用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學 辦森林課程
go

英華小學 辦森林課程   [複製鏈接]

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1561599&target=2

(星島日報報道)學生體驗森林課程是近年熱話,有新開辦幼稚園亦以此為賣點。本報獲悉,直資名校英華小學計畫新學年引入森林課程,整個課程持續六年,並會追蹤參與學生的成長歷程,例如解難能力是否有明顯不同等。校長林浣心接受本報查詢時笑言,或許學生完成六年森林課程後可以「人在野」。

英華小學校長林浣心稱,學校課程一直都有安排主題學習,學生的表現亦符合預期,但去年隨香港直資學校議會赴加拿大溫哥華考察,參觀當地學校後,留意到當地學生不時走出校園,到森林山野活動,「學生可以爬樹、捉迷藏;童年應該可以玩。」但香港欠缺森林課程,故構思相關課程,讓學生在參與同時,感恩大自然的賜予。

她表示,現時部分家長對子女過度保護,令學生欠缺解難能力、自理能力不足,希望通過加入森林課程,提升學生的生活技巧。學校將於今年九月引入森林課程,一年級學生全年有十節課,平均每月一次,二至五年級則按年齡構思節數及內容,據了解,初步將與有舉辦森林課程的機構合作,並會安排野外親子露營。

林浣心坦言,整個森林課程由學生一年級持續至小學畢業,「課程內容會隨學生的成長而有所改變,亦會聘請顧問追蹤學生的學習表現,看看參與學生的個人成長,例如自理能力、解難能力、父母不在身邊時如何應付野外生活等,了解他們與沒有參加森林課程的學生會否有明顯不同。」她笑言,希望完成六年森林課程的學生可以「人在野」,在戶外生活亦無問題。

她又透露,今年初安排四至五年級學生,以及老師參加不同的森林課程,四年級學生有森林體驗、野外露營、BBQ營火會,五年級學生則在樹屋森林學園收集樹枝,並自行設計遊遊,為深水埗區四所幼稚園安排遊戲和活動。她稱老師的參與和投入是引入森林課程不可或缺因素,故安排老師進行森林體驗,了解課程目的。

英華小學稍後將與樹屋森林學園合作,把森林課程搬到學校,由於活動時間在晚上,學生上學時間由日間改為晚間,森林學園將派導師到校指導,務求活動順利進行。

10    0    0    0

會不會因此多咗家長報讀?

回覆 ppmmbb 的帖子

好適合小朋友,特別係男仔!

讀唔到YW 既, 或者參考下自己攪D 類似既...

老實講, 我覺得同一年去一次D乜乜田園玩耕田分別不大, 不喜勿插

NeoMom 發表於 17-3-8 11:56
老實講, 我覺得同一年去一次D乜乜田園玩耕田分別不大, 不喜勿插
聽校長講, 一年級一年要去十次, 而二至六年級主題亦不同. 就算去耕田, 都唔玩得幾多次.

ppmmbb 發表於 17-3-8 09:33
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1561599&target=2

(星島日報報道)學生體驗森林課 ...
有呢D另類體驗係好事, 我相信10個家長8個有時間都唔會主動帶子女去參加呢D活動

只係擔心, 當一D有趣既另類體驗變為課程之一, 最後會變成點呢?

希望唔好好似依家好多學校果D甚麼閱讀獎勵計劃, 最後只係要求學生鬥填"睇咗"幾多本書咁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:10
有呢D另類體驗係好事, 我相信10個家長8個有時間都唔會主動帶子女去參加呢D活動

只係擔心, 當一D有趣既另類 ...

你話齋,家長價值觀問題。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢間嘢玩呢類活動都唔錯,每年主題有學習元素,課程都幾有趣,最重要係習作唔計分。隔年嘅晚間活動真係高潮,要成班鬥快破解一個一個難關,玩到成班仔癲晒。

積奇百事 發表於 17-3-8 12:07
聽校長講, 一年級一年要去十次, 而二至六年級主題亦不同. 就算去耕田, 都唔玩得幾多次.

唔係話幾多次的問題, 係本質的問題, 試想下, 而家D細路連家務都唔識做, 玩呢D可能END UP又係D主辨單位預備好晒所有野來比學生"體驗", 香港學生好矜貴, 學校同主辨單位都怕"咩"鑊, 一定會係極受保護的環境中學習所謂野外求生, 聽起來已經很矛盾, 不過咁講, 玩下無妨, 但如果係課程一部份並佔去好多時間咁就真係見仁見智

NeoMom 發表於 17-3-8 17:26
唔係話幾多次的問題, 係本質的問題, 試想下, 而家D細路連家務都唔識做, 玩呢D可能END UP又係D主辨單位預備 ...
任何活動, 基本上都係主辨單位SET好哂所有野. 唔通任你亂O黎咩? 要做到某個效果, 就會準備好所需概工具.
一個小學生, 要佢可以係乜都無準備下野外求生, 咪玩啦. 就算係成年人都未必得啦.

就好似耕田, 如果唔幫你準備個耙, 種子, 水桶, 唔通你一個人會搞得掂?

我估學校目的係想小朋友有另一種生活體會, 唔好單單係電子世界裏面, 多D接觸大自然姐.

我見過一張相, 英華成班小朋友同爸爸一齊係水田入面踢波. 算唔算你講概受保護中概學習?

老實講,邊個父母唔想假日同孩子去郊外玩下,家陣學校做埋呢樣野,而且係又有系統的學習.一定係件好事.

積奇百事 發表於 17-3-8 17:52
任何活動, 基本上都係主辨單位SET好哂所有野. 唔通任你亂O黎咩? 要做到某個效果, 就會準備好所需概工具.
一 ...
我只係表達我唔BUY的原因啫, 你BUY咪OK囉, 呢D野冇對錯的

醒目開學勳章 王國長老

就算只係得2%功效,總好過咩都唔做0%丫。
一年去十次,損失左d咩呢?寶貴學習時間?可能有一定成本,唔太貴嘅當去試下體驗下囉。好似遊學咁,點廢都叫體驗過,好過唔做但沾沾自喜自以為好出塵。

ckcleung 發表於 17-3-8 18:01
老實講,邊個父母唔想假日同孩子去郊外玩下,家陣學校做埋呢樣野,而且係又有系統的學習.一定係件好事. ...
吓,我真冇乜興趣陪太子郊遊wor,學校有這類活動安排,可outsrc 比學校,好啊。

Charlotte_mom 發表於 17-3-8 18:15
就算只係得2%功效,總好過咩都唔做0%丫。
一年去十次,損失左d咩呢?寶貴學習時間?可能有一定成本,唔太貴 ...
反而遊學我會prefer 自己攪,一起計劃下,撘下公車,訓下民居,考察民情。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 17-3-8 18:57
反而遊學我會prefer 自己攪,一起計劃下,撘下公車,訓下民居,考察民情。

當然好

走出課室去野外學習做個男仔幾好吖!

我覺得學校有尼類活動好好,唔使困住晒係學校裏邊,班小朋友返學都有啲期待,唔使日日做一隻填鴨。
:wave:

NeoMom 發表於 17-3-8 17:26
唔係話幾多次的問題, 係本質的問題, 試想下, 而家D細路連家務都唔識做, 玩呢D可能END UP又係D主辨單位預備 ...

作為一條龍學校的家長,我好想仔用多啲時間去參與和享受森林,就算一個月一次,一啲都唔多,十分羡慕,希望我仔來年才入小一

‹ 上一主題|下一主題