用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

運氣當然好緊要啦, 比賽都係咁......
我明, 我都有遇過只講基本功唔講音樂感

其實咁講照比例計,
假設嗰場冠軍係100分,
小朋友攞90分,
其實小朋友嘅成績都算唔錯.

假設果場冠軍係80分,
小朋友攞72分,
聽落去好似低分啲,
但係如果以比例計,
其實好似又係差唔多.

我會睇個小朋友整體分數個比例.

我火炭嗰場,直頭都唔跟作曲家原意黎判.

坦白D講得獎果幾位既水平完全明顯唔到.

童聲獨唱比賽遇到一個分數俾得緊的評判,大家分數都不太高,但氣氛很好。

比賽前評判先說一番話鼓勵小朋友,提醒小朋友注意什麼,每個小朋友出場,都會叫小朋友名字打招呼,在頒獎後,叫所有小朋友出去合唱一次比賽歌,就好像choir一樣,讓小朋友享受唱歌的樂趣,忘記分數。

前年童聲獨唱都遇過一個女評判,都在比賽後講評語時,叫小朋友在座位上合唱一次,她來指揮,她還說她今日有the best choir,小朋友都很喜歡

聽講前幾日鋼琴六級,
請咗一位華人男評判L.W.

N150 Piano Solo - Tom Lee Music Scholarship - Final
他也是評判之一
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

小女昨天有幸遇到好評判, 呢位Anthony Adkins真係要讚一讚
佢寫分紙有個好清晰的marking scheme, 邊個位可以點樣再做得好D,連bar#都寫埋, 專業 原來是這樣的.
United we stand, divided we fall.

btrue 發表於 18-3-23 11:38
小女昨天有幸遇到好評判, 呢位Anthony Adkins真係要讚一讚
佢寫分紙有個好清晰的marking scheme, 邊 ...

這位評判是否較著重技巧,
音樂感和風格比較次要?

回覆 miaochan 的帖子

小女的一組技巧原因overall分數比較低,你可以話佢著重技巧. 但又咁諗, 不是初級了, 手指管理得不好,有些甚至斷下斷下, 或多或少會影響人欣賞首歌.
不過我覺得音樂感和風格並非次要, 佢個marking scheme一半一半, 冠亞軍的演譯都比其他同學明顯成熟.
United we stand, divided we fall.

btrue 發表於 18-3-23 11:38
佢寫分紙有個好清晰的marking scheme, 邊 ...
咁好!我覺得能遇到好的評判和值得欣賞的對手,獲益可能比拿獎更大。

回覆 LeeCC 的帖子

我終於搵到我個場嗰幾個
大家自己睇一睇佢有冇做到個作曲家要求

https://youtu.be/TWBK09VRm04

idd007 發表於 18-3-23 21:45

我終於搵到我個場嗰幾個

我記得紅衣女孩子舊年四級littleminx 得第一

攞過乜嘢都冇所謂
重點係 呢首歌唔應該咁樣彈

仲要係冠軍嗰個 都係咁樣彈

比起佢彈得更加甩甩咳咳

聽家長講今日一級組比賽評判亦都非常嚴格,
最高分都係係得 83分,
咁即係話大部分小朋友又係7字頭?有冇其他小朋友家長都起啲場比賽

idd007 發表於 18-3-16 17:39
其實咁講照比例計,
假設嗰場冠軍係100分,
小朋友攞90分,
我個女某年參加小提琴二級比賽攞第一名,有用 vibrato, 亦只得81分,評判俾分超緊;即係連第三名都只係得79分。

想問下提外話...如果小朋友獲獎, 你們會做D野感謝老師嗎? 例如寫感謝卡或買小禮話? THANKS......
(不喜勿插)

poodlema 發表於 18-3-26 10:21
想問下提外話...如果小朋友獲獎, 你們會做D野感謝老師嗎? 例如寫感謝卡或買小禮話? THANKS......
(不喜勿插 ...
獲獎才感謝,不獲獎就不感謝,好似唔係太好,除非你小朋友年年獲獎。所以個人不會規定獲獎才向老師表示謝意。

sabatini 發表於 18-3-26 10:51
獲獎才感謝,不獲獎就不感謝,好似唔係太好,除非你小朋友年年獲獎。所以個人不會規定獲獎才向老師表示謝意 ...

明白,thanks!

回覆樓主

我相信大部分的評判都是專業的,但大會其實可唔可以正視吓評判的安排?唔好再求其搵啲唔相關樂器嘅評判去做某樂器嘅評審?例如明明是直笛就揾個小號手去做評判?莫非諗住都係wind instrutment就得(搵木管都近啲吖,但小號是銅管喎)?.......大會可考慮過評判其實唔識直笛當中的技巧?又還是大會好睇小直笛呢種樂器呢?

呻完!

ak1020 發表於 18-3-26 14:11
我相信大部分的評判都是專業的,但大會其實可唔可以正視吓評判的安排?唔好再求其搵啲唔相關樂器嘅評判去做 ...

話說呢…..考英國皇家試呢…..考鋼琴..考咩樂器都唔係個個考官都識嗰科……所以呢….校際這樣安排也是正常……

lovecupid 發表於 18-3-26 14:37
話說呢…..考英國皇家試呢…..考鋼琴..考咩樂器…都唔係個個考官都識嗰科……所以呢….校際這樣安排也是正 ...

我反而覺得考試同比賽是兩回事⋯⋯考試只是一個考核,因有清晰的考核範圍,所以能做出該等級的要求就足夠了,因此考官是否該樂器的專家就不太重要.....

而比賽是要與人比併誰奏得較出色,當中要求高很多,一個細微位的差誤已經可分出勝負了,所以我才覺得大會對評判的安排要有所改善呢!
‹ 上一主題|下一主題