用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去紐西蘭升學
go

去紐西蘭升學

有冇家長比小朋友去紐西蘭升學?
High school
考慮中⋯⋯可以分享吓嗎?

回覆樓主:

我仔暑假會去

lu-ka 發表於 17-3-17 21:14
我仔暑假會去

你仔仔讀暑假一個學期?還是長讀呀?
紐西蘭是一個好好嘅地方

CLCC 發表於 17-3-18 09:41
紐西蘭是一個好好嘅地方

長讀呀,佢好鐘意果邊。

CLCC 發表於 17-3-18 09:41
紐西蘭是一個好好嘅地方

去讀 year 10 第三個學期 開始讀,佢 中一時去過遊學3星期,之後就愛上了,加上果邊可以玩 rugby, 係佢最愛…

lu-ka 發表於 17-3-18 10:05
長讀呀,佢好鐘意果邊。

聽你所講,他之前已去過紐西蘭,會到纽西蘭那個地方讀讀幾年班?我仔仔會係暑假讀一個term,回港再升p5

CLCC 發表於 17-3-18 10:36
聽你所講,他之前已去過紐西蘭,會到纽西蘭那個地方讀讀幾年班?我仔仔會係暑假讀一個term,回港再升p5
...

你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常好味  你諗住幾時畀佢嗰邊升學?

lu-ka 發表於 17-3-18 10:47
你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常 ...

唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大學冇佢份 學校收咗喇佢好興奮好期待

lu-ka 發表於 17-3-18 10:47
你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常 ...

仔仔現時9歲年紀大細,暫時未放心長讀,將來由他自己去選擇

lu-ka 發表於 17-3-18 10:49
唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大 ...

唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大 ...

真好,有人回應
請問你讀那間學校,我仔仔都想去插班year 10, 但有D學校唔收插班,而我又想 boarding, 但選擇好少。另外,我有擔心學歷的認受性
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

有你回覆這個帖真好,我也打算比亞仔去紐西蘭等學,但呢度比較少人討論。我想問你個仔讀嗰間係咪寄宿學校?全年支岀大約多少?謝謝!

LOOLOO 發表於 17-3-21 19:42
真好,有人回應
請問你讀那間學校,我仔仔都想去插班year 10, 但有D學校唔收插班,而我又想 boar ...

Sorry, 咁遲先覆。 我仔都係yr 10 插班,嚟緊7月去,有朋友仔仔都讀緊,好開心。因為新西蘭同澳洲成績係可以link up,所以可以讀完高中可以升澳洲大學,好多人都係咁。

kiu-mummy 發表於 17-3-22 16:43
有你回覆這個帖真好,我也打算比亞仔去紐西蘭等學,但呢度比較少人討論。我想問你個仔讀嗰間係咪寄宿學校 ...

係寄宿! 按依家匯率算約18萬一年,當然唔係私校。私校可以去到40萬一年架。

lu-ka 發表於 17-3-27 09:02
Sorry, 咁遲先覆。 我仔都係yr 10 插班,嚟緊7月去,有朋友仔仔都讀緊,好開心。因為新西蘭同澳洲成績係可 ...

多謝你回應就真。
請問冇有聽過 Liston & Lynfield 這兩間學校?好唔好?煩惱點揀學校
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO 發表於 17-3-27 12:55
多謝你回應就真。
請問冇有聽過 Liston & Lynfield 這兩間學校?好唔好?煩惱點揀學校
...

雖然唔係好update, 但可作個參考。Liston 中型學校,係 auckland, 係怕唔怕華人多?  如果你想好啲學校,可考慮Wellington college.

lu-ka 發表於 17-3-27 13:08
雖然唔係好update, 但可作個參考。Liston 中型學校,係 auckland, 係怕唔怕華人多?  如果你想好啲學校,可 ...

留意下 Decile rate, 係當地學校學校生活平指數,越高分即係學生家庭環境較優,越低分即係學生大部份係嚟自比較低平平既家庭環境。

另外你可以去睇下ERO report, 係當地政府對學校既審查。

lu-ka 發表於 17-3-27 13:14
留意下 Decile rate, 係當地學校學校生活平指數,越高分即係學生家庭環境較優,越低分即係學生大部份係嚟 ...

May I have this website?
BTW, 睇學術成績,Liston又好似好D

LOOLOO 發表於 17-3-27 13:37
May I have this website?
BTW, 睇學術成績,Liston又好似好D

Pm 你

請問Liston 學費幾錢一年?吾該