用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教去 interview 应如何告訴小朋友是去做什么? ...
go

請教去 interview 应如何告訴小朋友是去做什么? [複製鏈接]

应否告訴他是去考小學, 还是只是説去玩?
我已告訴他他將會升小一, 今年媽媽要邦他找小學, 有幾間媽媽覺得幾好, 遲d 帶你去睇下, 怎知他已經知道系去考小學, 还說入到边間就好, 因為近公園, 又問如果考吾到点算, 好像已有压力

現在 K2, 会選擇性怕羞, 不知怎樣才能今他輕鬆面對
   9    0    0    0

mimibama 發表於 17-3-8 10:18
我已告訴他他將會升小一, 今年媽媽要邦他找小學, 有幾間媽媽覺得幾 ...

Most kids aware what is happening with the p1 interview. I told my kids that the teachers would talk to u n they'd choose the most polite kids to study in their schools. In the other words u have to answer the questions in full sentences. If u don't know any questions, u just try your best to guess the answer or ask the teacher politely to teach u.
And I'd bring my kids to eat something that they like after the interviews. N don't ask them so many questions after the interviews.

醒目開學勳章 王國長老

唔會話去玩,因為唔係
無需太計較輸贏,亦無奶油去完都唔知自己做咩,點都要認真對待
我會話去學校體驗下,老師想認識下小朋友,家長去聽講座了解多d,大家再決定
老師會問一d問題,識就答,唔識唔緊要,試下唸下點解決,因為老師可能特登問得難d, 會想知邊d小朋友鐘意動腦筋。

我已告訴他他將會升小一, 今年媽媽要邦他找小學, 有幾間媽媽覺得幾 ...

好睇你細路係咩性格,如果好難開金口,最好儘早培養佢OPEN UP。

個人唔建議話去玩,佢知道做緊物係重要既。

反而事後唔好問長問短查根問底。

面試後家長反應可能更帶來負面影響。

retriever 發表於 17-3-8 13:21
好睇你細路係咩性格,如果好難開金口,最好儘早培養佢OPEN UP。

個人唔建議話去玩,佢知道做緊物係重要既 ...
我諗我當年就係衰係呢樣, 驚直接講個女會怕左, 就同佢講話係去學校玩, 其實佢比我想像中要堅強, 最近帶佢去做IQ TEST, 我就講明係帶佢去做TEST, 老師睇下你學識左幾多野囉! 事後證明對我女黎講咁樣直接講仲好, 因為佢係一個有鬥心既人, 直接講明相信會做得更好!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-12 03:55
我諗我當年就係衰係呢樣, 驚直接講個女會怕左, 就同佢講話係去學校玩, 其實佢比我想像中要堅強, 最近帶佢去 ...

絕對同意。

最初幾次,話係去玩。結果真係當同老師玩,即玩人。。。

要表現好,最重要係個細路知佢自己做緊物。

直接同佢講去interview

其他同學/家長都會講起interview既事,佢知你呃/瞞佢,會有反效果

其實小朋友都係睇父母頭,父母從容面對,小朋友都唔會太大壓力。

講真話,仲拎埋本書比佢睇有乜直資私校,佢仲興高采烈話要考多幾間(睇到學校d相好好玩咁),我解比佢知考少d舒服d,唔駛人考佢又考,找啱自己既先去,考唔到都一定有學校收,但都要盡力乖乖的聽老師指令。

回覆樓主:

我會直接講話去面試。如果話去玩,佢會以為真係去玩,會唔知道守規矩。講明面試, 話比佢知好似返學上堂咁,叫佢要守規矩, 要跟老師指示做。
‹ 上一主題|下一主題