用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 奇想。。。。。但可行嗎?
go

奇想。。。。。但可行嗎?

想以外國人身份在澳洲(墨爾本)投資買樓再放租,一邊可以當存澳幣比小朋友留為將來大學學費,二來到時回收返比小朋友自己住。可行嗎?
以外國人身份買樓稅要?%

放租容易嗎?

artroboy 發表於 17-3-9 09:49
想以外國人身份在澳洲(墨爾本)投資買樓再放租,一邊可以當存澳幣比小朋友留為將來大學學費,二來到時回收 ...

唔算奇想,好多家長都咁做,包括我。不過我響英國買。 當投資丶用租金當儲學費係其中嘅理由,都有諗過遲啲比個仔住,但呢個理由就唔係咁solid, 因為英國咁大,而家買嘅location 第時未必啱佢,我諗澳洲都係?
我係反正想投資買樓,香港買唔落手,英國選擇多,英鎊又實啱洗,所以最後響英國買。

引用:想以外國人身份在澳洲(墨爾本)投資買樓再

原帖由 artroboy 於 17-03-09 發表
想以外國人身份在澳洲(墨爾本)投資買樓再放租,一邊可以當存澳幣比小朋友留為將來大學學費,二來到時回收 ...
唔係奇想
我都有咁做
當儲$$
不過喺加拿大

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

Ruby1219 發表於 17-3-9 10:20
唔算奇想,好多家長都咁做,包括我。不過我響英國買。 當投資丶用租金當儲學費係其中嘅理由,都有諗過遲啲 ...
以外國人身份?稅貴嗎?我都想係英國,但一直覺得英國貴。可以教下我個程序如何?係香港搵agency 搞?以

yy13 發表於 17-3-9 10:43
唔係奇想
我都有咁做
當儲$$

加拿大我都會考慮,可以教下我應該如何起步?
我一直優先考慮澳洲係因為多親友,容易提供協助,但講留學,始終美加、英國更適合。

引用:+本帖最後由+artroboy+於+17-3-9+10:53+編

原帖由 artroboy 於 17-03-09 發表
我覺得如果係為小朋友鋪路
我會以喺邊留學而決定
我小朋友喺多倫多
所以喺多倫多買
我自己起步比較簡單
買第一間時未出國
當時只係想試點
所以買樓花
諗住比20-25%
其他可以唔洗比住
幾年後收樓搵銀行做按偈
之後收樓就出租
全部搵當地agent/銀行/律師幫手
Fyi
香港d 展銷
好多都係呢邊賣唔出先拎返香港賣
呢邊依家好癲下
新盤好多時排隊都未必買到

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我都有哩個想法, 宜家搜集吓資料
不知道澳洲比唔比外國人買了樓花/新樓後, 只租出+不限期放售
我有興趣Brisbane, 有無JM 可以分享?

澳洲好似外國人只可以買1手新樓盤,唔可以買2手樓

artroboy 發表於 17-3-9 10:49
以外國人身份?稅貴嗎?我都想係英國,但一直覺得英國貴。可以教下我個程序如何?係香港搵agency 搞?以 ...

我唔係好多經驗,而且已經係三四年前買嘅樓。 第一間係響展銷會買,所以已經有推介哂律師、按揭consultant (要收費) 同leasing agent 比我哋。 但全部都麻麻哋。 然後第二次有經驗就好啲,自己直接搵銀行做按揭,朋友介紹樓盤、律師、leasing agent, 全部都好好多。
我唔知海外投資者係咪交重啲稅,應該印花稅係一樣?而租金同賣樓利潤係要報稅,但so far 扣咗支出(eg 按揭利息、租賃成本,etc) 都唔洗交稅。

Ruby1219 發表於 17-3-9 22:31
我唔係好多經驗,而且已經係三四年前買嘅樓。 第一間係響展銷會買,所以已經有推介哂律師、按揭consultant ...
Thanks !
咁你地有冇親身去睇下層樓?

artroboy 發表於 17-3-10 07:05
Thanks !
咁你地有冇親身去睇下層樓?

第一間買前無睇過,直至買咗租咗出去半年,出開英國先出睇下。第二間買前去地盤睇過過,嗰間係朋友介紹,無響香港做展銷。之後租出去後,阿佢開英國有去睇下間屋。

Ruby1219 發表於 17-3-10 08:36
第一間買前無睇過,直至買咗租咗出去半年,出開英國先出睇下。第二間買前去地盤睇過過,嗰間係朋友介紹, ...
明白,謝謝

我係hk經agent已買了brisbane 海外物業

現今香港人,就算有冇子女在外讀書,手持海外物業已不是出奇的事。

yy13 發表於 17-3-9 11:34
我覺得如果係為小朋友鋪路
我會以喺邊留學而決定
我小朋友喺多倫多

我都想買多倫多的物業但完全冇經驗,請問如何找盤?按揭做多少里

I also have interest to know more about buying flat in Toronto

Through 香港agent 買? 又有少許擔心被人扼
因為聽過新聞.... 除非有朋友直接介紹
打開報紙,都好多樓盤....