用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 21 個月BB 反應慢讀音不準
go

[其他] 21 個月BB 反應慢讀音不準 [複製鏈接]

我bb是男仔剛21個月大, 之前已覺佢說話慢, 歲半返健康院說很多小朋友姐姐湊都係咁,因為乜都幫佢做唒唔洗識講。
經過一番努力bb 終於識講野, 大約20個生字倒, 但讀音超唔準,例如 circle 讀 "arc cle", apple 讀 " echo" , triangle 讀 " ar ar go" , banana 讀 "la la na", 電視讀"視呀", 初初姑娘話每次提bb正確讀音佢自己會紏正, 但經過幾個月都無改善,開始擔心有問題。中文單字雖然好d, 奶奶/杯/包包 呢d 讀音好正, 但詞語就唔得, "音"水(飲水), ar街街(去街街)。

仲有大量bb 話。

另外反應好慢, 叫佢byebye, 佢望好耐人都轉彎走埋先至byebye, 叫佢做野慢5-6 秒或要做幾次佢睇揸住佢手先郁, 好呆, 好似load唔到咁。

去公園玩佢唔鍾意sir 滑梯同千秋,依家好d 見其他小朋友玩佢就玩幾下, 鍾意跟小朋友跑, 睇草睇樹玩果d 發音管過三關。
仲有唔係好識玩玩具,例如lego只愛撥埋一邊坐上去。

係咪有問題?如果係我應該點做呢?
   0    0    0    0

weddingdudu 發表於 17-3-9 11:32
我bb是男仔剛21個月大, 之前已覺佢說話慢, 歲半返健康院說很多小朋友姐姐湊都係咁,因為乜都幫佢做唒唔洗識 ...
其實男仔真係會慢D既,你又唔洗咁擔心,不過如果話對比Standard呢就應該1歲左右識講單字,2歲就會有雙詞,至於讀音唔準有可能係因為姐姐講野唔正、亦可能係因為屋企語境太複雜 (因為幼兒應該專注學一種語言既,如果太早就雙語教學佢都會好confused唔知應該跟邊個)
至於行為問題,你話佢反應慢,咁你有冇留意佢係聽唔到你講野定係佢唔想同你交流 (前者有可能係關聽力事,後者就可能關A事),同埋佢同屋企人平時有冇足夠eye contact呢? 會唔會有D好專注既興趣例如thomas呀之類。

P.S. Lego起碼3歲先識玩架,唔洗擔心! 如果你真係驚既,等阿仔36個月就帶佢去assessment吧,因為太細個評估唔到架

mama.olive 發表於 17-3-9 12:06
其實男仔真係會慢D既,你又唔洗咁擔心,不過如果話對比Standard呢就應該1歲左右識講單字,2歲就會有雙詞, ...

多謝你!

佢聽力無問題,好似外面其他狗吠聲開門聲都聽到。
佢似係聽到你講野諗緊你講咩, load 好耐先action。有時佢做錯野(起手打人), 我會捉住佢隻手叫佢望住我, 明顯佢知我話佢所以專登唔望我。

Eye contact ok, 叫名都有反應,係慢d.

同埋d 貓貓狗狗成日搞錯, 見到隻狗叫meowmeow

weddingdudu 發表於 17-3-9 17:14
多謝你!

唔洗客氣,就咁聽落去唔似係A呀,係咪屋企少同佢傾計,多數都係姐姐湊佢?

mama.olive 發表於 17-3-9 17:38
唔洗客氣,就咁聽落去唔似係A呀,係咪屋企少同佢傾計,多數都係姐姐湊佢? ...

係姐姐湊, 佢中英文都唔得, 不過我依家無做野, 自己教返所以識講dd單字

回覆樓主:

有無驗過耳?

taviatsui 發表於 17-3-14 17:05
有無驗過耳?

沒有呀

weddingdudu 發表於 17-3-14 18:12
沒有呀

會否係聽力問題?

taviatsui 發表於 17-3-14 18:48
會否係聽力問題?

應該不是啦! 他耳仔很靈敏

weddingdudu 發表於 17-3-9 17:14
多謝你!

我仔21個月時,見所有動物都是講鴨,其實佢地大大吓會講得正,我仔是遲講嘢,佢現在2歲半叫做開始講到d短句,初初都講唔正,如朱古力,會講古古力,但見佢是不斷進步,當然佢上咗幾個月言語治療是有幫助
‹ 上一主題|下一主題