初中版睇下囉!事實勝於雄辯。

不理孩子興趣和能力選科, 只人云亦云, 是愚蠢的, 是痛苦的根源。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

蝦米豬 發表於 17-3-15 23:39
英文好唔代表識教英文,真係要進修讀d mud教學法,維持課室秩序,兒童心理學,乜動機等等。反過來,我廣東 ...

但英文好起嗎唔會用通勝教學法:講「巴叉」或「叉羚廚」或「賣飛佛」。

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 17-3-16 07:48
...
又唔係間間係咁,你唔好彩啫

little_yolky 發表於 17-3-14 11:23
不如問一問自己,一生中遇上幾多個又叻又好既教師

我女升小前收過幼稚園轉發區內各小學的宣傳品和通訊,我看過一個大機構二線小學的英文科主任的通訊文章,oh my god, 我都捉到有問題,扮明係抄抄地,但用錯,newsletter不是要小心校對的嗎?

呢間係谷校。可能因為老師無料,只用谷法

awah112 發表於 17-3-16 13:33
教中文的中文不及格,教英文的英文不及格
.........都...........唔駛咁擔心既, 香港教語文既老師必須pass語文基準試既.........

little_yolky 發表於 17-3-16 15:11
.........都...........唔駛咁擔心既, 香港教語文既老師必須pass語文基準試既......... ...

2001 年後入職才要考。之前的教師都系三十到尾,四十歲出頭咋!仲有二十年教。死未?

而且基準試合格的水平有幾好呢?
‹ 上一主題|下一主題