用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 briefing
樓主: arthropoda
go

樂基 briefing [複製鏈接]

回覆樓主:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170311/bkn-20170311105406207-0311_00822_001.html

呢間唔係正宗樂基,
正宗那間一流管理

業主拒租 九龍塘樂基幼園停辦300人受影響
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170311/bkn-20170311105406207-0311_00822_001.html

mimwing 發表於 17-3-11 12:04
呢間唔係正宗樂基,
正宗那間一流管理

有分正宗/非正宗?

mimwing 發表於 17-3-11 12:04
呢間唔係正宗樂基,
正宗那間一流管理

業主拒租,正宗唔正宗都唔係問題吧?

852kk 發表於 17-3-11 13:20
有分正宗/非正宗?

九龍塘的都有一種優越感...

唯有轉其他九龍學校

講下歴史,
當年沙田樂基分家,
限制只有九龍塘校舍可用樂基名,
如九龍塘樂基搬或開分校,
都不可再用樂基名義開校

mimwing 發表於 17-3-11 16:20
講下歴史,
當年沙田樂基分家,
So are they under the same organisation?

完全分左家,
不過今日有難都會幫下手,
但我諗無咩位

mimwing 發表於 17-3-11 16:20
講下歴史,
當年沙田樂基分家,

火炭好似first hkps, 之後先到九龍塘

回覆樓主:

睇返舊資料, 九龍塘樂基冇得營辦仲收申請提供面試, 收啲學生返來做waiting list過比姊妹校, 怪怪的,但還好! 最慘係有offer而冇back up的家長, 而家唔知點算。

lovelovebabe 發表於 17-3-13 13:55
睇返舊資料, 九龍塘樂基冇得營辦仲收申請提供面試, 收啲學生返來做waiting list過比姊妹校, 怪怪的,但 ...
即是一早知都7月之後無得做都照樣收生呀?唔通姊妹學校辦得唔好,收生唔理想,用這方法幫呀?唔會掛!辦學校無咁衰嘅。

lovelovebabe 發表於 17-3-13 13:55
睇返舊資料, 九龍塘樂基冇得營辦仲收申請提供面試, 收啲學生返來做waiting list過比姊妹校, 怪怪的,但 ...

其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods,我仔考唔到樂基九龍塘,封信就話已被harts pm收左,問我地讀唔讀,擺到明,校董局應該係當係盤生意咁做咋,完全無心攪教育

annchichi 發表於 17-3-13 19:48
其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods ...

校董會同學校有無心辦學相信現時讀緊嘅家長先有資格 comment, 但就當日家長會所見, 家長都好冷靜好理性, 完全無人要求賠償或投訴, 除咗擔心小朋友轉去邊, 家長亦關注老師同校長會轉去邊, 家長會完結時亦見到家長慰問老師, 甚至攬住一齊喊. 我相信老師同校長既然得到家長愛戴, 應該都有心教學生. 學校突然停辦當然惹來好多猜測同不滿, 但都唔可以抹煞學校團隊多年努力, 如果唔係點會吸引到大家當初去考呢間學校?

annchichi 發表於 17-3-13 19:48
其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods ...
我唔知點解學校要咁遲先公怖同繼續收生,可能呢方面佢地真係做得唔好,但harts 真係一間好好既學校,校長/老師個個都有heart, 小朋友的進步超乎我既想像!眼見由佢地喊住番學到個個小朋友都開心笑住咁自己走入去學校,都只不過係1-2星期內既事,我完全無覺得間學校係為錢而無心教育,雖然我女女讀左唔係好耐,但harts俾我既感覺係老師個個都好盡心盡力幫助每一個小朋友改善弱點

tobebee 發表於 17-3-13 23:35
我唔知點解學校要咁遲先公怖同繼續收生,可能呢方面佢地真係做得唔好,但harts 真係一間好好既學校,校長/ ...

想問下harts今年升小好唔好?

我覺得好多人都擔心升小問題, 其實各小學都知HKPS 轉去HARTS 及POPS,
新聞已見到, 另外升小面試亦需看小朋友當日之能力,禮貌及情緒, 如任何一一項不配合, 都有機會失敗於面試中。  如在一間有理想之學校, 學校老師領導/教導小朋友之知識及內涵(如禮貌)是好, 語言是好, 家長又有什麼要擔憂呢? 並為小朋友提供了一個閱讀計劃, 每星期一本, 於PN已開始培養小朋友之閱讀習慣, 這對他們升小之面試有很大之幫助。
HKPS之學生, 只是轉了一個地方上課及沒有了戶外活動位置, 而老師與學校
之教學方法及資源都沒有變的。  大家可再想想是否會轉去其他分校或離開這間學校?

咁老師去向呢?都會轉去姊妺學校?

本來考到樂基,滿心歡喜,有其他offer都reject, 有啲連interview都冇去。雖然都有一間後備,但原來冇校車到屋苑,又冇其他選擇,都唔知點算,好煩。。諗番起,當初咁開心有呢個offer, 原來冇更好,起碼有其他選擇。依家講咩都冇用,心灰
‹ 上一主題|下一主題