用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017-18年度香港中學排名 Top 50
樓主: twcho
go

2017-18年度香港中學排名 Top 50 [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 17-3-8 09:28
建議樓主刪帖,唔好係度發佈啲錯誤信息
隔一段時間就有人以為發現新大陸將呢個50小強排名登出嚟, 見怪不怪啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

登條縺結出嚟都係比大家一個參考啫,真係估唔到會引來咁多不滿的聲音。

我絕對欣賞hkpapa852做咗大量工作的心血擺出嚟俾大家參考(https://www.edu-kingdom.com/foru ... 1251&extra=page%3D1),不過該帖的數據非常多,並不是那麼容易得出總結。

我個條縺結老實講我也不知道網站如何得出此排名,不過其排名次序與我印象中的相當接近,故此我才將它放上嚟。如果各位認為有誤導成份,網上的東西本來就是龍蛇混雜,大家就請憑自己的判斷吧。

twcho 發表於 17-3-8 13:17
登條縺結出嚟都係比大家一個參考啫,真係估唔到會引來咁多不滿的聲音。

我絕對欣賞hkpapa852做咗大量工作 ...
其實無必要拘泥於排名, 大家知道邊間係B1中學, 邊間係B2中學, 再選同一組別中較心儀和合適就夠了.

下下去追遂排名其實無乜意思, 只係辛苦自己和小朋友.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

頭2位都準既

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:45
其實無必要拘泥於排名, 大家知道邊間係B1中學, 邊間係B2中學, 再選同一組別中較心儀和合適就夠了.

下下去 ...

absolutely agreed

安柱中學有兩個排名

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:45

下下去 ...

非常認同。 每人心目中排名都唔同,適合自己小朋友就可以了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

agree with 頭兩位……no doubt
‹ 上一主題|下一主題