用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎? ...
樓主: samsonism
go

單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎?   [複製鏈接]

ainnai 發表於 17-4-26 08:58
sc k2中文作句,不供詞,eg比個“坐“字,做一句,好深!

點解我唔記得K2有D 咁野?!

我剩係好深印象, K2 開始寫字, 都係間屋仔個頂, 要補上下兩線, 呃細路寫個 "二" 字...

你有無記錯第二間?!

retriever 發表於 17-4-26 09:01
點解我唔記得K2有D 咁野?!

我剩係好深印象, K2 開始寫字, 都係間屋仔個頂, 要補上下兩線, 呃細路寫個 "二 ...

Same ,k2我都唔記得有作句,k2先開始寫字

回覆 retriever 的帖子

Yes.  The earlier parent is correct.Nowadays St Car is much harder than 2 to 3 years ago (compare to my elder son time).
Now K2 has 作句 already.   The good part is that the school teaching approach is still the same.  

回覆 rai_fc 的帖子

咁課程加強左之後, 你覺得St Cat學生係咪仲需要外補? 會唔會更有優勢去考直私, 因為之前家長通常比較LH, 都話LH學術比SC強

回覆 chengfsl 的帖子

I have not looked at LH materials in details so I cannot comments or compare.  I have shared before that for all the kids I know in various kindergartens, all have extra after school classes.  

K2 有作句?我小朋友而家K3都唔多覺有咩作句喎,不過係比以前深咗,但都係非常合理。
至於要唔要外補就見仁見智,要睇吓家長想要啲乜嘢,如果要考名小外補一下都無妨,始終依兩年比較多小朋友,如果唔想去補,咁家長要出緊力睇住小朋友嘅進度,我覺得考小一中英數嘅基礎唔可以缺少,然後小朋友嘅自信心,回答問題要反應,同埋有冇禮貌都佔據一定嘅分數,如果家長心裏邊覺得小朋友只靠學校就可以有好成績,咁樣未免太天真,返學每日最多3小時,係屋企嘅時間永遠都係比係學校多,家長自己一定要出力,要記住機會永遠留俾有準備的人!

越男越愛 發表於 17-5-4 11:27
K2 有作句?我小朋友而家K3都唔多覺有咩作句喎,不過係比以前深咗,但都係非常合理。
至於要唔要外補就見仁 ...

單靠學校真係唔得。因為孩子學習要家校配合。唔係話要課後外補,外判比中心,而係要在日常生活身教和家教。

今年k2有作句。不過以遊戲形式,小朋友口述,家長筆錄

yilam2011 發表於 17-3-9 22:37
基本要在考小一面試前識雙位加數,因為有學校考小一會考。而普遍幼稚園通常K3下學期才教雙位加數,如是FTM ...

不好意思,可以透露吓係邊兩間呀,謝謝!感激!

retriever 發表於 17-4-12 08:54
其實真計統計,就算SC 畢業生多人,佢地入知名學校既比率,仍然比GENERAL POPULATION 或其他學校高得多。
...

我冇睇sc畢業去向,但有睇另一間名幼(唔開名,費事俾用家話),比例係高過普通私幼,但唔係高過好多好多。仲有揀名幼家長多數係睇重教育,佢哋小朋友讀普通幼稚園可能考小学成績都好過平均水平。

deco99 發表於 17-5-7 22:20
我冇睇sc畢業去向,但有睇另一間名幼(唔開名,費事俾用家話),比例係高過普通私幼,但唔係高過好多好多 ...

唔知係講邊間,所以我由小明講起。

有D 媽媽睇統計數,會把所有入名校數計埋,譬如:入名津,津校一般唔係考既,另一邊係睇PLACEMENT 數而輕視OFFER 數,咁樣睇統計數字亦會有偏差。

講返SC, 入男女拔每年都近10%, 好難話比大眾只高少少卦,另外幾大私小有一間係多過10%...

至於原因,好難分離係學校定家庭原因,亦有人話SC 家長有不少係名小畢業生。

不過SC 課程係淺架,細路有興趣學,抄寫功課又少,但滲下滲會學左好多垃雜野,講嘢叻D,呢幾方面對考小有實質影響。

Kg 教深只有一少部分得益,有心做教育的會令大部分學生升小學輕鬆ham接到,數學教到雙位加數又如何?一般小學課程小一開始時都是數1-100,至於sc ,要要完全吸收哂個課程,家長的involvement 不能少。最後家長羣不同,收風和支援都不同,這亦是名幼的好處之一

MrBeast 發表於 17-5-8 09:06
Kg 教深只有一少部分得益,有心做教育的會令大部分學生升小學輕鬆ham接到,數學教到雙位加數又如何?一般小 ...

教深會令媽媽覺得有安全感,呢樣可能係最重要差別,但完全無必要,因為考小唔係真係咁恐怖,絕大部分係D 生活野,好多生活上多留意都會識。

至於SC 佢地教既野保持到細路興趣,英文真係唔駛教幾深。

有前輩話佢哋既4WK PLAN 要跟好足。個人經歷係,新XX所以跟左頭兩星期,已無能耐跟落去。問過老師亦無話個個KEYWORD 要識哂,甚至佢哋亦唔係字字教足。

到而家亦無穿無爛。

MrBeast 發表於 17-5-8 09:06
Kg 教深只有一少部分得益,有心做教育的會令大部分學生升小學輕鬆ham接到,數學教到雙位加數又如何?一般小 ...

你提到家長群唔同,亦有辣有唔辣。

定力唔夠,人講物就跟做物,疲於奔命亦有副作用。

retriever 發表於 17-5-8 11:47
你提到家長群唔同,亦有辣有唔辣。

定力唔夠,人講物就跟做物,疲於奔命亦有副作用。
true,我身邊有個例子就是如你所說咁(非sc),on the other hand,週圍的只是happy 地吃渴玩樂,又唔太idea
‹ 上一主題|下一主題