用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 briefing
樓主: arthropoda
go

樂基 briefing [複製鏈接]

kikibebe 發表於 17-3-14 16:43
本來考到樂基,滿心歡喜,有其他offer都reject, 有啲連interview都冇去。雖然都有一間後備,但原來冇校車到 ...

我同你情況一樣, 係失望但都無辦法, 唯有樂觀諗只係N班, 出年可以考過其他. 你會考慮轉 harts嗎?

回覆 wmandy 的帖子

非常同意,小朋友只是轉個地方,繼續學習。無論是HKPS, Harts 和 Pods都絕對是一間非常好的學校。
我仔只讀了半年PN, 無論是學習上,品格上都有好大進步。學校今次發生了事,相信全校老師和家長心情都好沉重,但我們並沒有對學校作出任何投訴,反而學校家長團結一致,一齊解決問題,無論結果怎樣,我們都不會後悔選擇樂基。

回覆 arthropoda 的帖子

依家情況,恐怕harts都未必有位,到時有位會諗下,你呢?

kikibebe 發表於 17-3-14 17:55
回覆 arthropoda 的帖子

依家情況,恐怕harts都未必有位,到時有位會諗下,你呢? ...

考慮緊, 因為唔知 harts 環境如何, 無 outdoor playground 都是另一考慮...

sillymommy 發表於 17-3-14 17:29
回覆 wmandy 的帖子

非常同意,小朋友只是轉個地方,繼續學習。無論是HKPS, Harts 和 Pods都絕對是一間非 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

arthropoda 發表於 17-3-14 18:44
考慮緊, 因為唔知 harts 環境如何, 無 outdoor playground 都是另一考慮...

係冇outdoor playground 但課室好新 hkps嘅老師都話鍾意Harts嘅課室 小朋友嘅勞作掛起晒 感覺到佢地返學好開心 地下1樓係playground 面積唔算大

今日去唔到家長會,我想問今日講左咩?THANKS

annchichi 發表於 17-3-13 19:48
其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods ...

其實2014 年續約佢地appeal過城規, 可能咁既原因唸定後路開harts同pods,  又今年真係唔續就出現呢個問題。 但如果咁樣講佢地無心辦學就可圈可點。 最少d老師係好有heart

tobebee 發表於 17-3-13 23:35
我唔知點解學校要咁遲先公怖同繼續收生,可能呢方面佢地真係做得唔好,但harts 真係一間好好既學校,校長/ ...

當面試時間在上年11 月, 如果學校無欺騙家長佢地就農曆年後先知, 之前收生學校唔知情又正常, 不過學校唯一要改善係admin不嬲都差, 出錯一d都唔奇。 不過學校背後故事係點我地理唔到同好難追究, 最重要係點安排自己小朋友而家係首要, 所以現在家長都希望學校有好安排
‹ 上一主題|下一主題