用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無自閉症小朋友睇過遺傳科呢?
go

有無自閉症小朋友睇過遺傳科呢? [複製鏈接]

囝囝兩歲時被平估有自閉譜系,但最近聽過自閉症可以驗血知道指數等級,不過就要醫生轉介,請問有無人試過呢?
   0    0    0    0

有轉介遺傳科, 有驗血check 下DNA 有無問題, check 完無小左染色體就close file, 醫生也無比報告你(我係睇政府醫院)

KCHK 發表於 17-3-10 20:53
有轉介遺傳科, 有驗血check 下DNA 有無問題, check 完無小左染色體就close file, 醫生也無比報告你(我係 ...

請問係你自己要求醫生轉介,定係醫生主動轉介去遺傳科呢?因為我唔之用咩途俓轉介,thx

我係CAC幫我轉介的, 佢地有理由懷疑小朋友的自閉及發展遲緩可能同遺傳有關,所以寫左轉介信比我排遺傳科 (因為小朋友的確身體上遺傳左我同老公的遺傳病), 不過我覺得無咩用, 因為只check 染色體有無小到, 但有無排錯位或有無問題就查唔到(醫生解釋係只知道本書無小到頁數, 但查不到有無釘錯頁或寫錯字)

KCHK 發表於 17-3-10 21:44
我係CAC幫我轉介的, 佢地有理由懷疑小朋友的自閉及發展遲緩可能同遺傳有關,所以寫左轉介信比我排遺傳科 ( ...

咁即係驗完都無乜用呀?

係呀,的確無咩用, 除非醫生查到你另外有其他唔知道的遺傳病而通知你, 又或者查到之後有機會延遲將來可能發生的遺傳病。 如果唔係就真係得個知

KCHK 發表於 17-3-10 22:13
係呀,的確無咩用, 除非醫生查到你另外有其他唔知道的遺傳病而通知你, 又或者查到之後有機會延遲將來可能 ...

OK, 謝謝你嘅資料啊

我小朋友都check咗,一切正常,但引致自閉症的成因有好多,check遺傳科只係證明我仔呢個case唔係由基因引起,但真正原因仍然係個迷
‹ 上一主題|下一主題