用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請問唔打任何疫苗會影響入學機會嗎?
go

想請問唔打任何疫苗會影響入學機會嗎? [複製鏈接]

想請問唔打任何疫苗會影響入學機會嗎?
   0    0    0    0

BlessingBabe 發表於 17-3-8 20:15

恕我直言,我覺得會

唔會有影響。

當時報佐五間有四間收佐。

部分學校收生時要交針卡,呢類學校應該會重視...

報名時唔收針卡那些學校咪無影響
人地唔知你唔打
收左番黎先知

有學校收咗小朋友時要家長交針卡的副本,所以冇的應該有影響,因為學校都會緊張會唔會容易有傳染病,你小朋友冇打變相學校角度比起其他小朋友高危,學校也不只怕傳染給其他小朋友,也會擔心傳播俾成年人例如老師校工。

報左3間,3間都收,全部都有睇針咭講左話唔打針
所以未必有影響

回覆 pugpugyan 的帖子

你意思係打左針ge小朋友會比冇打針ge小朋友傳染到??咁即係打左針都冇咩用?
咁仲打黎做咩?

andywinky 發表於 17-3-9 10:57
回覆 pugpugyan 的帖子

你意思係打左針ge小朋友會比冇打針ge小朋友傳染到??咁即係打左針都冇咩 ...

打咗針係將併發症的可能性/嚴重性減至最低,不是100%不會染病

回覆 andywinky 的帖子

例如水痘針,係近年先例入免費疫苖,現在讀緊K2-3小朋友都好多無打。學校唔係得學生,仲有老師,姐姐。幼教同小學中學唔同,比較同學生有親密接觸,例如換片抺咀抺鼻涕等。學生同學生之間也很容易感染。

我覺得會。否則申請時為乜要俾埋針卡

但是樓主的寶寶為什麼不打?健康院本身有包。好多學校都在報名時收來看,如果間間其實都唔理用不著收來看。同意樓上講疫苗不單保障自己小朋友也保障和他玩耍的同學。

Tanyafish 發表於 17-3-10 13:56
但是樓主的寶寶為什麼不打?健康院本身有包。好多學校都在報名時收來看,如果間間其實都唔理用不著收來看。 ...

可能擔心疫苗會有副作用(有人說MMR針會誘發自閉症)雖然已有證明當初提出呢個說法的研究係造假..Lancet都撤回左份paper
但依然好多人會擔心
唔打,萬一中左,可以好大件事

Tanyafish 發表於 17-3-10 13:56
但是樓主的寶寶為什麼不打?健康院本身有包。好多學校都在報名時收來看,如果間間其實都唔理用不著收來看。 ...

有好多信奉自然療法既人都抗拒打針食藥

maxifoxy 發表於 17-3-12 18:24
有好多信奉自然療法既人都抗拒打針食藥

Yes

回覆:想請問唔打任何疫苗會影響入學機會嗎?

http://www.bbc.co.uk/news/world-australia-39251585

澳洲擬禁託兒所收未防疫童 防致命疾病蔓延

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00014/1489428397614

【明報專訊】澳洲政府計劃立法,禁止無接種疫苗的兒童使用託兒中心或幼兒學校,以免致命疾病在兒童間傳播,構成嚴重健康風險。

總理特恩布爾(Malcolm Turnbull)致函各省省長及主要部長,促請採取強硬措施,不再任由家長自由決定是否讓子女接種疫苗。他建議公開所有幼兒學校及託兒中心的兒童疫苗接種率,並立法規定,除因健康問題而未能接種疫苗的兒童外,所有未按規定接種疫苗的兒童不得使用託兒中心或幼兒學校。

澳總理:生死攸關的決定

特恩布爾以一名嬰兒因感染百日咳而身亡的個案為例,強調注射疫苗非關理論爭拗,而是生死攸關的決定,「如果有家長說『我不會讓子女接種疫苗』,他們不僅令自己的子女面臨風險,也令其他所有人的子女面臨風險」。

現時昆士蘭、新南威爾斯及維多利亞3省已實施同類措施,要求兒童必須完全接種疫苗或同意補打疫苗,才可入讀幼兒學校或使用託兒服務。澳洲醫學協會主席甘農(Michael Gannon)支持有關做法拓展全國,因兒童較容易受感染,「如果家長期望社區為支援育兒提供福利或看顧設施,便應為保護社區其他兒童作出一點貢獻」。

一成家長信疫苗導致自閉症

澳洲兒童健康普查顯示,全國現時約有5%兒童並未完全接種疫苗,70%家長認為了解接種疫苗人數對選校有影響。儘管已有研究證實自閉症與接種疫苗無關,仍有10%家長相信接種疫苗會導致自閉症,約30%稱不肯定。

(BBC/澳洲廣播公司)

無接種疫苗,損人不利己

其實越來越多人都唔同小朋友打針... 真係唔明佢地諗咩⋯⋯ 損人不利己
‹ 上一主題|下一主題