用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 新生家長會
樓主: kaikai1234hkhk
go

Think 新生家長會 [複製鏈接]

西貢之花 發表於 17-3-14 11:50
我唔敢講考龍校/名幼有無優勢,畢竟開學唔夠三個月便開始interview反而呢半年嘅in k過程係見到佢 ...

請問Think的升班評估係點做的?靠老師觀察佢平日表現就夠?

kaikai1234hkhk 發表於 17-3-15 09:50
請問Think的升班評估係點做的?靠老師觀察佢平日表現就夠?

每月教學topic完後會有評估報告,分別由local及net班主任評核,報告沒有分數,只按每個範疇作出評估1-5(完全掌握-未能掌握)

kaikai1234hkhk 發表於 17-3-15 09:50
同埋評估係唔會預先通知你邊日進行評估,所以個個星期我都會同小朋友溫下學校派果本書.

西貢之花 發表於 17-3-15 10:31
每月教學topic完後會有評估報告,分別由local及net班主任評核,報告沒有分數,只按每個範疇作出評估1-5( ...

Thx so much!

rickdom6 發表於 17-3-15 16:17
同埋評估係唔會預先通知你邊日進行評估,所以個個星期我都會同小朋友溫下學校派果本書. ...

謝謝你呀!想問多少少個本書係關於d咩?有好多野要家長課後同佢溫嗎?同埋多唔多功課呢?Many many thanks!

kaikai1234hkhk 發表於 17-3-15 16:43
謝謝你呀!想問多少少個本書係關於d咩?有好多野要家長課後同佢溫嗎?同埋多唔多功課呢?Many many thanks ...
每個主題派一本書 (大約1個月咁上下有一個新主題)。要溫習的量唔多, PN每次認字都係三幾個。

PN功課一星期一份, 都係叫小朋友講說話(即小朋友講, 家長寫).

K1功課每日都有,量唔多,每日15分鐘內完成,不過有D要家長幫手(即找圖畫俾小朋友貼上功課).

rickdom6 發表於 17-3-15 16:57
每個主題派一本書 (大約1個月咁上下有一個新主題)。要溫習的量唔多, PN每次認字都係三幾個。

PN功課一星期 ...

清楚曬!萬分感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
好彩都唔算太多功課(emoji)

西貢之花 發表於 17-3-14 11:02
眼見藍田分校LN學生比高年班學生多,我囡今屆LN約六至七成都有其他心儀K1 offer所以都唔會原校升,如無特 ...

thanks for your comment!
想問下,Think 的N班學生如果K班考到心儀的名幼大多會轉校,咁系米因為Think 考直資私小的成績唔及其他名幼呢?

sandra9102 發表於 17-3-15 19:11
thanks for your comment!
想問下,Think 的N班學生如果K班考到心儀的名幼大多會轉校,咁系米因為Think  ...

附件為2016-17小一派位結果(藍田分校)

升小support夠唔夠見人見智,始終我唔係用家好難俾到建議

西貢之花 發表於 17-3-16 00:50
附件為2016-17小一派位結果(藍田分校)

升小support夠唔夠見人見智,始終我唔係用家好難俾到建議

睇來Think的學生考到直資私小的成績都唔錯喎。

因為我仔考到Think 的UN,正參考用家的意見,諗緊讀唔讀,謝謝你無私的意見。

回覆樓主:

有冇人有九龍塘分校升小數據呢?

請問N班會唔會有茶點的?

kaikai1234hkhk 發表於 17-3-16 09:29
請問N班會唔會有茶點的?

有的,多數食生果/麵包/餅乾;生日會就豐富啲,有好多違禁品食

西貢之花 發表於 17-3-16 10:25
有的,多數食生果/麵包/餅乾;生日會就豐富啲,有好多違禁品食

Thx so much
‹ 上一主題|下一主題