用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成日欠功課....
go

成日欠功課....   [複製鏈接]

我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?
   5    0    0    0

回覆樓主:

同佢傾吓,問吓佢点解無乜心機讀?

回覆樓主:

先找出原因,是不懂做,還是不想做?!

傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好難搞

hi_baby 發表於 17-3-9 11:47
傾過.... 佢嘅籍口係唔習慣寫手冊嘅家課日誌,其實小學咁多年都係咁寫,又問佢係咪功課多,佢又話唔係,好 ...

可能是不懂做,又不想做,沒有寫家課冊而不做功課是藉口,已經是中學生,有上堂,聽老師講書,一定知道有什麼功課,老師會在堂上講做什麼功課,也可以問同學,是否跟不上,或者跟班主任聯絡,了解上堂情況,在對症下藥。

MariaTsui 發表於 17-3-9 12:28
可能是不懂做,又不想做,沒有寫家課冊而不做功課是藉口,已經是中學生,有上堂,聽老師講書,一定知道有 ...

班主任已經同我傾過,問題係佢懶寫家課又甩漏,應該並唔係唔識做嘅問題,呢家唯有聽天由命,班主任佢叫佢寫手刷、我響屋企又再提點佢囉

hi_baby 發表於 17-3-9 12:30
班主任已經同我傾過,問題係佢懶寫家課又甩漏,應該並唔係唔識做嘅問題,呢家唯有聽天由命,班主任佢叫佢 ...

懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲有渠道可以睇,又或者佢在校有好朋友嗎?就算冇抄都可以問同學啫,佢唔做功課在家時間有咩做?玩電話?煲劇?睇小說?佢成績ok嗎?樓主你女兒是否小學習慣有人督住做?如果倚賴慣升中後冇人督促通常易失控。樓主要做嘅並不是聽天由命,而是與孩子約法三章,適量地收緊孩子自由度,e.g.在家玩電話唔做功課就減少上網功能,與老師協商佢唔抄功課就搵班長/同學幫佢檢查,抄好才可以放學,佢咁大個覺得醜自然自己會去做好佢。樓主若而家唔管,過兩年就更加冇法再管到架啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-9 12:58
懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲 ...

多謝你嘅回覆。平時佢唔做功課就係響屋企meme momo 睇下小說、睇下漫畫、畫畫...,屋企唔會俾wifi佢用,我已經搵相熟家長影當日功課俾我,同時班主任話會督促佢寫好手冊先放學,學校冇eclass 睇功課提供

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-9 12:58
懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲 ...

尋晚已經同佢白紙黑字約法三章,佢再有欠功課會沒收手機兼取消課後活動

洋蔥頭媽咪  管青春期嘅孩子不能有鬆或太緊,要收下放下才容易見效,加油   發表於 17-3-9 18:43

回覆樓主:

太似自己孩子,中一記缺點,但學校有將功補過的制度,最後升中二冇缺點,另冇做留堂做,一般做到晚上七時。。。

brother4 發表於 17-3-9 16:05
太似自己孩子,中一記缺點,但學校有將功補過的制度,最後升中二冇缺點,另冇做留堂做,一般做到晚上七時。 ...

剛剛問過班主任,學校沒有將功補過,只有記優點,班主任話呢幾個月我同佢一齊努力,希望可以幫到我女

hi_baby 發表於 17-3-9 16:09
剛剛問過班主任,學校沒有將功補過,只有記優點,班主任話呢幾個月我同佢一齊努力,希望可以幫到我女
...

也許,試試這方法如何!若然是"中英數通"四科的功課就要求她寫落""學生手冊""內,其餘科目可以把要做嘅範圍即時直接寫落本書裡,約法三章,若然此方法效果好媽咪會象徵式鼓勵下你,待習慣每(事)都會寫在手冊中,並視之為自己嘅("私人記事簿"),媽咪一定好開心,唔送你一份大禮物都唔得呢!

hi_baby 發表於 17-3-8 15:27
我個女中一成日欠功課,又唔寫家課冊,仲有兩次就記缺點啦,點算?
...

學校有冇留堂制度? 我女間中學講明欠交功課就留堂做返,所以我女唔敢欠交。 其實係責任問題,除左功課,成績怎樣? 真係要跟緊D,再上到高中,仲係咁嘅學習態度,好難改。 加油!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

試下用whatapps內群组功能,習慣每日同同學 對功課

回覆 hi_baby 的帖子

你講緊我個女呀?

阿女好緊張做功課, 不過因為唔係第二日交, 成日無帶, 都無佢辦法..........

hi_baby 發表於 17-3-8 15:27
...
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢就無再欠交喇。

洋蔥頭媽咪  做功課本來就係學生基本責任,要用錢去交換先做,我就唔多認同啦   發表於 17-3-10 20:15

little_yolky 發表於 17-3-10 12:38
同我親戚仔仔一樣, 無辦法, 佢伯爺就同佢講, 如果佢到學期尾無再欠交功課俾人記缺點, 會獎一千蚊俾佢, 咁佢 ...

用呢個方法有效呀

yovin 發表於 17-3-10 01:53
試下用whatapps內群组功能,習慣每日同同學 對功課

佢地同學好似唔想互傳家課冊

vincat 發表於 17-3-10 11:40
回覆 hi_baby 的帖子

你講緊我個女呀?

我個女正正係唔係第二日交嘅就唔記得交
‹ 上一主題|下一主題